Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Știri din zonă

Ciugudul s-a înfrăţit cu localitatea Capaclia din Republica Moldova

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

ciugud-infratire-capacliaComuna Ciugud a primit ieri vizita unei delegaţii de peste 10 primari din Raionul Cantemir, Republica Moldova, în frunte primarul localităţii Capaclia, care ocupă şi funcția de preşedinte al Asociaţiei Primarilor din raionul Cantemir, Alexei Busuioc.

În prima parte a a vizitei oaspeţii de peste Prut, însoţiţi de primarul Gheorghe Damian, au vizitat sediul Primăriei Ciugud, a Şcolii Generale din localitate şi o serie de proiecte realizate în ultimii ani în comuna Ciugud: Staţia de epurare a apei, drumurile agricole asfaltate, căminele culturale precum şi Zona Industrială.

A doua parte a vizitei a constituit-o întâlnirea comună a Consililor Locale din Ciugud şi Capaclia şi parafarea acordului de înfrăţire dintre cele două localităţi. Evenimentul a debutat cu intonarea imnurilor de stat a celor două ţări, România şi Republica Moldova. După acest moment primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian a dat citire proiectului de hotărâre privind înfrăţirea celor două localităţi. Iniţiativa a fost votată în unanimitate de către cele două consilii locale.

„Este un moment plin de încărcătură emoţională pentru noi cei din comuna Ciugud prin semnarea acordului de înfrăţire cu cei Capaclia în ajunul Zilei Naţionale a României. Încercăm, prin semnarea acestui act să întărim legătura cu cei din Republica Moldova pentru că ştim cu toţi că suntem acelaşi neam, avem aceiaşi limbă, istorie şi năzuinţe, însă din nefericire vicisitudinile istoriei şi interesele politice ne-au despărţit. Ne propunem, prin semnarea acestui acord, să colaborăm în primul rând, să realizăm schimburi de experinţă între angajaţii celor două instituţii, urmând ca mai apoi să deschidem canale de colaborare socio-economică publică şi privată. Protocolul de înfrăţire are ca scop final sprijinirea relaţiilor directe între agenţii economici din industrie, agricultură, transport, comerţ şi între instituţiile de învăţământ, sănătate, cultură, sport, turism şi alte domenii”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Eduard Palko, șoferul de 19 ani care a ucis trei tineri într-un accident rutier petrecut pe DN 1, și-a recunoscut vina în fața anchetatorilor

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Judecătoria Alba Iulia a demarat procesul de ucidere din culpă în cadrul căruia este judecat șoferul de 19 ani din localitatea Oiejdea acuzat că a omorât trei tineri pe DN 1, fiind sub influența alcoolului.

La primul termen de judecată s-a citit actul de acuzare și s-a pus în discuție recunoașterea faptelor de către inculpat. Eduard P. a recunoscut integral acuzațiile, lucru care ar face ca pedeapsa acestuia să poată fi micșorată cu o treime.

Recunoașterea faptelor înseamnă că instanța nu va mai pune în discuție probele administrate de procuror, tânărul fiind de acord să fie judecat doar în baza actelor administrate în faza de urmărire penală. Tot la primul termen de judecată, s-a decis ca întregul proces să se desfășoare cu ușile închise, doar în prezența persoanelor care sunt parte în proces și a avocaților acestora.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 11 aprilie, când ar urma să fie audiați o serie de martori.

Eduard Palko a fost trimis în judecată pentru trei infracțiuni de ucidere din culpă și conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. În dosar sunt 23 de părți civile, membri ai familiilor victimelor, precum și o parte responsabilă civilmente, respectiv o societate de asigurare, care ar urma să achite daunele morale și materiale ce vor fi decise de instanța de judecată. Societatea de asigurare este în procedură de faliment, ceea ce înseamnă că daunele vor fi achitate de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Potrivit Poliţiei, tânărul de 19 ani, din Oiejdea, în timp ce conducea un autoturism pe DN 1, la ieşirea din localitatea Sântimbru, în apropierea unei staţii de alimentare cu carburant, a surprins şi accidentat un grup de şase persoane, care se deplasa pe marginea părţii carosabile. Mașina ar fi avut 120 de kilometri la oră. Î

n accidentul din dimineața zilei de 26 august 2023, trei tineri, în vârstă de 17, 18 şi 25 de ani, au decedat. La testarea cu etilotestul, conducătorul auto avea o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, a reieşit că a avut o îmbibaţie alcoolică de 1,94 g/l alcool pur în sânge şi după o oră, de 1,81 g/l alcool pur în sânge. Şoferul avea permis de conducere din decembrie 2023.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 30 de ani din Ighiu reținut de polițiști, după ce a bătut un cetățean în comuna Sântimbru

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 27 martie 2024, polițiștii Postului de Poliție Sântimbru au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 30 de ani, din comuna Ighiu, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Se pare că, în după amiaza zilei de 24 martie, pe fondul unor discuții contradictorii pe care le-ar fi avut cu un bărbat de 38 de ani, din Teiuș, în timp ce se aflau pe raza localității Coșlariu, comuna Sântimbru, l-ar fi agresat și i-ar fi provocat leziuni la cap pentru vindecarea cărora ar avea nevoie de 20-25 de zile de îngrijiri medicale, conform concluziilor medico-legale.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Ioana Zamora, o tânără violonistă din Ighiu, premiul I la Festivalul-Concurs J.S. Bach de la Cluj-Napoca

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Ioana Zamora, elevă în clasa a II-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ighiu a obținut premiul I la Festivalul-Concurs J.S. Bach.

„Împărtășim cu inimile pline de bucurie și mândrie un moment deosebit din viața micuței noastre Ioana, care a făcut un pas mare și curajos în lumea muzicii”, a anunțat mama fetei pe rețelele de socializare.

Weekendul care a trecut, Ioana a participat la primul ei concurs – prestigiosul Festival-Concurs J.S. Bach, ajuns la ediția a 38-a, un eveniment remarcabil organizat la Cluj-Napoca de Școala de Muzică Augustin Bena. A fost o întâlnire a pasiunii și talentului, unde aproape 400 de copii din întreaga țară și-au arătat măiestria și dragostea pentru muzică.

Deși este doar în clasa a doua și nu urmează o școală de specialitate, Ioana a reușit să emoționeze profund, interpretând la vioară cu o grație și sensibilitate care depășesc limitele vârstei sale. A studiat cu dedicație si pasiune alături de profesoara Roșiu Mihaela, un om excepțional, care a ghidat-o cu o răbdare și o înțelegere rar întâlnite, ajutând-o să își valorifice la maximum potențialul.

”Ii multumim pe această cale pentru tot ce face, pentru tot ce devine Ioana alaturi de ea. Dorim să exprimăm recunoștința noastră profundă față de profesorul corepetitor Ovidiu Pârjol, al cărui profesionalism și devotament au fost esențiale în pregătirea Ioanei pentru acest moment important.

De asemenea, mulțumim din suflet dnei învățătoare Nuța Pop de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ighiu, care a fost un sprijin constant și o sursă de încurajare pentru Ioana.

Inima ne este plină de recunoștință pentru darurile pe care Ioana le-a primit, inclusiv acel minunat dar al auzului absolut, care îi permite să perceapă muzica în cele mai fine detalii. Suntem recunoscători pentru fiecare persoană care a contribuit la creșterea și formarea ei”, au transmis părinței Ioanei pe Facebook.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia