Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Tânăr de 35 de ani din Alba Iulia, reținut de polițiști după ce a condus băut și fără permis un autoturism cu care a provocat un accident rutier

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Ieri, 8 august 2017, poliţiştii rutieri din cadrul Poliție Municipiului Alba Iulia au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un tânăr, în vârstă de 35 de  ani, din Alba Iulia, care este cercetat pentru conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului.

În sarcina acestui s-a reţinut faptul că, în data de 06.08.2017, în jurul orelor 7.15, în timp ce conducea un autoturism pe strada Biruinţei din Alba Iulia, fără a poseda permis de conducere, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi într-o curbă la stânga a pierdut controlul asupra acestuia, întrând în coliziune cu un autoturism ce era parcat în faţa unui imobil.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0.66 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în urma analizei mostrelor de sânge   recoltate, au rezultat valorile de 1,10 g 0/00 alcool pur în sânge (prima probă) respectiv 0,95 g 0/00 alcool pur în sânge (a doua probă).

Urmează ca azi, 09 august, tânărul să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Piese inedite din secolul al XVI-lea, descoperite la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În perioada 1907-1914, la catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, au fost descoperite 33 de morminte care au scos la iveală mai multe piese inedite, care pot reda cultura și civilizația secolelor XVI-XVII.

Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, din perioada 1907-1914, sunt cele mai semnificative și relevante pentru istoria Curții princiare, pentru viața aristocratică a Palatului Principilor, din secolele XVI-XVII. Inventarul descoperit atunci, în 33 de morminte, poate reda imaginea, măcar aproximativă, a culturii și civilizației de care se bucurau nobilii transilvăneni, combinând în mod unic tradițiile occidentale și orientale.

Pόsta Béla (1862-1919) este arheologul care a coordonat săpăturile, a fost unul dintre fondatorii Muzeului Național Ardelean și profesor universitar al Catedrei de Arheologie, din cadrul Universității din Cluj. Printre studenții săi, îl regăsim și pe Constantin Daicoviciu (1898-1973).

Între mormintele descoperite, mormântul nr. 6 a avut un inventar remarcabil. Între piesele descoperite, ne atrag atenția o pereche de pinteni, realizați din fier placat cu argint și cataramele unei săbii, din argint aurit. Putem admira elementele decorative renascentiste, petale de trandafiri, decoruri în formă de acant, trandafiri întredeschiși, ornamente care imită semințele de rodie, dar și flori de Tomiea. Concluzia lui Pόsta Béla este că aceste piese, precum și multe altele descoperite, redau perfect echilibrul lumii occidentale și al celei orientale, putând fi datate în secolul XVI.

Pόsta Béla și-a publicat rezultatele cercetărilor arheologice în volumul Les trouvailles sépulcrales de la Cathedrale de Gyulafehérvár (A gyulafehérvári székesegyház sírleletei) în 1917-1918. Există și o traducere în limba română a acestei lucrări, apărută în anul 2013, se arată într-o postare publicată pe Facebook de către Biblioteca Batthyaneum.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Fosta sală de sport „1 Mai” și centrala termică de pe strada Fraderic Mistral vor fi demolate

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Noi locuri de parcare și spații verzi urmează să fie construite pentru locuitorii din Alba Iulia, după demolarea și igienizarea mai multor construcții, a transmis printr-o postare viceprimarul Emil Antoniu Popescu.

„Locurile de parcare vor fi amenajate pe strada Frederic Mistral, în imediata apropiere a Tribunalului. Este vorba despre un teren pe care se află o fostă centrală termică, precum și ruinele fostei săli de sport 1 Mai care a fost cuprinsă, nu cu foarte mult timp în urmă, de un incendiu.

După demolarea clădirilor respective, zona va fi igienizată, urmând ca în permietrul respectiv să existe locurile de parcare la care am făcut referire, precum și un spațiu verde.

Recent, alte câteva zeci de locuri de parcare din mai multe zone din municipiu au fost date în folosință, ca urmare a demolării mai multor garaje care erau construite între blocuri și pentru care contractele de concesiune expiraseră.

De asemenea, la finalul anului trecut, au început lucrările de demolare a blocului Turturica. Aici va fi ridicată o parcare supraetajată”, a transmis viceprimarul Emil Antoniu Popescu.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Campanie umanitară și de protejare a mediului, unică în România, lansată în județul Alba: Roboțelul Binelui transformă deșeurile în fapte bune

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Crucea Roșie Română Filiala Alba, în colaborare cu Star Assembly, Star Transmission și Envipco lansează o campanie inovativă, unică în România, cu dublu rol: educarea cetățenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi și creșterea implicării cetățenilor în susținerea proiectelor umanitare.

În centrul acestei campanii se află „Roboțelul Binelui”, un roboțel reciclator care are puterea de a transforma deșeurile – ambalajele de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu – în fapte bune. Roboțelul Binelui a fost creat de către inițiatorii campaniei cu scopul de a atrage inclusiv copiii spre această acțiune și de a-i educa să protejeze mediul, dar și de a-i implica în susținerea unor proiecte umanitare.

Campania este susținută financiar de Star Assembly și Star Transmission, care vor dona Crucii Roșii Române Filiala Alba suma de 1 Euro în schimbul fiecărui ambalaj reciclat, respectiv de compania Envipco, care a furnizat în mod gratuit RVM-urile (Reverse Vending Machines) – automate inteligente de colectare selectivă.

În cadrul campaniei, au fost inaugurate trei puncte de colectare: Alba Iulia – zona Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Sebeș – zona Piața Agro-Alimentară Sebeș și Cugir – în zona Parcare UM Cugir și stație autobuz strada 21 Decembrie 1989 Cugir. Aici, prin intermediul RVM-urilor, „Roboțelul Binelui” va transforma deșeurile în fapte bune. La punctele de colectare pot fi aduse inclusiv ambalaje de băuturi care nu au sigla SGR sau etichetă.

Fiecare ambalaj reciclat va însemna o donație pentru Crucea Roșie Română Filiala Alba din partea Star Assembly și Star Transmission, destinată susținerii unor proiecte umanitare, educaționale, medicale, pentru campanii de mediu și de promovare a sănătății sau pentru pregătirea intervenției în caz de dezastre. Toate ambalajele colectate în cadrul campaniei vor fi preluate și transportate, în vederea reciclării, de către Asocierea RER Vest – RETIM.

„Filiala Alba a Crucii Roșii Române a dezvoltat, în ultimii ani, o colaborare de excepție cu Star Assembly și Star Transmission, iar „Roboțelul Binelui” este cea mai nouă campanie pe care o lansăm împreună. Este un proiect inovator, care vizează două probleme: mediul și umanitatea, încurajând donația, altruismul, ajutorarea aproapelui, dar și protejarea mediului înconjurător. Un ambalaj, care pentru mulți reprezintă doar un deșeu, poate fi transformat în fapte bune dacă este adus la Roboțelului Binelui. Practic, fiecare ambalaj reciclat înseamnă o donație pe care ulterior o vom folosi în proiectele Crucii Roșii. Mulțumim tuturor partenerilor noștri și sperăm că foarte mulți cetățeni se vor alătura campaniei noastre”, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Rolul nostru de cetățean corporativ se extinde mult dincolo de poarta fabricii, căutând să influențăm un spectru de beneficiari cât mai larg. Suntem încântați de această nouă colaborare cu Crucea Roșie Alba și de abordarea sa inovatoare, care semnalează un nou capitol în parteneriatul nostru de lungă durată, de data aceasta îndreptat spre conservarea mediului și sustenabilitate. Proiectul își propune nu numai să promoveze colectarea selectivă a deșeurilor, ci și să-i inspire pe alții să se ralieze eforturilor umanitare. Încă o dată, obiectivele noastre comune se aliniază în căutarea unui viitor mai bun“, spune Gheorghe Achim, director general Star Assembly.

Continuăm colaborarea pentru a modela un viitor sustenabil și pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate. Construirea unei relații solide cu parteneri de încredere este fundamentală pentru obținerea unui succes durabil în orice efort depus. Prin crearea de legături bazate pe încredere, respect reciproc și valori comune, ca organizații, putem valorifica punctele forte și experiența partenerilor noștri pentru a atinge obiective comune. Astfel, ne bucurăm să putem continua aceste eforturi alături de partenerul nostru Crucea Roșie, declară Ulpia Ștefan, director general Star Transmission.

 „Envipco România acordă o importanță deosebită proiectelor locale, cu impact în comunități, așa că ne-am alăturat cu entuziasm proiectului inițiat de Crucea Roșie Filiala Alba, mai ales că este de ajutor pentru comunitatea de aici, de la noi de-acasă. Îi felicităm pe partenerii noștri pentru inițiativă și le mulțumim pentru că ne-au implicat și pe noi”, declară Bogdan Purcherea, Managing Director Envipco România.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia