Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

10 ani de la inaugurare Centrului de zi pentru vârstnici din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

centrul-de-zi-aniversare-10-aniCentrul de zi pentru vârstnici din Alba Iulia a sărbătorit, astăzi 11 noiembrie 2014, 10 ani de la inaugurare. La eveniment au fost prezenți beneficiarii serviciilor acordate de instituție și oficiali din conducerea municipiului și județului.

Centrul de zi pentru vârstnici a fost înfiinţat la data de 1 februarie 2004, printr-o finanţare PHARE, în baza parteneriatului dintre Consiliul Local Alba Iulia, Fundaţia PAEM Alba, Organizaţia Caritas Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Alba Iulia, a fost acreditat la data de 30 ianuarie 2006, şi şi-a prelungit acreditarea la data de 26 ianuarie 2012.  Valoarea finanţării a fost de 204.951 de euro, din care 181.611 euro au fost solicitaţi şi primiţi de la Uniunea Europeană iar diferenţa a reprezentat contribuţia de la bugetul local al municipiului Alba Iulia.

Obiectul de activitate al Centrului este reinserţia socială a persoanelor vârstnice din Alba Iulia şi prevenirea marginalizării sociale a acestora. Până în prezent, Centrul are 1.213 beneficiari, persoane de peste 60 de ani cu domiciliul în municipiu.

Aflat în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia de la data de 1 iunie 2005, Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale prin intermediul specialiştilor: asistent social, psiholog, jurist, asistent medical şi inspector de specialitate, îndeplinind în principal următoarele atribuţii: identificarea nevoilor în materie de reinserţie şi prevenţie pe plan social; evaluarea nevoilor sociale ale beneficiarilor direcţi ai Centrului şi ale anturajului acestora; informarea clientului asupra alternativelor de asistenţă socială corespunzătoare nevoilor sale; asistarea activităţilor specifice de includere socială, terapie ocupaţională şi de recreere; oferirea de servicii de specialitate (consiliere juridică, socială, psihologică); acordarea consultaţiilor medicale pentru persoanele vârstnice şi în baza consultaţiei, diagnosticarea  fiecărui caz; evaluarea activităţilor Centrului; mediatizarea activităţilor.

În cei 10 ani de activitate a Centrului s-a urmărit diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor, fapt realizat şi confirmat de evoluţia numărului beneficiarilor în fiecare an. Astfel dacă în anul 2004 au fost asistaţi 383 de vârstnici, numărul acestora a crescut în 2014 la 1.213 beneficiari. Centrul de zi pentru vârstnici oferă servicii sociale de consiliere (socială, psihologică, juridică, medicală, emoţională), servicii de terapie ocupaţională, servicii de reintegrare socială, servicii de recreere şi petrecerea timpului liber şi servicii de îngrijire medicală. Serviciile sociale sunt furnizate prin următoarele tipuri de activităţi planificate lunar şi afişate la sediul centrului: repetiţii Ansamblu folcloric; repetiţii Datini din Judeţul Alba; Clubul femeilor – activitate de terapie ocupaţională; Curs de limba engleză; Gimnastică pentru sănătate; Cursuri de operare PC;  Întâlniri cu cititorii de carte religioasă; Consiliul seniorilor; Serate dansante; Sărbătorirea lunară a vârstnicilor născuţi în luna respectivă; Editarea revistei ”Speranţa”; Organizarea Zilei femeii, a Crăciunului, a Paştelui şi a Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice; Audiţii muzicale; Vizionări de filme; Excursii în ţară şi străinătate; Schimb de experienţă cu alte instituţii care furnizează servicii pentru persoanele vârstnice; Concurs de cultura generală, Concurs de jocuri de societate; Cerc literar.

Centrul de zi pentru vârstnici, i-a obişnuit pe cei peste 1200 de vârstnici care i-au trecut pragul măcar o dată în cei zece ani de activitate, cu activităţi multiple şi diversificate. Amintim aici  activităţile de club, seratele dansante, sărbătorirea zilelor de naştere a vârstnicilor aflaţi în evidenţa Centrului, cursurile de limba engleză, gimnastică pentru sănătate, cursuri de operare PC, clubul femeilor, concursurile de cultură generală, audiţii şi vizionări de filme, cercurile literare, activitatea Consiliului seniorilor, întâlnirile cu cititorii de carte religioasă, expoziţii şi comemorări din cadrul Bibliotecii.

Un loc aparte în preocupările noastre îl ocupă încurajarea membrilor Ansamblului „60+”, prezenţi săptămânal la repetiţii şi la toate manifestările la care sunt solicitaţi, de a activa cu dăruire, ca şi până acum, în cadrul Centrului.

Până în prezent s-au editat 16 numere ale revistei „Speranţa”  cu articole destinate vârstei a III-a, cei din colectivul de redacţie fiind vârstnici dar şi specialişti care lucrează în asistenţa gerontologică.

Cele mai apreciate şi dorite activităţi care se organizează prin Centrul de zi pentru vârstnici sunt excursiile. De la înfiinţare şi până acum o parte din beneficiarii noştri au vizitat mănăstirile Râmeţ, Recea, Brâncoveanu, Prislop, Dumbrava, Lupşa, etc.  mănăstirile din Moldova, au vizitat în cadrul unor schimburi de experienţă Centre de zi şi Cămine pentru persoane vârstnice din Cluj Napoca, Hunedoara, Arad, Târgu Mureş, au colindat prin Sighişoara, Praid, Sovata, Curtea de Argeş, Păltiniş, Şugag, Horea, Roşia Montană, Ponor, Presaca Ampoiului, Ampoiţa, Almaş, Spring, Ţălna, Recea, Sighet, Oaşa, Râmeţ, Satu Mare, Baia Mare, Haţeg, Reşiţa, Turda, Brad, Ţebea, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Braşov  etc. În verile toride precedente ne-am putut răcori în apele de la Geoagiu Băi, Ocna Sibiului, Draşov  şi ne-am scăldat şi în Marea Neagră în staţiunea Costineşti.

În anul 2008, 45 de vârstnici au avut ocazia de a petrece o vacanţă de vis în Grecia, în staţiunea Paralia Katerini, iar în anul 2009, 28 dintre beneficiarii Centrului au avut un sejur în peninsula Halkidiki, unde au trăit clipe de neuitat,  în anul 2010, 38 de vârstnici au petrecut 8 zile în staţiunea Paralia Katerini, în 2011, 40 de vârstnici au participat din nou la excursia organizată în Paralia Katerini iar în anul 2012 am repetat această excursie tor în staţiunea Paralia Katerini cu 38 de vârstnici. În anii 2013 şi 2014 câte 40 de beneficiari CZV au participat la excursiile organizate în staţiunea Leptokaria din Grecia.

Activitatea medicală din cadrul Centrului se rezumă la acordarea primului ajutor, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, îngrijiri primare constând în tratamente injectabile şi pansamente”, au detaliat reprezentanții centrului.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

52 de articole vestimentare, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști dintr-un magazin din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au indisponibilizat, în vederea confiscării, 52 de articole vestimentare, în valoare de 9.610 lei, în urma unui control efectuat la un magazin din Alba Iulia.

În legătură cu articolele vestimentare ridicate, care poartă însemnele unor mărci celebre, există suspiciunea că sunt contrafăcute, iar reprezentanții magazinului nu au putut prezenta documente privind autenticitatea sau originalitatea lor.

Polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, faptă prev. de art. 102 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

De miercuri 1 mai 2024, Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, în Cetatea „Alba Carolina” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sezonul turistic se deschide oficial miercuri, 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de la aceeași dată, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își vor relua spectacolele.

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România. Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății îți va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

 

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.

Programul complet al tuturor evenimentelor din acest sezon turistic de la Alba Iulia va fi publicat, pe măsura actualizării lui, pe turism.apulum.ro, pe canalele oficiale ale primăriei și ale Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, acțiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Elevii claselor a IX-a A, D și E, însoțiți de locotenentul Cătălin Bobar și profesorii diriginți Simona Mureșan și Dan Anca, au desfăşurat ieri o acţiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din municipiul Alba Iulia.

Activitatea a fost inițiată în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15 – 19 aprilie 2024. Acțiunea a avut ca scop nu doar responsabilizarea elevilor față de protejarea mediului înconjurător, ci și dezvoltarea respectului față de eroi și sacrificiul acestora.

„Începutul programului Săptămâna verde a adus în sufletele noastre recunoștința și aprecierea valorilor patriotice, dar și a spiritului camaraderesc. Pornind de la premisa „să ne cinstim istoria și eroii”, am participat plini de entuziasm în activitatea de ecologizare din Cimitirul Eroilor, iar demersul nostru s-a concretizat prin strângerea unei cantități mari de vegetație uscată și în același timp prin dobândirea unei noi experiențe ca urmare a înțelegerii impactului uman asupra mediului”, au mărturisit elevii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia