130 de ani de la înfiinţarea Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

130-de-ani-de-la-infiintarea-colegiului-dorin-pavelAstăzi, în sala de sport a Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia, dascăli şi elevi din generaţia veche şi nouă si-au dat întâlnire pentru a sărbători 130 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ.

Momentul aniversar a început cu un scurt discurs al directorului Cîmpean Radu şi o slujbă susţinută de preotul Doru Gheaja. A urmat apoi o festivitate de premiere a elevilor cu rezultate bune obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare, iar foştii directori şi profesori au primit diplome de recunoştinţă.

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” este un centru de educaţie cu o veche tradiţie, fiind fondat în 1884 ca Şcoală de Meserii. În condiţiile dezvoltării unei economii moderne, capitaliste s-a impus nevoia înfiinţării unor şcoli specifice pregătirii tinerilor în domeniu industriei şi comerţului. Pentru început au fost organizate două clase: una pregătitoare – cu un efectiv de 52 elevi şi alta normală, de studiu, cu 42 de elevi. Şcoala de ucenici industriali era susţinută de comunitatea locală (oraş) şi de către sat. Concepută ca şcoală de stat pentru meserii industriale – începând cu anul şcolar 1886-1887, şcoala va trece la pregătirea elevilor şi în meserii comerciale.

Dorin Pavel este cunoscut sub denumirea de părintele hidroenergeticii româneşti. S-a născut la 31 mai 1990 în oraşul Sebeş, judeţul Alba. În activitatea didactică, profesorul Dorin Pavel a condus peste 45 de generaţii de studenţi, majoritatea hidroenergeticienilor de astăzi fiindu-i studenţi. A publicat peste 15.000 de pagini în 23 de manuale didactice, 44 de cărţi şi monografii tehnice, 140 de articole puse la dispoziţia tehnicii româneşti şi străine. Pentru rezultatele obţinute în lunga sa activitate, profesorul şi inginerul Dorin Pavel a fost distins cu numeroase medalii româneşti şi străine, între care ordinul „Meritul ştiinţific” şi titlul de profesor emerit.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.