19 bicicliști au luat startul în concursul “Mamutul, bicicleta şi busola” desfășurat astăzi la Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

mamutul-bicicleta-si-busolaNouăsprezece ciclişti, din Alba Iulia şi alte oraşe, au luat startul sâmbătă dimineaţa la concursul “Mamutul, bicicleta şi busola”. Concursul constă într-o probă cumulată de ciclism-anduranţă şi orientare turistică realizat pe asfalt şi pe macadam în zona dealului Mamut.

Sportivii, amatori dar şi profesionişti, au pornit din parcarea Schit şi au de parcurs un traseu prin poligonul militar – Valea Popii – Parcul dendrologic – traseul de biciclete al Primăriei Alba Iulia (zona de agrement), finalizându-se în acelaşi loc, la Schit. Câştigătorii vor fi premiaţi la finalul traseului cu medalii şi cupe dar şi echipamente sportive.

Încă de la ora 8.30 , concurenţii îşi făceau încălzirea în parcarea de la Schit. Printre participanţi se află şi 4 biciclişti de la Cluburile de Turism de la Colegiul Naţional “I.M. Clain” Blaj şi Liceul “Doctor Lazăr Chirilă” din Baia de Arieş, care au venit încă de ieri, cu susţinători, şi şi-au montat corturile aici.

Până la ora 10.30, când s-a dat startul, participanţilor li s-a prezentat regulamentul concursului şi le-au fost împărţite busole şi căşti de protecţie. La faţa locului se află şi o echipă de la Salvamont Alba, precum şi o ambulanţă, pentru a interveni în cazul în care este nevoie.

Concursul se desfăşoară pe 3 categorii (şcolari-până la 15 ani împliniţi,de la 15-18 ani şi peste 19 ani). Pentru participarea la întrecere fiecare concurent a avut de plătit o taxă de înscriere: elevii – 10 lei, cei care nu au putut dovedi că sunt elevi, sau persoanele adulte –  20 lei. Banii obţinuţi din venituri (taxe) au fost folosiţi  pentru marcarea traseelor din acest concurs.

Premiile constau în echipamente sportive: căşti de ciclism, rucsaci pentru apă-hidratare, ochelari de ciclism, pompe, prosoape ptr sportivi din poliester, tricouri, pantaloni de ciclism, accesorii pentru biciclete, revizii gratuite pentru bicicletele câştigătorilor, etc şi nu în ultimul rând cupele şi medaliile de învingători.

Cei 19 concurenţi înscrişi în concurs sunt: Alex Deceanu, Marius Anghel, Gabriel Ţara, Leonard Mitică, Dan Curticăpean, Almond Cismorie, Sebastian Pleşa, Ionuţ Bocşa, Cristian Morar, Cristian Bozoşan, Radu Alexandru Bîrjac, Ioan Tamaş, Claudiu Crişan, Florin Cotoară, Iulia Guş, Beniamin Tamaş, Adrian Mierea, Dragoş Pintilie şi Sergiu Malcoci.

Concursul este organizat de către echipa “Beretele Albastre” formată din membri ai Clubului de Turism şi Ecologie „Beretele Albastre” al Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul”, în cadrul unui proiect YouthBank.

“Acest traseu presupune rezistenţă la efort fizic, însă în zona poligonului militar de geniu, pe participanţi îi va aştepta o probă surpriză: proba de orientare turistică (identificarea unui număr de 5 posturi în pădure, cu ajutorul busolei, după azimut)”, spun organizatorii.

La plecarea în concurs a fost asigurat un stand de verificare a bicicletelor concurenţilor, astfel încât să fie evitate posibile accidente, stand asigurat de firma Albasportvision SRL. De asemenea, pe tot itinerariul sunt monitori pentru a supraveghea întreaga desfăşurare a concursului.

“Prin acest concurs dorim să popularizăm bicicletă, mişcarea că o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber. În ţările civilizate, bicicleta este destul de des folosită, chiar şi în transportul urban, iar atitudinea şi spiritul ecologic sunt cultivate în rândul tinerilor încă de la vârste fragede. În ultimii ani, putem observa cu uşurinţă că în Alba Iulia s-a dezvoltat mişcarea ciclo, iar prin acest proiect încercăm să atragem cetăţeni de toate vârstele şi totodată să promovăm zona Mamutului şi zona de agrement realizată de către Primăria Alba Iulia. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vârstă”, au mai spus organizatorii.

După finalizarea activităţii organizatorii se aşteaptă ca tinerii să îşi însuşească abilităţile de orientare turistică precum şi acumularea unei experienţe cu privire la ciclismul montan, dar şi să crească numărul tinerilor ce practică ciclismul. În funcţie de rezultatele acestui concurs, se doreşte chiar realizarea unei etape naţionale de ciclism montan în următorul an.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba prin Programul YouthBank. Programul are ca principali parteneri locali Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia, Dacia Market şi Giro, fiind coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi este susţinut de firma Albasportvision SRL prin magazinul şi personalul specializat.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.