232 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan. Ceremonial religios și depuneri de coroane de flori la Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, a fost comemorat, astăzi, prin depuneri de coroane la Statuia Obelisc şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul de acum 232 de ani.

Crişan s-a spânzurat în închisoare cu legăturile de la opinci, iar Horea şi Cloşca au fost supuşi celei mai grele pedepse prevăzute de legea de la acea vreme, frângerea pe roată fără „lovitură de graţie”, pentru a nu îi scuti de chinuri. Astfel, un călău a zdrobit trupurile lor, de la picioare spre cap, lovindu-i cu roți imense care aveau inserate lamele. Mai întâi a fost executat Cloșca, care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare.

La 232 de ani de la acest supliciu au fost depuse coroane și jerbe la Obeliscul care poartă numele eroilor martiri, ”Horea, Cloșca și Crișan”, iar la locul execuției, pe Dealul Furcilor, s-a ținut un ceremonial religios.

Coroane de flori au depus Primăria Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, instituții deconcentrate, partide politice și instituții de învățământ și culturale.

”Astăzi comemorăm martiriul eroilor Ardealului, Horea, Cloșca și Crișan. Răscoala lor a izbucnit în contextul realităților politice, sociale și religioase ale Transilvaniei de la sfârșitul secolului XVIII-lea. Românii erau văzuți cu statutul lor de tolerați, atât național cât și religios. La viața lor deosebit de grea se impunea un regim social deosebit de dur prin numeroasele obligații”, a afirmat Dan Mircea Mazelu, consilier Direcția pentru Cultură Alba, după ceremonialul depunerii de coroane.

După răscoală, moților li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

Obeliscul lui ”Horea Cloșca și Crișan” ridicat în 1937, prin contribuția populației, a fost în mai multe rânduri profanat de necunoscuți, partea din față a acestuia fiind, și astăzi, plină de inscripții și desene. Acesta nu a fost curățat, iar unele desene persistă de mai bine de doi ani.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro