3 sortimente de vinuri alese în cadrul Galei Vinurilor 2014 să reprezinte oficial imaginea judeţului Alba

Îndosariat în: Actualitate |

gala-vinurilor-mai-2014Într-un cadru festiv, astăzi, 16 mai 2014, la Sala Unirii din Alba Iulia s-a desfăşurat “Gala Vinurilor 2014”. Trei sortimente de vinuri au fost alese să reprezinte oficial imaginea judeţului Alba, ca produs turistic.

Este vorba despre Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra de la Jidvei  – la categoria producători mari, Cardinal Pinoit Gri de la Domeniile Boieru (Ciumbrud) – la categoria producători mijlocii şi Traminer a lui Csiki Marton de la podgoria Aiud (Ciumbrud) – la categoria producători mici, care au primit distincţia de „Vin al Judeţului Alba”.

Dacă la primele două categorii, respectiv producători mari și mijlocii, vinurile au fost alese dinainte pentru calitățile sale deosebite și numeroasele premii internaționale obținute, la categoria micilor producători vinul lui Csiki Marton (foto stânga) din Ciumbrud  a câștigat un concurs organizat la care au participat 40 de mici producători din toate podgoriile judeţului (Alba Iulia, Aiud, Sebeş-Apold, Târnave), cu peste 80 de sotimente de vinuri.

Concursul dedicat micilor producători a avut loc vineri dimineață la Alba Iulia, în spaţiile de lângă Poarta III a Cetăţii Alba Carolina, iar vinul câştigător a fost desemnat de un juriu format din 7 reputați specialişti în domeniu, din țară și străinătate: Dorin Popa – preşedintele juriului, Rodica Părău, Florin Aldea, Zoltan Polgar, Aurelia Aldea, Francois Gerard, Vitalie Boghiu şi somelierul Radu Ilea.

Alte 4  vinuri excepționale, trei din Aiud, şi unul din Alba Iulia, au câștigat medalii de aur în cadrul concursului. Este vorba Riesling italian a producătorului Gabriel Savu din Ciumbrud cu 97 puncte, Sauvignon Blanc, produs de Csiki Marton tot din  Ciumbrud  (95 puncte), încă un Sauvignon Blanc al micului prodcător Elena Anghel din Alba Iulia (94 puncte), şi Riesling Italian  – Sallai Jozsef din Aiud (94 puncte).

De asemenea, au mai fost premiate alte 80 de sortimente de vinuri din judeţul Alba, cu bronz, argint și aur. Acestea au fost alese după sistemul internaţional de puncte: 70-80 pentru bronz, 80-90 pentru argint, 90-100 pentru aur.

Distincțiile au fost înmânate câștigătorilor de către președintele Asociației „Țara Vinului”, Ioan Stanciu şi preşedintele juriului Dorin Popa.

Vinul județului se va bucura de un design special creat și o etichetă distinctă, iar producătorii acestuia vor putea folosi licoarea în toate acțiunile lor de marketing.

Marele eveniment, Gala Vinurilor Alba 2014 a avut loc, începând cu ora 19.00, la Sala Unirii și a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru.

În cadrul Galei, cei prezenţi au avut parte şi de momente de muzică jazz cu elevi de la Liceul de Muzică “Regina Maria” din Alba Iulia, şi dansuri de societate oferite de trupa “Fantasy Dance” din Sebeş dar şi de o degustare de vin şi o prezentare a vinurilor câştigătoare oferit de somelierul Radu Ilea.

Au participat la gală vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Alin Cucui şi Florin Roman, cei 7 membri ai juriului, reprezentanți ai producătorilor de vinuri din județ, proprietari de pensiuni și hoteluri din rețeaua HORECA și alți invitați.

Gala Vinurilor. Alba 2014 a fost eveniment integrat festivalului Alba Jazz, desfăşurat în acest weekend la Alba Iulia. Astfel, în faţa Sălii Unirii au fost amplasate căruţe cu vânzare de vinuri, iar întregul program jazz-vin a purtat numele de Wine Jazz.

Aflată în acest an la a doua ediţie, Gala Vinurilor este un proiect ambiţios al autorităţilor judeţene prin care îşi doresc ca vinurile producătorilor locali să fie un produs de promovare turistic al judeţului. „Funcţionând ca vector de imagine în strategia de promovare turistică a judeţului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), vinurile sunt esenţiale pentru definirea identităţii judeţului”, spun organizatorii.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.