30 de elevi ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia cu rezultate bune la concursuri școlare au fost premiați cu diplome și cărți

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

elevi-colegiul-tehnic-premiere-apr-2015Ieri, de la ora 11.00, în Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba s-a derulat o acţiune cultural-educativă din cadrul Proiectului „Să ne cunoaştem valorile – minte sănătoasă în corp sănătos”.

În ea au fost implicaţi 30 de elevi ai Colegiului Tehnic „Apulum” din Alba Iulia ce s-au remarcat prin performanţe deosebite obţinute la olimpiadele şi concursurile de pe parcursul acestui an şcolar.

La eveniment au luat parte invitaţi de marcă, aceştia abordând, din perspective profesionale diferite, tematica minţii şi a corpului sănătos. Pr. prof. univ. dr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie a Universităţii „1 Decembrie 1918”, a realizat o paralelă între omul frumos şi omul „celălalt”, bazându-se pe exemple scripturistice şi pe realităţi din prezent. El a accentuat ideea că toată Biblia e „o polarizare între frumos şi urât”, omul frumos fiind cel ce cântă „Hristos a înviat!” sau munceşte onest spre a-şi împlini visele, în timp ce omul urât e cel iritat, nervos, vulgar, certăreţ. Despre cultură a afirmat că e „un adevărat potir” din care gustă copiii ce au cărţile în mână, a căror datorie e să reverbereze binele în istoria poporului nostru”. Lect. univ. dr. Ramona Petrovan din cadrul Centrului de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră a universităţii albaiuliene a vorbit despre aspiraţia generaţiei tinere de a-şi construi un drum în viaţă.

Pentru ca acest deziderat să fie încununat de succes elevii „se impune să se instruiască formal şi informal, să fie adaptabili şi mânaţi de dorinţa de a face schimbări în modul de a aborda provocările destinului”. Maria Badale, psiholog la C.J.R.A.E. Alba, le-a spus elevilor că „pe măsură ce se vor maturiza lumea va fi tot mai mult a lor, stându-le la îndemână să o facă mai bună. Acest lucru se poate realiza prin întoarcerea omului spre sine şi conştientizarea faptului că el este o îmbinare de trup şi suflet. Tinerii trebuie să aibă grijă de mintea lor, de emoţiile pe care le poartă înăuntru şi să ştie a se exterioriza când au anumite frământări”. Luminiţa David, medic la Colegiul Tehnic Apulum, le-a detaliat elevilor aspecte privind alimentaţia sănătoasă, comunicarea cu mediul ambiant şi cu persoanele din jur.

Ea a afirmat că „Dumnezeu l-a creat pe om înzestrat cu înţelepciune, deci putem fi echilibraţi în tot ce înfăptuim”. Oana Bogza, interpretă de muzică populară, le-a transmis elevilor că „mintea sănătoasă e baza unei cariere de succes, ea ajută la stăpânirea de sine şi la ordonarea ritmului vieţii”. Mioara Ciucă, reprezentanta părinţilor a vorbit despre sacrificiile pe care le fac părinţii spre a-şi creşte copiii şi relaţiile dintre generaţii.

În finalul manifestării merituoşii elevi au fost premiaţi de bibliotecarele Felicia Colda şi Monica Avram cu diplome şi cărţi, lor întipărindu-se în minte dictonul „sănătatea nu e totul, dar fără sănătate nu e nimic”.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.