Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Din Județ

A fost eliberat primul „număr verde”, în județul Alba

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Numărul de înmatriculare de culoare verde a fost eliberat de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Alba. Acesta a fost ales special, întrucât exprimă puterea bateriei vehiculului pur electric pe care va fi atașat.

Începând cu data de 27 iunie, vehiculele cu zero emisii de CO2, înmatriculate în România, pot beneficia de numere de înmatriculare de culoare verde.

În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, adică sunt vehicule pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen, plăcile cu numere de înmatriculare pot fi preschimbate, la cererea proprietarului.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Din Județ

Peste 180 de comercianți controlați de CJPC Alba, în luna martie. S-au aplicat amenzi de peste 1,55 milioane de lei și s-au oprit de la comercializare marfuri de peste 44.000 de lei

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În luna martie 2024, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba (CJPC ALBA) a desfășurat o serie de acțiuni de verificare a modului în care este respectată legislația specifică în vigoare, la peste 180 de operatori economici care activează în domeniile prestării de servicii de alimentație publică, comercializării de bunuri alimentare și nealimentare, precum și prestării de servicii nealimentare.

S-au desfășurat în total 68 de acțiuni de control privind comercializarea de bunuri alimentare, precum și prestări servicii de alimentație publică, respectiv 112 de acțiuni de control privind comercializarea de bunuri nealimentare, precum și prestări servicii nealimentare.

Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Alba au aplicat următoarele sancțiuni și măsuri complementare:

– 184 amenzi contravenționale în valoare de peste 1.550.000 lei;
– 126 avertismente;
– oprirea definitivă de la comercializare a unor produse dovedite a fi neconforme în valoare de peste 40.000 lei;
– oprirea temporară de la comercializare a unor produse care prezentau abateri de la legislația în vigoare până la remedierea deficiențelor constatate, în valoare de peste 130.000 lei.
– s-au dispus măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor în cazul a 3 operatori economici.

Dintre cele mai frecvente abateri constatate, menționăm:

– produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depășită, produse modificate organoleptic, care pot afecta viața si sănătatea, produse păstrate în condiții necorespunzatoare și etichetate necorespunzător;
– comercializare produse care nu se încadrează în parametrii de calitate prevazuti şi/sau declaraţi de producători;
– abateri de informare privind țară de proveniență și calitatea legumelor/fructelor comercializate;
– legume/fructe depreciate, deshidratate;
– comercializare produse care nu se încadrează în cantitatea netă declarată;
– comercializare produse cu scurgeri de conținut, cu deficiențe privind starea ambalajului;
– produse expuse la comercializare în vitrina frigorifică destinată produselor refrigerate, cu nerespectarea condițiilor și temperaturilor impuse de producător;
– nerespectarea condițiilor de depozitare și a temperaturilor recomandate de păstrare pentru preparatele culinare;
– lipsa afișării substanțelor alergene conținute de preparatele culinare și a celor care provin din produse congelate, lipsă informare cantitate netă/produs în cadrul listei meniu;
– agregate frigorifice cu depuneri de gheață, neigienizate, cu depuneri de praf, agregate cu chedere rupte, cu urme de rugină, echipamente de gătit neigienizate, ustensile necurățe;
– lipsa verificării metrologice la balanțele de verificare utilizate;
– comercializare miere fără documente de proveniență
– lipsa traducerii în limba română a informațiilor de pe eticheta produselor;
– nerespectarea regimului promoțiilor- comercializare produse la ofertă fără a se indica data la care începe și data la care încetează oferta și că este în limita stocului disponibil;
– comercializare flori sau plante fără elementele de identificare și caracterizare referitoare la: denumirea și/sau marca producătorului, principalele caracteristici tehnice și calitative, compoziția, recomandări de plantare și întreținere, modul de depozitare și conservare, eventuale riscuri previzibile; fără informații privind întreținerea/păstrarea acestora;
– produse textile expuse la comercializare fără a se menționa compoziția fibroasă din care este compus produsul;
– comercializare produse de curățenie, detergenți fără traducerea instrucțiunilor și avertismentelor;
– jucării fără instrucțiuni de utilizare, jucării cu lipsă avertismente generale și/sau specifice;
– comercializare produse de import din afara spațiului Uniunii Europene, cu lipsă denumire și adresă importator/ distribuitor;
– comercializare bunuri nealimentare, produse de folosință îndelungată fără eliberarea certificatului de garanție;
– lipsă autorizații de funcționare;

„Nu tolerăm nici un fel de deficiență, așa cum consumatorii știu deja. Supraveghem prestarea serviciilor și comercializarea de produse alimentare către consumatori permanent, pentru a ne asigura că operatorii economici le respectă drepturile și, implicit, legea. Acțiunile de verificare în acest domeniu de activitate vor continua și în următoarea perioadă” – Emil Nistor, comisar șef adjunct CJPC Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Din Județ

Bilanțul ISU Alba în minivacanța de Crăciun – 2023

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În perioada minivacanței prilejuite de sărbătorirea Nașterii Domnului, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba au executat 139 misiuni.

Cele mai multe dintre acestea au vizat acordarea primului ajutor medical calificat, stingerea incendiilor și asigurarea măsurilor PSI la accidente rutiere, după cum urmează:

– 7 incendii;
– 5 accidente rutiere;
– 122 misiuni SMURD pentru acordarea primului ajutor medical și transportul la spital a persoanelor rănite sau cu probleme medicale grave.

De asemenea, echipajele ISU ALBA au intervenit și în alte 5 situații, precum îndepărtarea zăpezii de pe un acoperiș cu risc de prăbușire, arderi necontrolate sau misiuni de recunoaștere.

Dintre misiunile efectuate de pompierii militari în sfârșitul de săptămână ce tocmai a trecut, reamintim următoarele:

Incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Mănărade. Au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenție Blaj cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD. A ars o anexă gospodărească (șură) pe o suprafață de aproximativ 200 m.p. Proprietarul anexei a suferit arsuri de gradul I și II pe aproximativ 6% din suprafața corpului, fiind asistat medical de către echipajul SMURD. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca un scurtcircuit la instalația electrică.

Incendiu la o terasă și o anexă în municipiul Sebeș, pe o suprafață de aproximativ 20 m.p. Au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului pompierii militari din cadrul Secției de pompieri Sebeș cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 echipaj de prim ajutor. Datorită intervenției prompte și rapide a pompierilor militari, s-a reușit localizarea și lichidarea incendiului la scurt timp după sosirea acestora la locul intervenției. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca un scurtcircuit la instalația electrică. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Accident rutier pe DN 14B, în dreptul localității Mihalț. La locul intervenției au fost alocate: 1 autospecială de stingere cu apă și spumă, 1 ambulanță SMURD și 3 ambulanțe SAJ. La sosirea forțelor de intervenție la locul accidentului, toate persoanele erau ieșite din autoturisme. Din accident au rezultat 3 victime, care au fost transportate la UPU Alba de către echipajele medicale prezente la locul producerii accidentului.

Incendiu la o anexă de lemn în municipiul Alba Iulia – zona Parcului Dendrologic. Au intervenit pentru localizarea și stingerea incendiului pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Alba Iulia cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă. Suprafața anexei afectate de incendiu a fost de aproximativ 15 m.p., iar în urma acestuia nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca efectul termic al unui aparat de gătit lăsat nesupravegheat.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Din Județ

Bilanțul IPJ Alba pe perioada minivacanței de Crăciun – 2023

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În perioada Crăciunului, peste 150 de polițiști din județul Alba au acționat, zilnic, pentru menținerea climatului de siguranță publică în județ. S-a intervenit la 201 evenimente, au fost sesizate 64 de infracțiuni și au fost aplicate 245 de amenzi, majoritatea pentru încălcarea normelor rutiere.

În perioada 22 – 26 decembrie 2023, polițiștii din Alba au fost la datorie pentru a asigura un climat de ordine și liniște publică și au intervenit de fiecare dată, cu promptitudine, în cazul producerii vreunui eveniment.

În cele 5 zile, au fost constatate 64 de infracțiuni și 245 de abateri de natură contravențională, care au fost sancționate cu amenzi în valoare de 70.785 lei.

Totodată, polițiștii au reținut 14 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din care 9 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.

S-a intervenit la 201 solicitări ale cetățenilor, din care 185 au fost făcute prin serviciul de urgență 112.

În această perioadă, nu au fost înregistrate fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice, infracțiuni grave, comise cu violență sau accidente rutiere soldate cu decesul sau rănirea gravă a vreunei persoane.

În continuare, polițiștii vor fi la datorie, pregătiți să acționeze pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniștea cetățenilor și pentru a interveni atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia