Albaiulieni
Albaiulianca Silvia Durigă, admisă prima în învățământul superior geografic clujean
Publicarea recentă a rezultatelor admiterii la instituțiile de învățământ superior din acest an este un nou prilej de bucurie dar și de onoare pentru Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.
Dintre zecile de elevi admiși la facultăți din țară cât și din străinătate se remarcă în mod deosebit performanța de acum studentei Silvia Teodora Durigă, admisă pe locul 1 la Facultatea de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specializarea Geografie cu media 9,26. Rezultatul este cu atât mai meritoriu cu cât această specializare considerată piatra de temelie a învățământului geografic clujean a format de a lungul timpului mii de cadre didactice care au predat sau predau pe întreg mapamondul.
Înzestrată cu ambiție și inteligență, cu mare putere de muncă și cu pasiune pentru natură, eleva Silvia Durigă a urmat timp de 4 ani cursurile colegiului la specializarea Tehnician în turism, preocupările sale pe linie geografică fiind evidente încă de la începutul liceului.
Foarte bucuroasă pentru reușita sa tânăra ne-a declarat: „Munca, determinarea și pasiunea m-au ajutat să îmi împlinesc un vis, acela de a fi studentă a Facultății de Geografie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fiind admisă pe primul loc la specializarea geografie. În perioada liceului am dezvoltat o pasiune pentru geografie și am înțeles că acesta este drumul pe care vreau să merg mai departe. Mi-am dorit tot timpul să ajung cât mai sus, să îmi depășesc limitele și am înțeles că acest lucru va fi posibil doar prin dedicare și disciplină. Aș vrea ca performanța mea să inspire cât mai mulți tineri să își urmeze visul, chiar și atunci când acesta pare a fi imposibil de atins. Doresc să le mulțumesc celor ce m-au inspirat întotdeauna, profesorilor mei de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, un liceu care mi-a arătat ce înseamnă performanța. În mod special vreau să îi mulțumesc domnului profesor de geografie Cosmin Apolzan, pentru că a crezut în mine și m-a încurajat ori de câte ori a fost nevoie pentru a ajunge tot mai aproape de cheia succesului. Cu tact și devotament a știut să ne transmită că geografia nu este doar o disciplină școlară, e dorință de cunoaștere, pasiune și fascinație.”
Se cuvine să aducem felicitări atât proaspăt studentei Silvia Durigă, cât și tuturor absolvenților Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia care din toamnă vor lua loc în băncile facultăților și să remarcăm că performanțele notabile înregistrate la examenul de Bacalaureat din acestă vară de elevii acestei instituții de învățământ sunt dublate de reușita acestora prin accederea în învățământul universitar. Nu în ultimul rând felicitări merită și cadrele didactice care au contribuit la aceste reușite.
Albaiulieni
Albaiulianul Vasile Sârb, desemnat „Cel mai bun artist român”, în cadrul celei de a VIII-a ediții a Salonului Internațional de Artă Fotografică „Varadinum”, de la Oradea
Fotograful albaiulian Vasile Sârb a primit titlul de „Cel mai bun artist român” în cadrul celei de a VIII-a ediții a Salonului Internațional de Artă Fotografică Varadinum, de la Oradea.
335 de fotografi din 58 de țări au trimis 4.700 de fotografii la categoriile Open Color, Open Monochrome, Facer & Body și World in focus.
Salonul internaţional, care aduce Oradea în atenţia artiştilor fotografi din lumea întreagă, a fost organizat de Asociaţia Ovi D. Pop. Expoziţia cu cele mai reuşite fotografii va fi vernisată în cursul lunii noiembrie, când va avea loc şi ceremonia de premiere.
Vasile Sârb este coordonatorul Clasei de Fotografie din cadrul Școlii de Arte și Meșteșuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, pasionat de fotografia de portret, etnografică și peisaj.
Albaiulianul a devenit la sfârșitul anului 2019 membru al Photographic Society of America. Acesta este, de câțiva ani, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR).
Mai mult de atât este membru în cea mai mare federație de fotografie FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique) cu titlul de EXCELENȚĂ, FIAP este singura federație din lume în care este recunoscută de UNESCO.
În decursul timpului a obținut zeci de premii cu cursanții clasei pe care o coordonează.
Albaiulieni
Albaiulianca Molnar Bianca, șefă de promoție a Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri „Basarab I” Pitești
Vineri, 26 iulie 2024, emoțiile au fost la înălțime pentru cei 430 de absolvenți ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri „Basarab I” din Pitești, care au marcat finalul unei etape importante din viața lor.
Sub privirile emoționate ale familiilor și alături de distinșii oaspeți, reprezentanți ai eșalonului superior și autorități publice locale, absolvenții au sărbătorit încheierea unei perioade de pregătire intensivă.
Printre aceștia, Bianca Molnar din Alba Iulia s-a distins ca șefă de promoție, cu o medie generală de 9,22. Această realizare remarcabilă subliniază nu doar angajamentul și perseverența sa, dar și excelența academică demonstrată pe parcursul studiilor.
Evenimentul a fost un moment plin de mândrie, îmbrățișări, lacrimi și bucurie, marcând nu doar finalul unui capitol, ci și începutul unei noi etape în carierele tinerilor absolvenți. Pregătirea și evoluția profesională continuă să fie esențiale, iar absolvenții sunt pregătiți să își asume noi provocări și responsabilități.
„Felicitări promoției „Avram Iancu – 200”! Succes și realizări remarcabile în viitor!” au transmis reprezentanții instituției pe pagina de Facebook.
Albaiulieni
Ioana Ciortea, preocupare constantă pentru sănătatea oamenilor
Ioana Ciortea, producător local din Alba Iulia, s-a dedicat cultivării cătinei și producției de nectar de cătină, având o preocupare constantă pentru sănătatea oamenilor.
Pornind de la o mică afacere de familie în 2011, Ioana a reușit să dezvolte o gamă variată de produse delicioase și să își extindă activitatea. Cu un background în domeniul medical, Ioana își descrie afacerea ca pe o misiune de a promova un stil de viață sănătos și de a oferi oamenilor produse de calitate, fără substanțe chimice. Prin implicarea sa în comunitate și prin donații regulate către asociații de copii cu nevoi speciale, Ioana își aduce o contribuție valoroasă în societate.
În anul 2011, Ioana Ciortea a ales să îngrijească în Gârbova, județul Alba, o plantație de cătină cu aproximativ 9.000 de copăcei, proveniți din soiurile Mara și Cora, datorită proprietăților terapeutice, superioare cătinei prezente în flora spontană.
A început ca o mică afacere de familie și inițial avea un singur produs, iar în prezent are 10 sortimente delicioase și vrea să se extindă.
Cine este Ioana Ciortea
Ioana Ciortea locuiește în Alba Iulia, este mama a doi copii, este căsătorită și a intrat în lumea antreprenoriatului încă din anul 2011.
Ea activa în domeniul medical înainte de a porni propriul business, fiind de profesie tehnicial de imagistică şi radiologie medicală. Deşi în 2011 a pornit business-ul cu plantația de cătină, primele recolte din plantaţia de cătină au venit şase ani mai târziu.
Ioana se descrie în primul rând ca o iubitoare a naturii și o promotoare a stilului de viață sănătos. Este pasionată de gătit și experimentează diverse rețete inclusiv cu suc de cătină.
Creativitatea și implicarea ei dau roade în tot ceea ce face! Ingredientele precum, rodia, morcovii, aronia, ghimbirul, uleiul esențial de grapefruit sau afinele, fac deliciul celor care cumpără nectarul Strop de Soare.
• Care este cel mai popular sortiment
Cel mai popular produs și primul realizat, este nectarul de cătină cu miere. El se obține din sucul rezultat în urma presării la rece a fructelor de cătină (70%) și din miere de albine (30%).
La cererea clienților, Ioana a realizat și nectar de cătină simplu, pentru cei cărora le este contraindicat consumul de miere.
Amatorii de ceai, se pot și ei răsfăța și vitaminiza cu ceaiul din coji de cătină.
Diferența între nectarul produs de către Ioana Ciortea și alte sortimente existente pe piață, stă în primul rând în procesul de extracție al băuturii, care se obține cu ajutorul unui aparat de presare la rece, care nu oxidează fructele.
Nectarul este pasteurizat la temperatură joasă, nu conține coloranți, conservanți, zahăr, nu are apă adăugată și se prepară proaspăt în funcție de numărul de comenzi.
Ioana a decis să nu folosească pesticide, insecticide și substanțe chimice pe terenul aferent plantației, pentru a oferi un produs final curat, cu proprietăți remarcabile pentru sănătate.
• Ce conține sucul de cătină
O singură sticluță de nectar este suficientă pentru a suplini nevoia de vitamine a corpului uman pentru o săptămână de zile, după cum susține producătoarea băuturii vitaminizante.
Fructele de cătină conțin peste 190 de principii bioactive, conținând vitamina C în proporție de două ori mai mare decât măceșele și de zece ori mai mare decât citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P și F sunt și ele prezente în fructele de cătină în concentrații importante. Conțin betacaroten în proporție mai mare decât morcovul și alți carotenoizi, microelemente precum P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, celuloza, proteine cu continut ridicat de aminoacizi esențiali (îndeosebi lizina), uleiuri complexe (acizi grași saturați și nesaturați, steroli), acizi organici, cum sunt acidul malic, acidul succinic, acidul ursolic, precum și flavonoizi identici cu cei din Gingko biloba.
• Pentru ce este nectarul cel mai căutat și cine sunt clienții ei
„Clienții cumpără nectarul de cătină atât pentru susținerea imunității , cât și pentru faptul că îți oferă energie. Vitamina C naturală se eliberează treptat și nu îți scade energia ca atunci când bei cafea iar energia scade brusc la scurt timp după consum.”
Printre clienți, se numără părinții care cumpără nectarul copiilor pentru întărirea imunității, vârstnicii, sportivii, precum și oamenii din toate categoriile de vârstă, interesați de un stil de viață sănătos.
• Cum reușește un producător local să păstreze calitatea produselor și în același timp să aibă o afacere înfloritoare
Aici, Ioana mă contrazice și îmi spune că din exterior pare înfloritoare, dar e destul de dificil să faci profit.
„E o afacere în creștere în condițiile în care noi ne dezvoltam ca număr de produse, am crescut mult comparativ cu perioada de început. Nu se vede pe cifre, deoarece au crescut taxele, toate cheltuielile, am crescut numărul de angajați iar investiția a fost constantă în toți acești ani.
Patru oameni lucrează la producţia de nectar de cătină. Ei se ocupă de la cosmetizarea plantaţiei şi îngrijirea acesteia, până la ambalare, etichetare, promovare.
Planurile de viitor pentru business urmăresc creşterea echipei, dar şi a capacităţii de producţie”.
• Ce o motivează pe Ioana să continue
„Vreau să duc visul inițial la îndeplinire: Să împart sănătate oamenilor.
Când mă demotivez mă duc înapoi în momentul acela inițial, când stăteam pe plantație și îmi imaginam ce gust va avea sucul, cum o să arate sticlele. Mă motivează faptul că avem clienți fideli care revin și ne oferă feedback despre cum li s-a îmbunătățit starea de sănătate de când consumă nectarul de cătină.
Ioana se implică și în societate: din cei patru angajați, doi sunt tineri neets din mediul rural. O altă modalitate în care își aduce contribuția în societate: donează lunar 30-40 de sticle cu nectar de cătină către două asociații de copii cu nevoile speciale, una este din Alexandria, iar cealaltă din Sebeș.
„Facem asta lunar pentru că ne dorim să dăm mai departe din cât avem. Suntem recunoscători că putem ajuta, în special copiii.”
-
Sportacum 2 luni
„Studenții albaiulieni” își consolidează șansele de accedere în play-off: CSU Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 5-2 (3-0)
-
Sportacum 2 luni
„Alb-negrii”, victorie la scor în „Mica Romă”: CIL Blaj – CSM Unirea Alba Iulia 0-4 (0-2)
-
Actualitateacum 2 luni
Spectacol fascinant oferit de Cometa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS , pe cerul Municipiului Alba Iulia
-
Sportacum 2 luni
Echipa de șah a CSM Unirea Alba Iulia a promovat în Divizia A
-
Sportacum 2 luni
„Alb-negrii” se mențin lideri, după o nouă victorie pe „Cetate”: CSM Unirea Alba Iulia – Unirea Dej 2-0 (1-0)
-
Sportacum 4 săptămâni
Semi-eșec al „alb-negrilor”, în primul meci de Liga a 3-a disputat pe „Cetate” în nocturnă: CSM Unirea Alba Iulia – Metalurgistul Cugir 1-1 (1-0)
-
Actualitateacum 4 săptămâni
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL 2024. FELICITARI și URARI pentru cei care își serbează onomastica | albaiuliainfo.ro
-
Actualitateacum o săptămână
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. URĂRI şi FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS | albaiuliainfo.ro