Albaiulieni
Albaiulianca Silvia Durigă, admisă prima în învățământul superior geografic clujean
Publicarea recentă a rezultatelor admiterii la instituțiile de învățământ superior din acest an este un nou prilej de bucurie dar și de onoare pentru Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.
Dintre zecile de elevi admiși la facultăți din țară cât și din străinătate se remarcă în mod deosebit performanța de acum studentei Silvia Teodora Durigă, admisă pe locul 1 la Facultatea de Geografie a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, specializarea Geografie cu media 9,26. Rezultatul este cu atât mai meritoriu cu cât această specializare considerată piatra de temelie a învățământului geografic clujean a format de a lungul timpului mii de cadre didactice care au predat sau predau pe întreg mapamondul.
Înzestrată cu ambiție și inteligență, cu mare putere de muncă și cu pasiune pentru natură, eleva Silvia Durigă a urmat timp de 4 ani cursurile colegiului la specializarea Tehnician în turism, preocupările sale pe linie geografică fiind evidente încă de la începutul liceului.
Foarte bucuroasă pentru reușita sa tânăra ne-a declarat: „Munca, determinarea și pasiunea m-au ajutat să îmi împlinesc un vis, acela de a fi studentă a Facultății de Geografie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fiind admisă pe primul loc la specializarea geografie. În perioada liceului am dezvoltat o pasiune pentru geografie și am înțeles că acesta este drumul pe care vreau să merg mai departe. Mi-am dorit tot timpul să ajung cât mai sus, să îmi depășesc limitele și am înțeles că acest lucru va fi posibil doar prin dedicare și disciplină. Aș vrea ca performanța mea să inspire cât mai mulți tineri să își urmeze visul, chiar și atunci când acesta pare a fi imposibil de atins. Doresc să le mulțumesc celor ce m-au inspirat întotdeauna, profesorilor mei de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, un liceu care mi-a arătat ce înseamnă performanța. În mod special vreau să îi mulțumesc domnului profesor de geografie Cosmin Apolzan, pentru că a crezut în mine și m-a încurajat ori de câte ori a fost nevoie pentru a ajunge tot mai aproape de cheia succesului. Cu tact și devotament a știut să ne transmită că geografia nu este doar o disciplină școlară, e dorință de cunoaștere, pasiune și fascinație.”
Se cuvine să aducem felicitări atât proaspăt studentei Silvia Durigă, cât și tuturor absolvenților Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia care din toamnă vor lua loc în băncile facultăților și să remarcăm că performanțele notabile înregistrate la examenul de Bacalaureat din acestă vară de elevii acestei instituții de învățământ sunt dublate de reușita acestora prin accederea în învățământul universitar. Nu în ultimul rând felicitări merită și cadrele didactice care au contribuit la aceste reușite.

Albaiulieni
Un tânăr albaiulian a adus în orașul natal conceptul londonez de frizerie
Tânărul Horia Ionuț Gîlea, în vârstă de 33 de ani, a adus la Alba Iulia conceptul londonez de frizerie, investindu-și cea mai mare parte a banilor câștigați prin muncă asiduă în Anglia, într-un Barber Shop and Lounge, salon pe care l-a deschis de curând în cartierul Cetate.
„Pasiunea pentru tuns o am de 15 – 20 de ani. Mă tund singur de vreo 15 ani și am început să tund prieteni din România și tot mai mult în Anglia. În perioada pandemiei cred că a fost vârful, când am tuns tot mai mulți clienți”, ne-a mărturisit Horia. Tânărul a declarat că, deși se înscrisese la facultate imediat după absolvirea liceului la Alba Iulia, în anul 2016 a plecat la muncă în străinătate, așa cum, de altfel, făcuseră foarte mulți tineri de vârsta lui și nu doar în acele vremuri, iar după o scurtă perioadă petrecută în Olanda a ales să lucreze în Anglia, renunțând momentan la studii. A mărturisit însă că niciodată nu s-a gândit să rămână definitiv în Marea Britanie, ci a vrut să strângă bani, pe care să-i investească apoi într-o afacere în România.
În UK, a trudit la mai multe locuri de muncă, de la frizerie, la șoferie, având fel și fel de joburi, atât pentru a reuși să-și ducă traiul de zi cu zi, cât mai ales pentru a economisi liră cu liră, iar suma strânsă să stea apoi la fundamentul înfăptuirii visului său, unul realizabil, de altfel.
Iar ca să-și atingă scopul a urmat și cursurile unei facultăți de business în Anglia, unde printr-o fericită întâmplare și-a cunoscut și viitoarea soție, Dana, care voia să devină asistentă medicală, ulterior ea absolvind și o altă specializare.
„Apoi ne-am hotărât să ne întoarcem acasă, pentru că ne doream să fim acasă, să fim alături de părinți și de familie, și să încercăm să facem ceva aici. Ne-am întors, am făcut un curs de perfecționare în domeniu la Alba Iulia, iar apoi am căutat să închiriez un spațiu în care să investesc. Astfel, de doar aproximativ o lună am deschis salonul, pentru că obținerea avizelor și autorizațiilor necesită timp”, a precizat Horia Gîlea.
El ne-a explicat și în ce constă conceptul londonez de Barber Shop and Lounge: „Am vrut să aduc ceva «de dincolo». Momentan oferim servicii de frizerie, de la tunsori clasice sau moderne, cu modele sau skin fade, chiar frizuri realizate după poze, dar și servicii de bărbierit sau aranjat barba.
Conceptul londonez constă în faptul că clientul sosit în salonul nostru va ocupa un loc la o măsuță și va fi servit cu o băutură caldă sau rece din partea casei (o cafea, un ceai, un suc etc.), indiferent dacă așteaptă sau nu să-i vină rândul. Lucrăm inclusiv sâmbăta, iar cu programări telefonice și duminica.
Clienții sunt, în principal, prieteni și cunoscuți, dar clientela se dezvoltă foarte repede, deoarece clienții vorbesc între ei, iar vorba merge mai departe și un prieten îmi aduce, de exemplu, 5 clienți. Plus că tinerii găsesc informații accesând paginile și rețelele de socializare. Avem și un site, unde oamenii pot să-și facă programări, dar spre deosebire de alte saloane noi nu lucrăm exclusiv pe bază de programare, ci în cele 8 ore primim pe oricine. Sper însă ca în curând să ne treacă pragul și vedete din diverse domenii, precum fotbaliști sau artiști, deoarece prețurile sunt sub cele ale pieței, dar la aceeași calitate a serviciilor prestate”.
Întrebat unde își vede afacerea peste 10 ani, Horia Gîlea a spus că mai întâi vrea să-și dezvolte afacerea în domeniul igienei și esteticii corpului uman, pentru a putea oferi servicii și femeilor, motiv pentru care salonul închiriază un scaun de frizerie, un post de coafor și un spațiu fie pentru masaj sau cosmetică, fie pentru manichiură/pedichiură.
Albaiulieni
Albaiulianul Nicolae Oros avansat la gradul de general cu o stea!
Albaiulianul Nicolae Oros avansat la gradul de general cu o stea! A dat onorul președintelui Iohannis, la Alba Iulia, de 1 Decembrie la Centenarul Marii Uniri
Nicolae Oros, albaiulianul care a dat onorul președintelui Iohannis, la Alba Iulia, la Centenarul Marii Uniri, avansat în grad de general de brigadă cu o stea. Acesta va participa și la parada militară de Ziua Națională 2023.
Ofițerul albaiulian care a dat onorul președintelui Klaus Iohannis, la Alba Iulia, de 1 Decembrie 2018 la Centenarul Marii Uniri, a fost avansat în grad de general de brigadă cu o stea.
Acesta este comandantul blocului de defilare cu tehnică militară, în cadrul paradei organizate la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României 2023.
Nicolae Oros, în vârstă de 52 de ani, s-a născut la Alba Iulia și a urmat cursurile Liceului Militar „Mihai Viteazul” din orașul natal, promoția 1989.
Acesta a dat onorul președintelui Klaus Iohannis pe data de 1 decembrie 2018, la Alba Iulia, cu prilejul Centenarului Marii Uniri și a fost locțiitor al Comandantului paradei și comandant al blocului de tehnică militară.
Citește și: La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește
Nicolae Oros a absolvit Institutul Militar de Infanterie, Grăniceri și Chimie „Nicolae Bălcescu” – arma Infanterie, în 1992, specialitatea Vânători de Munte. Este licențiat în managementul organizației (2008) și masterand în managementul capabilităților organizaționale (2012) la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, plus master de comandă în științe militare și informații (2013).
Generalul Oros a urmat și cursurile Facultății de Construcții Mașini (TCM) a Universității Tehnice Cluj-Napoca și are studii de masterat în management în administrație, instituții de credit și societăți comerciale la Facultatea de Științe Economice a Universității „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca.
Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
Cu o carieră impresionantă, generalul albaiulian a îndeplinit cu succes 3 misiuni internaționale în teatrul de operații din Afganistan, fiind decorat cu mai multe ordine, medalii și embleme naționale și străine, cele mai importante fiind Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Forțelor Speciale, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare, Emblema de Merit În Slujba Păcii clasa a 3-a și clasa a 2-a, Emblema de Merit În serviciul Armatei României clasa a 3-a și a 2-a, 3 medalii NATO în Afganistan, Medalia Națională de Apărare a Franței în grad de bronz, ordinul virtutea militară în grad de cavaler!
De-a lungul carierei militare a ocupat diverse funcții la Brigada 5 Vânători de Munte „Avram Iancu” Alba Iulia, devenind din 2014 comandant al Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievodul Gelu” Zalău.
Începând din 2016 a ocupat mai multe funcții în structura de comandă a comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, fiind locțiitor al șefului de Stat Major pentru sprijin până în anul 2021.
Din 2021 a ocupat funcția de locțiitor al comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, iar din iulie 2022 pe cea de comandat al brigăzii.
Albaiulieni
Un medic pediatru originar din Alba Iulia a salvat viețile a peste 20 000 de copii
Fostul purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer a împărtășit recent pe Facebook o poveste emoționantă despre un om remarcabil, Marcel Oancea (foto stânga), medic și prieten al său. Postarea lui Coșer a atras atenția asupra valorilor umane și a dedicării în slujba vieții.
„Nu amân, pentru că se întâmplă acum. Și, cum a dat frigul, vă pun în față imaginea caldă a doi oameni pe care soarta i-a împreunat, la un moment dat, la aceeași adresă”, a început Coșer, introducând cititorii în povestea captivantă a unui medic cu o carieră impresionantă.
Într-o țară plină de contraste, Mihai Coșer aduce în prim-plan un exemplu de om dedicat, în persoana doctorului Marcel Oancea. Într-o postare plină de admirație, Coșer subliniază că în România există mereu „polinoame ce adună plusuri cu minusuri”, iar în acest context, Marcel Oancea reprezintă un „plus” strălucitor.
Medicul, pe care Coșer îl descrie ca fiind „singurul meu prieten, proaspăt septuagenar” a avut o carieră impresionantă de peste 40 de ani, în timpul căreia a schimbat destinele a peste 20.000 de copii. Prin munca sa, Oancea a mutat „linia vieții” pentru sute de familii, în special pentru părinții a căror suferință s-a transformat în vindecare datorită mâinilor sale pricepute.
Coșer nu ezită să evidențieze contribuția deosebită a medicului într-un an dificil, subliniind că în „anul cel mai istovitor, 640 de copii au adormit lângă el și s-au trezit purtați din suferință spre vindecare”. O poveste emoționantă despre un „fiu de ambulanțier din Alba Iulia, devenit ocrotitor al vieții pentru generații întregi și mentor al altor câțiva chirurgi pediatri”.
Oancea, „omul provinciei,” a reușit să fie recunoscut și apreciat în București, atrăgând la spitalul Marie Curie zeci de albaiulieni. Postarea lui Coșer dezvăluie și o întâlnire recentă în cadrul unui schimb de prefixe, în prezența altor profesioniști din domeniul medical, aproape de locul unde Marcel Oancea revine adesea, cu „discreție și dragoste de familie.”
• Postarea integrală
„Nu amân, pentru că se întâmplă acum. Și, cum a dat frigul, vă pun în față imaginea caldă a doi oameni pe care soarta i-a împreunat, la un moment dat, la aceeași adresă.
În toată patria noastră, România, există permanent polinoame ce adună plusuri cu minusuri. Oameni remarcabili și restu. Bunuțul mi-a dat șansa ca-n algebra vieții să am parte de unele dintre cele mai alese caractere.
Cel pe care nu-l recunoașteți e medic. Singurul meu prieten, proaspăt septuagenar. Care, în mai mult de 40 de ani de profesie, a mutat linia vieții a peste 20 000 de copii. Iar diferența o știu și o înțeleg părinții. În anul cel mai istovitor, 640 de copii au adormit lângă el și s-au trezit purtați din suferință spre vindecare. Aș putea continua, pe rânduri întregi, povestea fiului de ambulanțier, din Alba Iulia, devenit ocrotitor al vieții pentru generații întregi și mentor al altor câteva de chirurgi pediatri.
Omul provinciei, un medic al Bucureștiului, a primit, doar de când îl cunosc, zeci de albaiulieni de-ai lui, la Marie Curie.
Azi, am avut, practic, prima întâlnire din cel mai recent schimb de prefix. Alături de alți purtători ai halatului alb, din toată țara, foarte aproape de locul unde revine adesea, cu discreție și dragoste de familie. Întotdeauna, cu inima ardeleanului plecat, dar mereu întors cu fața spre casă.
Multe lucruri le pot doar aproxima și foarte puține le pot spune cu precizie chirurgicala. Însă, Marcel Oancea merită un loc în galeria albaiulienilor care au transformat durerea în vindecare și speranța în bucurie. Acel „înger-îngerașul meu” din „eu sunt mic, TU fă-mă mare”. La mulți ani, doctore!”
-
Actualitateacum 4 săptămâni
Poetul Adrian Păunescu comemorat și omagiat în fața bustului său, de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia
-
Albaiulieniacum o săptămână
Un medic pediatru originar din Alba Iulia a salvat viețile a peste 20 000 de copii
-
Actualitateacum 2 săptămâni
Șanțurile Cetății Alba Carolina, decorate cu cocarde tricolore în așteptarea aniversării celor 105 ani trecuți de la Marea Unire din 1918
-
Actualitateacum 6 zile
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește | albaiuliainfo.ro
-
Actualitateacum 5 zile
Mugur Mihăiescu: „De 1 Decembrie, unde ai putea merge altundeva, decât la Alba Iulia?”
-
Actualitateacum 4 săptămâni
MESAJE de SFANTUL MIHAIL şi GAVRIIL. FELICITARI și URARI pentru cei care își serbează onomastica | albaiuliainfo.ro
-
Actualitateacum o zi
MESAJE de MOS NICOLAE și de Sfântul Nicoale 2023. Texte cu urări și felicitări pe care le poți trimite celor dragi | albaiuliainfo.ro
-
Actualitateacum 7 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. URĂRI şi FELICITĂRI pe care le poți trimite prin SMS | albaiuliainfo.ro