Aproape 300 de reenactori au participat la parada de deschidere a celei de-a V-a ediții a Festivalului Roman Apulum, de la Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Festivalul Roman Apulum a debutat, astăzi, cu prezentarea trupelor de daci, romani, barbari și gladiatori, urmată de o paradă spectaculoasă, la care au luat parte aproape 300 de reenactori din șapte țări: România, Cehia, Irlanda, Italia, Croația, Bulgaria și Germania. Aceștia au defilat în Cetatea Alba Carolina, pornind din fața Catedralei Romano-Catolice, spre Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, fiind filmați și fotografiați de sute de turiști și localnici.

Mii de turiști își petrec minivacanța de 1 Mai la Alba Iulia, atrași de Festivalul Roman Apulum, care cuprinde demonstrații militare, paradă de noapte cu torțe, târguri de sclavi, bătălii între legiunile romane și trupele de daci, dar și lupte între gladiatori.

Tot sâmbătă în prima parte a zilei s-au deschis şi taberele şi atelierele meşteşugăreşti, unde au fost montate mai multe corturi, iar cei prezenţi au ocazia să înveţe despre cultura daco-romană, îndeletnicirile din acea vreme şi să experimenteze pe propria lor piele armele strămoşilor noştri.

Un moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduţi gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”. La sfârşitul zilei, are loc o paradă de noapte cu torțe, iar duminică vor fi organizate tururi ghidate la principalele obiective romane ale castrului Apulum, dansuri ale nimfelor, alte demonstrații militare și lupte între gladiatori.

Punctul culminant al Festivalului va fi, și în acest an, marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci, la care vor participa circa 300 de reenactori.

Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a declarat că marele război daco-roman va fi ”epic” și ”cu final necunoscut”.

”Războiul dintre daci și romani va fi o luptă epică, a cărui final este necunoscut. Vom vedea la momentul decisiv cine vor fi cei care vor învinge și vor înfige steagul victoriei pe terenul de luptă”, a spus Gabriel Rustoiu.

Bătăliile din anii trecuți au adus mult spectacol și s-au încheiat chiar cu răstigniri pe cruce, majoritatea fiind câștigate de legiunile romane, care sunt mai numeroase, disciplinate și mult mai bine înarmate.

Festivalul se încheie în 1 mai, când toată ziua vor avea loc tabere militare, ateliere meșteșugărești și jocuri romane.

Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia deoarece municipiul are un patrimoniu roman foarte valoros, fiind întemeiat de romani. Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.

”Festivalul Roman Apulum se organizează la Alba Iulia pentru că anticul Apulum a fost cel mai mare oraș roman din Dacia, iar la sfârșitul secolului doi era cel mai bogat oraș din Dacia. Avem și o inscripție de la jumătatea secolului III, care acordă epitetul de Crisopolis Apulumului, adică Orașul Aurului sau Orașul de Aur. Toate bogățiile Daciei se tranzitau spre Roma de la Apulum”, a explicat Gabriel Rustoiu.

La astfel, de reprezentații, lupte și războaie, publicul are un rol activ având posibilitatea să strige dacă doreşte moartea ori salvarea unui gladiator pus la pământ, cu tăişul la gât sau chiar să-i învie pe romanii şi dacii decedaţi. De multe ori, copiii, încurajaţi de prezentatori, sunt cei care decid destinele soldaţilor.

Toate manifestările au loc în Cetatea Alba Carolina, o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban, care are forma unei stele cu şapte colţuri. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Cetatea Alba Carolina este nu doar una dintre cele mai impresionante cetăţi din România, ci chiar cea mai mare fortificaţie de tip Vauban din întreaga Europă de sud-est, întinzându-se pe circa 110 hectare.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro