Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Învățământ-Cultură

Artişti din 22 de ţări expun la Muzeul Unirii din Alba Iulia în cadrul expoziției “Îmbătrânirea activă”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba şi Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud vor organiza joi, 4 iulie 2013, de la ora 17.00 la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, vernisajul expoziţiei Internaţionale de Mail Art cu tema “Îmbătrânirea activă”.

2013activeaging_1.cdrÎn cadrul expoziţiei, vor expune lucrări artişti din 22 de ţări iar evenimentul va fi prezentat de  Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Mioara Pop, director Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba şi de Ioan Hădărig, director artistic, Fundaţia Inter-Art Aiud. Sunt aşteptaţi să ia parte la eveniment toţii iubitorii de artă şi cultură.

Iată artiştii care vor participa cu lucrări şi din ce ţară vin: Jusif Katanov (Azerbaijan); Husein Sljivo (Bosnia şi Herţegovina); Mildbrandt Christian (Germania); Lukasz Cywicki (Polonia); Ana Jovanovska, Elena Gjorgjievska (Macedonia); Reem Hassan, Sally El Zeany, Moataz El Safty (Egipt); Ritok Lajos (Ungaria); Ana Garcia (Portugalia); Mariana Felcman (Argentina); Mountassir Chemao (Maroc); Temenuga Hristova, Valentin Kulev, Petyo Damyanov, Galina Petkova (Bulgaria); Patricia Goodrich (SUA); Thierry Landon (Franţa); Shefqet Avdush Emini  (Olanda); Padraic Reaney (Irlanda); Keshav Malla (Nepal); Kingsley C. Nwabia (Nigeria); Ann-Pia Azizuddin (Suedia); Rich Dethlefsen (Danemarca); Outimaija Hakala (Finlanda); Dilek Ozmen (Turcia).

România: Rodica Strugaru, Eleonora Lucia Păscuţ, Elena Cristea, Anca Sas,  Kleh Gyongyver, Fulop Maria, Diana Mureşan, Mihaela Bako, Sandor Albert, Alexandru Iuga, Ioan Hădărig, Robert Lixandru, Andrei Bako, Ştefan Balog.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Elevii școlii „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, vizită la Parcul Feroviar Teiuș în cadrul săptămânii „Școala Altfel”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

De „săptămâna altfel”, o parte dintre elevii școlii „Mihai Eminescu” din Alba Iulia s-au bucurat de o vizită la expoziția feroviară din Teiuș.

O parte dintre elevii care învață la Școala Gimazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, au avut parte de o surpriză plăcută vizitând expoziția feroviară din Teiuș. Copilașii au fost plimbați prin lumea trenurilor și au aflat povestea din spatele Complexulu feroviar Teiuș.

„Momente de încântare și entuziasm astăzi la expoziția feroviară din Teiuș! Am avut privilegiul să-i ghidăm pe cei mici de la școala “Mihai Eminescu” – Alba Iulia prin lumea fascinantă a trenurilor și a căilor ferate, activitate desfășurată în cadrul “Săptămânii altfel”. Privindu-le zâmbetele și ochii strălucitori, am realizat încă o dată cât de minunată este magia călătoriilor cu trenul pentru copiii noștri”, se arată într-o postare publicată de Biblioteca Orășenească din Teiuș, pe una dintre rețelele de socializare.

Complexul feroviar Teiuş – Coşlariu era cândva unul dintre cele mai importante triaje din România. Parcul a fost amenajat în zona gării din Teiuş, iar pe linie îşi aşteaptă vizitatorii o drezină care are o vechime de peste 65 de ani; ea a fost adusă de la Blaj şi pe vremuri aducea materiale pentru ceferiştii care munceau la întreţinere. Alături de drezină este expus un motor unicat în Europa, fabricat în anul 1939 la Uzinele Malaxa, pentru a fi folosit la evenimente deosebite.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Maia Nicula și Petru Joldeș, elevi ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia, calificați la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Maia Nicula și Petru Joldeș, elevi ai Școalii Gimnaziale „Avram Iancu” Alba Iulia, vor participa la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, care se va desfășura la Iași, în perioada 16-19 mai 2024. Ambii elevi au obținut rezultate remarcabile la faza județeană a Olimpiadei  de limba și literatura română, reușind astfel calificarea la acest concurs național.

Maia Nicula, elevă în clasa a V-a C, a obținut premiul II sub îndrumarea doamnei profesoare Dana Slevaș. Maia este o elevă ambițioasă, perseverentă și creativă care a reușit să își dezvolte pasiunea pentru lectură, talentul, imaginația, dar și puterea de înțelegere a mesajului estetic în cadrul orelor de limba română. Reușita ei se datorează muncii susținute, seriozității și dorinței permanente de autodepășire, iar rezultatele obținute atât la clasă, cât și la concursurile școlare din clasele primare, unde a obținut numeroase premii și distincții, sunt o confirmare că Maia este o elevă de excepție.

Petru Joldeș, elev în clasa a VI-a B, a obținut premiul III la faza județeană a Olimpiadei de limba română, fiind coordonat de doamna profesoară Gabriela Marina. Anul acesta, Petru a reușit performanța de a-și completa palmaresul cu numeroase premii și distincții pe care le-a obținut la concursurile și olimpiadele școlare: locul I la etapa județeană a Olimpiadei de fizică, locul II la Olimpiada de religie, faza județeană, mențiune la Concursul Național de Matematică „Luminamath” și la Concursul interjudețean „Pitagora”, locul I la Concursul lingvistic internațional „Kangaroo”. Un rezultat de excepție este și cel obținut de Petru în clasa a V-a , la etapa națională a Olimpiadei de matematică, unde a fost medaliat cu  bronz.

Toate rezultatele sale reprezintă o confirmare a faptului că excelența în pregătire  poate fi atinsă prin foarte multă muncă, pasiune, dedicare și determinare.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Echipa Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, locul IV la „4’rd International Cadet Cup”, din Ungaria

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Echipa Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care a concurat la competiția internaţională din Ungaria, „4’rd International Cadet Cup”, s-a clasat pe Locul IV, din nouă echipe participante. La competiție au luat startul cadeți din șase țări Austria (2 echipe), Cehia (2 echipe), Ungaria (1 echipă), Polonia (1 echipă), România (2 echipe) și Serbia (1 echipă).
Elevii sergent Alexandru Szasz și Patric Sotoc (clasa a XI-a) și elevii caporal Diana Mureșan și Nathan Lascu (clasa a X-a) au avut de parcurs șapte probe aplicativ – militare, probe care le-au testat abilitățile fizice, cunoștințele militare, îndemânarea, rapiditatea în rezolvarea problemelor și spiritul de camaraderie. Elevii colegiului militar albaiulian au reușit să se claseze pe Locul I la proba de labirint, probă care a combinat elementele de orientare, cu condiția fizică și pe Locul II la proba de ștafetă cu arma, concurenți având de alergat pe distanța de 1 km în timp ce purtau o armă și trageri la țintă la finalul cursei.
Pentru elevii colegiului militar, experiența participării la această competiție internațională a fost unică, nu doar prin provocările pe care le-au avut de parcurs ci și relaționarea cu cadeți din alte țări europene.
„International Cadet Cup a fost o competiție care ne-a oferit o experiență unică. Am concurat împotriva cadeților din Austria, Polonia, Cehia, România, Serbia și Ungaria, ceea ce a ridicat dificultatea competiției la un nivel înalt pentru că fiecare concurent trebuie să posede o varietate de calități precum inteligență, curaj, o condiție fizică superioară, dar și o capacitate impresionantă de adaptare la orice cerință din concurs. Această competiție ne-a oferit posibilitatea de a crea conexiuni puternice între noi și între celelalte echipe. Fiecare probă a solicitat diferite abilități precum atenție, orientare vizuală, viteză de reacție, rezistență și forță. Munca în echipă și încurajarea reciprocă au un rol foarte important, întrucât în lipsa acestora nu poți urca în clasament. Împreună am reușit să ne completăm aptitudinile, reușind să excelăm în probe. Acum, la finalul competiției, realizăm ce experiență remarcabilă am trăit și cât de multe cunoștințe am acumulat. Mai mult decât atât, am învățat ce înseamnă relaționarea cu elevi militari din mai multe țări europene cu care am legat niște prietenii de neuitat”, au afirmat elevii.
Elevii s–au pregătit pentru a concura la competiția internațională din Ungaria alături de locotenentul Cătălin Bobar, maistrul militar clasa a IV-a Ioo Attila, sergentul major Florin Lazăr, profesorul Geanina Ilie de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, doctorul Octavian Bădoiu de la Grupul 210 Sprijin „General de Divizie Ioan Macri”, al Statului Major al Forțelor Aeriene, domnul Dan Ardelean (ISU Alba) și domnul Gabriel Petric (înot).
Felicitări tuturor pentru rezultatul obținut!

 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia