Aseară s-a închis cea de-a doua ediţie a Alba Iulia Music&Film Festival

Îndosariat în: Actualitate |

Aproximativ 2000 de albaiulieni şi turişti s-au adunat duminică seara în Piaţa Cetăţii, pentru a lua parte la ultimele proiecţii de film şi concertul unuia dintre cei mai buni ţambalişti din lume, Marius Mihalache, alături de Band-ul Electroswing Project, din cadrul festivalului de muzică şi film de la Alba Iulia. Cei prezenţi au fost deosebit de onoraţi să-i întâlnească pe  celebrii actori Ion Besoiu, Mircea Albulescu Bogdan Stanoevici şi George Alexandru, din filmul “Noi cei din linia întâi”, care au venit special pentru această ultimă seară a festivalului.

alba-iulia-music-and-film-festival-inchiderejpgConcertul extraordinar al lui Marius Mihalache alături de Band-ul Electroswing Project a adus culoare în Piaţa Cetăţii

 În ultima seară de festival, pe scena din Piaţa Cetăţii a urcat unul dintre cei mai buni ţambalişti din lume, Marius Mihalache, care a reuşit să redea tradiţionalului instrument balcanic ţambalul valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice şi jazzului. Alături de marele maestru s-a aflat şi band-ul format din Nicu Baran-chitară bass, Dragoş Mihu-tobe, Mandela Gajol-flaut şi Arabela Nicolau-voce.

 Patru legende vii ai cinematografiei româneşti în „linia întâi”, pe scena din Piaţa Cetăţii

 După concertul marelui muzician Marius Mihalache, invitaţii speciali ai evenimentului, marii actori Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Bogdan Stanoevici și George Alexandru au urcat pe scenă pentru a le adresa celor prezenţi câteva cuvinte dar şi pentru a le povesti „mici picanterii” din spatele filmului „Noi cei din linia întâi”, pe care albaiulienii l-au putut urmări în ultima seară de festival.

 George Alexandru le-a spus spectatorilor că pentru el este unul dintre cele mai importante filme pe care le-a făcut, că a fost primul lui rol principal într-un film de lung metraj alături de mari, mari şi foarte mari actori.

 Albulescu a ţinut să le adreseze un sincer “La mulţi ani” tuturor celor prezenţi în Cetatea Alba Carolina cu numele de Maria şi Marin şi toate celelalte nume derivate, care duminică şi-au sărbătorit ziua  şi să le ofere prezenţa lor şi filmul “Noi cei din linia întâi”.

 Totodată,  Besoiu  a ţinut să îi felicite anticipat pe toţi cei care îşi vor sărbători mâine ziua, toate doamnele şi domnişoarele cu numele de Ana, şi domnii cu numele de Ioachim. Ca un mesaj de final către albaiulieni, marele actor Ion Besoiu  a spus: “Sunt fericit că sunt în această Cetate care simbolizează atâtea lucruri minunate pentru istoria naţională”.

 Amntirile l-au răscolit cel mai mult pe actorul Bogdan Stanoevici, care a povestit publicului prezent o picanterie actoricească din spatele filmului, dar a făcut şi unele referiri la Cetatea Alba Carolina. Vezi aici.

 Filmul “Noi cei din linia întâi”, în care unul din locurile principale de filmare a fost castelul de pe Valea Ampoiului, urmăreşte dramaticele momente prin care au trecut batalioanele Armatei Române care s-au aflat în linia întîi în ultimele faze ale celui de-al Doilea Război Mondial. Personajele filmului întruchipează oameni normali care, puşi în situaţii limită în faţa linilor inamice, devin adevăraţi eroi.

 Film-documentarul “Samsara”, aplaudat la final de albaiulieni

 La Palatul Principilor peste 200 de albaiulieni s-au adunat pentru a “călători” în 25 de ţări din lumea întreagă, urmărind documentarul “Samsara”, pe care la final l-au şi aplaudat în picioare. În vorbele creatorilor săi, „Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înţelege fundamentele spiritualităţii şi a experienţei umane. În religiile asiatice cum ar fi hinduism, budism, taoism, samsara înseamnă „curgere continuă”, ciclul neîntrerupt al reîncarnărilor din care omul trebuie să încerce să iasă. Într-un sens mai larg, samsāra se referă la suferințele de zi cu zi, la grijile cotidiene, e „lumescul” care ne acaparează viețile. Ambiția regizorului Ron Fricke pare a fi de a cuprinde ambele sensuri. El a filmat în 25 de țări și ulterior a muncit patru ani la producția acestui documentar de o frumusețe copleșitoare, tentativă impresionantă de a înțelege sensurile acestei lumi și experiența miraculoasă a faptului de a trăi. În anul 2012 „Samsara” fost cel mai vizionat documentar pe marile ecrane din Statele Unite.

 Singurul festival de acest gen din România, Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia. Prima ediție a festivalului a avut loc între 27 și 30 septembrie 2012, când s-a înregistrat un număr de peste 7.600 de spectatori.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.