Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Astăzi, 12 noiembrie 209, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a sărbătorit 16 ani de existență

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, astăzi, 12 noiembrie 2019, la 16 ani de la înfiinţarea centrului.

Cu acest prilej aşezământul şi-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au rostit rugăciuni de binecuvântare și de mulțumire, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut loc și o masă festivă.

Cel mai frumos moment a fost, ca în fiecare an, întâlnirea dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent şi copiii care au beneficiat de-a lungul timpului de ocrotirea oferită în centru. Sub genericul „Aripi pentru viaţă” copiii din aşezământ au aflat poveştile celor care au părăsit casa şi au trecut într-o nouă etapă de viaţă. A fost un moment de împărtășire a experiențelor de viață, de apreciere „a celor care și-au luat zborul spre viață” și de motivare „a celor cărora acum le cresc aripi pentru viață”.

În toţi aceşti ani de funcţionare, Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a oferit ocrotire pentru 56 de copii şi tineri, iar 44 dintre aceştia au părăsit casa după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social. Suntem destul de des întrebați: „Ce se întâmplă cu copiii după ce împlinesc 18 ani ?” Ei pot rămâne în centru, de fapt, până la vârsta de maxim 26 de ani, dacă urmează cursurile unei facultăţi. În cei 16 ani de activitate însă, nici unul nu a rămas atât de mult chiar dacă mulți au urmat cursuri universitare.

Ne străduim, întregul personal care ne desfășurăm aici activitatea, ca prin dragoste, multă răbdare si exemplul personal, să asigurăm copiilor o dezvoltare armonioasă, în care necazurile suferite de ei, sau lipsa familiei, să nu-si pună amprenta prea adânc pe întreaga lor viață. Ocupația noastră nu este “creșterea copiilor” ci formarea lor armonioasă, trupească şi sufletească.
Atunci când se apropie de vârsta la care vor să-şi ia zborul, cel mai important pas este să îi ajutăm să-şi găsească serviciu şi locuință. Am reușit în majoritatea cazurilor să facem acest lucru, iar cea mai mare satisfacție cred că o reprezintă legătura care se păstrează cu ei şi după mulți ani de la plecarea lor. Uneori avem impresia că munca nu dă roadele așteptate. Aceste roade sunt evidente însă, atunci când copiii din anii trecuți, deveniți acum tineri cu familie și integrați în societate, ne dau câte un telefon, ne vizitează și ne povestesc despre viața lor. Noi spunem atunci, că se întorc din când în când la casa părintească. Într-un fel sau altul cu toți se păstrează legătura.

Poveștile de viață ale unora din copiii care au crescut aici sunt impresionante: de exemplu una din fete a urmat cursurile facultăţii de drept, după care a plecat in Belgia, unde dorește să îşi continue studiile, iar marele ei vis este să ajungă să lucreze la Bruxelles ); o altă domnișoară s-a căsătorit, are o fetiță si a lucrat la un salon de înfrumusețare. Un alt tânăr s-a reîntors la casa mamei sale, pe care a renovat-o – mai întâi o cameră, apoi încă una şi în final toata casa, inclusiv exteriorul. Mai mult decât atât, a ajutat si pe un alt tânăr care a locuit în aşezământ, oferindu-i o camera de locuit, iar acum are o prietena cu care intenționează să se căsătorească anul viitor. Exemplele ar putea continua cu fiecare copil in parte. Cea mai mare realizare pe care o simțim la copiii de aici e depășirea propriei condiții şi înaintarea cu pași siguri in viață, iar relațiile pe care le păstram cu ei ne demonstrează din plin acest lucru.

Redam o parte din mesajul trimis de o tânără care a plecat din casă acum doi ani:

„Am mâncat o clementină şi m-am dus cu gândul la atmosfera Crăciunului. Așa mi-am amintit de toate sărbătorile de Crăciun petrecute alături de voi. Aş da orice să pot întoarce timpul şi să mai petrec un Crăciun cu voi, ar fi minunat să mai simt cum e să fii un copil fără griji si nevoi, un copil fericit…. Îmi este foarte dor de voi, de toți.” Astfel de gânduri îți oferă motivația suficientă si necesară pentru a vedea că efortul tău nu e zadarnic şi te fac să înțelegi că oricât de mică este raza de speranță pe care cineva o are în viață ești dator să îl ajuţi să o aprindă la cea mai mare intensitate. Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor oamenilor generoși care ne sprijină, pentru toate aceste realizări.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează din anul 2003 în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, prin D.G.A.S.P.C Alba. Centrul oferă găzduire, educaţie pentru viaţă, consiliere şi suport afectiv pentru 12 copii şi tineri cu vârste între 4 şi 19 ani, și face parte din Rețeaua de asistență socială a Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia în cadrul căruia există 15 Case de Tip Familial pentru 276 de copii cu măsuri de plasament .

Pr. Marcel DUDA
Coordonator așezământ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

52 de articole vestimentare, susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști dintr-un magazin din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 17 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au indisponibilizat, în vederea confiscării, 52 de articole vestimentare, în valoare de 9.610 lei, în urma unui control efectuat la un magazin din Alba Iulia.

În legătură cu articolele vestimentare ridicate, care poartă însemnele unor mărci celebre, există suspiciunea că sunt contrafăcute, iar reprezentanții magazinului nu au putut prezenta documente privind autenticitatea sau originalitatea lor.

Polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de  punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, faptă prev. de art. 102 din Legea 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

De miercuri 1 mai 2024, Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, în Cetatea „Alba Carolina” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sezonul turistic se deschide oficial miercuri, 1 mai 2024, în Cetatea Alba Carolina. Tot de la aceeași dată, Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România, își vor relua spectacolele.

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România. Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății îți va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

 

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.

Programul complet al tuturor evenimentelor din acest sezon turistic de la Alba Iulia va fi publicat, pe măsura actualizării lui, pe turism.apulum.ro, pe canalele oficiale ale primăriei și ale Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, acțiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Elevii claselor a IX-a A, D și E, însoțiți de locotenentul Cătălin Bobar și profesorii diriginți Simona Mureșan și Dan Anca, au desfăşurat ieri o acţiune de ecologizare în Cimitirul Eroilor din municipiul Alba Iulia.

Activitatea a fost inițiată în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15 – 19 aprilie 2024. Acțiunea a avut ca scop nu doar responsabilizarea elevilor față de protejarea mediului înconjurător, ci și dezvoltarea respectului față de eroi și sacrificiul acestora.

„Începutul programului Săptămâna verde a adus în sufletele noastre recunoștința și aprecierea valorilor patriotice, dar și a spiritului camaraderesc. Pornind de la premisa „să ne cinstim istoria și eroii”, am participat plini de entuziasm în activitatea de ecologizare din Cimitirul Eroilor, iar demersul nostru s-a concretizat prin strângerea unei cantități mari de vegetație uscată și în același timp prin dobândirea unei noi experiențe ca urmare a înțelegerii impactului uman asupra mediului”, au mărturisit elevii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia