Astăzi la Muzeul Unirii din Alba Iulia s-a lansat primul volum al cărţii ”Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”

Îndosariat în: Actualitate |

lansare-prim-colum-carte-sarmisegetusaPentru prima dată într-o instituţie muzeală, graficianul Radu Olteanu şi-a lansat,  vineri, 4 octombrie, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia volumul I al cărţii  ” Dacia. Războaiele cu Romanii – Sarmizegetusa”.

După o cercetare de patru ani, autorul bucureştean a ieşit în faţă cu o lucrare cu un aspect grafic excelent, care conţine aproximativ 200 de ilustraţii, reconstituiri, gravuri, stampe de epocă, hărţi şi fotografii aeriene. La realizarea volumui a contribuit cu informaţii şi Cătălin Borangic alias Dada Mamusa, căpetenia trupei de daci de la Alba Iulia. Volumul va fi pus în vânzare şi la standul muzeului albaiulian, începând de săptămâna viitoare, la preţul de 70 de lei.

Istoria prezentată de Radu Oltean în acest volum recreează prin culoare detalii despre lumea fascinantă a dacilor. În această cheie, cartea îşi propune să răspundă la întrebărileşi curiozitatea pasionaţilor de istorie, abordând cititorul cu o combinaţie fascinantă de imagine şi text.Toate acestea fără a renunţa la adevărul istoric, în încercarea de a recupera trecutul.

“E un subiect de mare interes pentru marele public. Nu exista nimc de genul acesta şi era nevoie de o asemenea lucrare. Aşa că am început oarecum cu sfârşitul poveştii războaielor daco-romane, cu forul lui Traian, am discutat subiectul statuilor de daci(..),am discutat şi despre alte monumente de la Roma în care apar daci, despre Columnă, o scurtă istorie a dacilor transilvăneni din secolul II -IÎ.H., despre geţii din Câmpia Română, scurtă istorie a a cetăţilor din Munţii Orăştiei. Cartea se încheie la sfârşitul primului război dacic, în 102, se termină cu începutul construirii podului Traian care îl voi detaila în volumul al II-lea”, a declarat Radu Olteanu.

Autorul visa demult această lucrare, şi, deşi la început i s-a părut un subiect sensibil, de care i-a fost frică să se atingă, spune că ceea ce a declanşat începutul lucrării a fost o vizită la mama lui, unde a fost fascinat de ce a văzut acolo. ” Am văzut şi eu Columna “la mama ei”…(la Roma, în Italia – n.a.). Am zis, eu trebuie să speculez subiectul acesta, nu pot să-l amân la nesfârşit că dacă nu-l fac acuma nu o să-l mai fac niciodată”, a declarat acesta.

Radu spune că a trecut prin aproape toată bibliografia subiectului şi că a colaborat “foarte bine cu unii istorici, destul de prost cu alţii”. “Îmi pare rău că trebuie să bârfesc puţin, dar tocmai cu arheologii care sapă în Munţii Orăştiei, clujeni, nu am prea avut deschidere şi înţelegere aşa că a trebuit să studiez bibliografia primară fără să mai beneficiez de consultanţa ştiinţifică din partea domniilor lor, dar în schimb am beneficiat de ajutorul multor alţi prieteni, arheologi, istorici sau chiar arhitecţi”, a declarat graficianul Radu.

Printre colaboratori se numără şi Cătălin Borangic, căpetenia Lupilor de Fier ai Apoulonului de la Alba Iulia (foto dreapta), pe care autorul l-a dat exemplu ca un colaborator bun. “M-a ajutat mult şi am să colaborez şi pe viitor cu el la volumul II, despre echipamentele militare ale dacilor, un subiect pe care nu am insistant în volumul acesta”.

“Atât Radu cât şi eu suntem pasionaţi şi în oarecare măsură amatori în ale istoriei, el pe partea de grafică şi documentare, eu pe partea de documentare şi reenactment. Trebuie să vă spun că am colaborat foarte bine cu el, în ciuda faptului că orice artist este orgolios, şi este un tip foarte stăpân pe ideile lui, în atingere cu dovezile pe care i le-am prezentat şi argumentele s-a predat necondiţionat şi astfe eu zic că partea de armamente la care l-am ajutat a ieşit bine, ca şi restul cărţii de astfel, la care eu mă pricep mai puţin”, a spus Cătălin Borangic.

Acesta şi-a exprimat totodată ajutorul lui în ceea ce presupune informaţiile pentru cel de-al doilea volum:
“Promisiunea este că volumul al II-lea, capitolul dedicat armamentului elitei războinicilor, la care vom colabora din nou, sperăm amândoi la fel de bine, să fie mai bun decât volumul I şi să reuşim pe această cale să creăm această punte deosebit de necesară între lumea ştiinţifică şi publicul mai puţin avizat în lecturi de specialitate care sunt sobre, oarecum plictisitoare”, a declarat Cătălin.

Artist plastic de meserie, autorul Radu Olteanu a absolvit facultatea de grafică, însă spune că a fost atras de istorie încă din băncile şcolii. “M-am specializat pe reconstituire grafică, de arhitectură şi de costume mai ales, acest tip de reconstituiri implică o documentare foarte temeinică. Nu-mi place să speculez, sunt foarte riguros în chestia asta şi mi-am construit în timp o anumită arhivie dublată de o bucurie de a reconstitui şi a prezenta publicului  o istorie care e greu de înţeles altfel. Cum e şi clişeul că o imagine face cât o mie de cuvinte am mers pe chestia asta şi totdeauna lumea a fost fericită să înveţe istoria în acest fel”, a declarat Radu Olteanu.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.