Bronzul obținut de Mihnea Costachi a adus România din nou pe podium la un Campionat Mondial de șah după o pauză de 7 ani

Îndosariat în: Sport |

Mihnea-Costachi-CSU-Alba-Iulia-africa-de-sud-podiumFinal fericit pentru aventura şahistă sudafricană a juniorului albaiulian Mihnea Costachi, care a reuşit clasarea pe ultima treaptă a podiumului.

După ce în penultima runda l-a învins pe austriacul Florian Mesaros, Mihnea Costachi a reuşit să îşi păstreze invincibilitatea la mondialele de juniori de la Durban (Africa de Sud) şi în ultima rundă, când l-a avut în faţă pe rusul Sergei Lobanov, favoritul numarul 3 al turneului. Jucând foarte solid deschiderea, Mihnea a obţinut un uşor avantaj pozitional, însă treptat adversarul său a reuşit să anihileze iniţiativa juniorului albaiulian, partida încheindu-se remiză la mutarea 41, după 4 ore de joc. În vârstă de 14 ani, Mihnea este legitimat la CSU Alba Iulia şi pregătit de Marius Ceteraş, cel care a preluat ştafeta performanţei în Cetatea Marii Unirii de la maestrul Mihail Breaz.

Cu 6 victorii şi 5 remize în cele 11 runde ale turneului, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 3 din 99 de participanţi la categoria de vârstă juniori sub 14 ani, la egalitate de puncte cu al doilea clasat, Amin Tabatabaei (Iran), dar cu un coeficient Bucholtz inferior, şi la un punct în spatele campionului mondial Liu Yan (China), care după ce s-a salvat miraculos în partida din runda a 9-a împotriva lui Mihnea, a reuşit un finiş perfect cu 2 victorii în ultimele 2 runde. Locurile următoare au fost ocupate de Alexey Sarana (Rusia), Vignesh Panchanatham (SUA) ambii cu 8 puncte, Haik Martirosyan (Armenia), Sergei Lobanov (Rusia), Abhimanyu Puranik (India), Igor Janik (Polonia), Angel Hernandez (SUA) şi Bryce Tiglon (SUA) toţi cu 7,5 puncte.

• România din nou pe podium după 7 ani!

Un rezultat remarcabil pentru Mihnea Costachi, care obţine singura medalie a delegaţiei României la mondialele de juniori din Africa de Sud, o competiţie la care au participat 955 de juniori din 88 de ţări. De altfel ţara noastră nu mai obţinuse nicio medalie la mondialele de juniori din 2007 când Cristian Chirilă cucerea titlul mondial de juniori sub 16 ani în Turcia, într-o competiţie în care Mihnea Costachi, atunci în  vârstă de 7 ani şi aflat la debut în arena şahistă internatională, obţinea un merituos loc 30 din 123 de participanţi la categoria copii sub 8 ani. Seriozitatea lui Mihnea, ambiţia şi perseverenţa cu care s-a pregătit în toţi aceşti ani, sunt acum răsplătite cu această clasare pe podiumul campionatelor mondiale de juniori, o performanţă unică în istoria şahului albaiulian.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.