Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Învățământ-Cultură

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de folclor “Cântec străbun” de la Alba Iulia şi-a desemnat câştigătorii

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marele trofeu al concursului, în valoare de 500 de lei a fost câştigat de Denisa Ioana Bărbat din Cut, judeţul Alba, premiu care i-a fost înmânat de vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Alin Cucui.

Festivalul-Cantec-Strabun-2013-Alba-IuliaFestivalului “Cântec străbun” 2013 s-a desfăşurat în perioada 6-7 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor, şi a reunit la Alba Iulia peste 30 de interpreţi de folclor din toate colţurile ţării (Cluj, Neamţ, Arad, Maramureş, Vaslui, Bistriţa Năsăud, Bacău, Braşov, Teleorman, Vâlcea, Suceava, Mureş, Alba). Concursul  propriu-zis s-a desfăşurat pe parcursul zilei de joi, în care tinerii au avut de interpretat fiecare câte 2 melodii, doine şi alte cântece populare din toate zonele ţării,  iar vineri  seara a avut loc Gala Laureaţilor. Câştigătoarea marelui trofeu, Denisa Ioana Bărbat, s-a impus în faţa celorlalţi concurenţi cu melodiile  “Când vi bade pe la mine” şi “Aşa mere mândra-n târg”. Toţi cei 35 de concurenţi au fost răsplătiţi de organizatori, cu diplome şi premii constând în sume de bani.

Premiile, la categoria de vârstă 7-10 ani, au fost înmânate de cunoscutul realizatorul de emisiuni TV ,Gelu Voicu şi interpreta de muzică populară Maria Şalaru, la categoria 11 -15 ani de Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba  şi Marinela Popa, şef serviciu al Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul centrului, iar la  ultima categorie – 16-20 de ani, de cunoscuta interpretă de folclor Leontina Fărcaş şi Daniela Floroian.

 Evenimentul a fost pigmentat de recitaluri extraordinare ale îndrăgiţiilor interpreţi de folclor: Gelu Voicu, Maria Şalaru şi Leontina Fărcaş cu vlăstarele “Muguri de Tezaur”, dar şi al câştigătoarei marelui trofeu de anul trecut,  acompaniaţi de orchestra Ansamblului folcloric al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

 De asemenea, tot în cadrul evenimentului, elevii de la clasele de dans din Ocna Mureş(prof. coord. Maria Decean) şi Fărău (instr. Bradea Vian) şi-au primit diplomele de absolvire, după doi ani de studiu.

 Decizia juriului nu a fost deloc uşoară, deoarece toţi participanţii au fost minunaţi, cu voci excepţionale. Juriul concursului a fost format din: preşedinte – Mircea Câmpianu, etnomuzicolog, cadru didactic universitar (Cluj-Napoca) şi membrii: Roxana Reche – muzicolog, interpretă de folclor (Alba Iulia), Maria Şalaru- profesor Şcoala de Muică şi Arte Plastice Alba Iulia, interpretă de folclor (Bacău), Gelu Voicu – realizator de emisiuni TV, interpret de folclor (Teleorman), Gheorghe Burz – profesor, dirijor, compozitor (Alba Iulia), Daniela Floroian – directorul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba .

 Vă prezentăm mai jos concurenţii Festivalului “Cântec Străbun 2013″ şi premiile obţinute:

 Categoria de vârstă 7-10 ani:

Bularca Larisa Diana (Şc. Populară de Arte -Braşov) – menţiune

 Bogdan Georgiana Vanesa (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba) – locul III

Cîrlan Bianca (Palatul copiilor – Vaslui) – locul III

Lazăr Ştefana Maria – (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba) – menţiune

Onofrei Grădinariu Ştefan Vasilica (Clubul copiilor – Fălticeni) – locul II

Todea Andrei (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – locul II

Stupar Teodora Maria (Liceul de Arte – Baia Mare) – menţiune

 Todor Cristina Daniela (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – locul I

Săndulache Iustin Andrei (localitatea Mărgineni, jud. Neamţ) – locul I

 Categoria de vârstă 11-15 ani:

 Macavei Denisa Maria (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba) – locul III

Acatrinei Carmen Lorena (Centrul Cultural Tupilaţi, jud. Neamţ) – locul III

 Dobra Nadia (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba) – locul II

 Apetrei Denisa (Clubul copiilor Fălticeni) – locul II

 Bărbat Anamaria Ioana (Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba) – diplomă de participare

Bozbici Larisa Lucreţia (C.J.P.C. Bistriţa Năsăud) – locul I

 Calpanu Elia Ionela (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – menţiune

 Bărbat Denisa Ioana (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – trofeu

Cotîrlă Cosmin Vasile (Casa Municipală de Cultură ”Eugen Nicoară” Reghin, jud. Mureş) – diplomă de participare

Leba Mădălina Georgiana (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – menţiune

 Petricele Aura Daniela (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – menţiune

Suciu Roxana (Centrul Cultural Judeţean Arad) – locul II

Petrea Bianca Ioana (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – diplomă de participare

 Mara Bogdan ”Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – locul III

MunteanVasile (Bacău) – locul I

 Categoria de vârstă 16-20 de ani:

Bărăştean Alexandru (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – menţiune

Barbu Andreea (Liceul de Artă ”Victor Brauner” Piatra Neamţ) – locul II

 Ghişoiu Radu Marcel (Centrul de Cultură ”Augstin Bena” Alba) – locul III

Oprişor Nicolae Andrei (Şcoala Populară de Arte şi Meserii Rm. Vâlcea) – locul III

 Costea Simina (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – locul I

 Someşan Ioan Silivan (C.J.P.C. Bistriţa Năsăud) –

Uţiu Maria (Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba) – locul II

 Valah Ciprian (Liceul de Artă ”Victor Brauner” Piatra Neamţ) – menţiune

Bolfea Maria Cristina (Școala Populară de Artă T. Jarda Cluj Napoca) – locul I

Lepădat Andreea (loc. Alma, jud. Sibiu) –


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Elevii Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, calificați la etapa națională Olimpiadei de Geografie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Lia Iancu și Daniel Cârnaț, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, s-au calificat la etapa națională Olimpiadei de Geografie. Elevii militari au mai obținut un premiu II la același concurs și două mențiuni.

Informații interesante despre tot ceea ce ne înconjoară, natură, mediu, locuri minunate, toate pot fi descoperite cu ajutorul geografiei. Elevii colegiului militar pasionați și dornici să afle cât mai multe despre această știință interesantă, reușesc prin pregătire suplimentară și cu îndrumarea domnului profesor Valer Macarie să obțină rezultate foarte bune la concursurile de profil la care participă. Anul acesta, colegiul militar are doi geografi calificați la faza națională a olimpiadei: elev caporal Lia Iancu și elev fruntaș Daniel Cârnaț.

La a doua experiență olimpică, elev caporal Lia Iancu (clasa a X-a) a obținut din nou Premiul I și o nouă calificare la faza națională a olimpiadei de geografie. Rezultatul de anul trecut îi dă Liei motivația pentru o pregătire aprofundată a materiei și încrederea în obținerea altor rezultate frumoase.

„Geografia este o știință fascinantă, care, pentru mine, a devenit o pasiune. Visul meu, când am pornit pe acest drum în clasa a X-a, a fost să îmi depășesc performanța de anul trecut. Calificarea la etapa națională a reprezentat o încurajare în acest sens și sunt încrezătoare că dorința mea va deveni realitate sub îndrumarea domnului profesor”, a mărturisit elev caporal Lia Iancu.

Pentru elevul fruntaș Daniel Cârnaț (clasa a IX-a) această disciplină este una provocatoare și complexă și își dorește să obțină cele mai bune rezultate în etapa următoare.

„Sunt profund recunoscător colegilor mai mari și domnului profesor pentru sprijinul neîncetat în pregătirea pentru Olimpiada de Geografie. Fără îndrumarea lor și resursele pe care le-au pus la dispoziție, nu aș fi reușit să ajung aici. În ciuda eforturilor depuse, recunosc că olimpiada de geografie este cu adevărat provocatoare, cu întrebări complexe și aspecte neașteptate ale materiei, care a fost foarte diversă în acest an și a atins multe subiecte. Cu toate acestea, sunt hotărât să îmi depășesc limitele și să mă străduiesc să obțin rezultate cât mai bune în această competiție prestigioasă”, a spus elev fruntaș Daniel Cârnaț.

În acest an la etapa judeţeană a Olimpiadei de Geografie s-au obținut și alte rezultate frumoase. Astfel, Elevul sergent Patric Sotoc (clasa a XI-a) a câștigat Premiul II, iar elevii caporal Andrei Ielciu și Alexandru Marțian (clasa a X-a) Mențiune.

Felicitări tuturor, mult succes în continuare!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Cinci elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria”, calificați la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Între 21 și 23 martie 2024 s-a desfășurat la Alba Iulia, Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală clasele V-VIII, faza zonală. Liceul de Arte „Regina Maria” în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, au fost gazdele acestui eveniment de înaltă ținută artistică, la care au participat cei mai buni elevi instrumentiști din județele Alba, Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș-Severin.

În urma concursului, cinci elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” au obținut punctajul maxim, calificându-se la faza națională a Olimpiadei care va avea loc la Suceava, in perioada 25-28 aprilie 2024:

– David Tudor (cl.a VII-a, chitară, prof. Dragoș Tudor)

– Andrei Bulac (cl. a VI-a, vioară, prof. Mihaela Roșiu, corepetitor Ovidiu Pârjol)

– Vlad Marc (cl.a VII-a, flaut, prof. Emma Damian, corepetitor Ovidiu Pârjol)

– Dogeanu Antonia (cl. a V-a, pian, prof. Cecilia Simion)

– Felix Constantinescu (cl. a VIII-a, pian, prof. Cecilia Simion)


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Universitatea „1 Decembrie 1918” are 3 noi prorectori. Vezi cine sunt aceștia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, și-a numit 3 noi prorectori, după consultarea Senatului UAB, față de 2 prorectori în mandatul anterior, Andreea Muntean și Ovidiu Panaite.

Rectorul Daniel Breaz a spus că cei 3 noi prorectori sunt conf. univ. dr. Lucian Viorel Marina, prof. univ. dr. Ioan Lucian Popa și cercetător științific Daniel Metz.

Lucian Marina, în  vârstă de 54 de ani, a mai deținut funcția de prorector al UAB aproape un an, între 3 decembrie 2018 – 4 noiembrie 2019, dar a fost și preşedinte al Senatului (februarie 2016 – 3 decembrie 2018; respectiv 5 noiembrie 2019 – februarie 2020).

Lucian Popa, în vârstă de 43 de ani, este profesor la Departamentul de Informatică, Matematică și Electronică al Facultății de Informatică și Inginerie. Are două masterate, unul în matematică, la Universitatea de Vest Timișoara, și unul în matematică inginerească, la Universitatea Bordeaux, Franța, iar din 2012 este doctor în matematică.

Daniel Metz s-a născut în anul 1965. El este cercetător științific la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, lector la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

În ultimii 10 ani a fost CEO, respectiv președinte al Consiliului de Administrație la NTT Data Romania, din această calitate participând la deschiderea anului academic 2023 – 2024 la universitatea albaiuliană. Felicitări și succes în activitate în mandatul 2024 – 2029!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia