CNCD a câștigat prima rundă în procesul intentat de Primăria din Alba Iulia prin care aceasta contesta amenda primită pentru discriminarea persoanele cu dizabilităţi locomotorii

Îndosariat în: Administrație |

autobuze-stp-alba-iuliaÎn data de 22 iulie 2014, atât Primăria Alba Iulia cât și primarul Mircea Hava au fost amendați cu suma de 2.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru neasigurarea condiţiilor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

Administrația locală a contestat atunci decizia CNCD, considerând-o nejustificată, însă în luna noiembrie de Curtea de Apel a respins acţiunea civilă promovată de Primăria Alba Iulia, scrie adevărul.ro. Ulterior, în decembrie a.c. soluţia Curții a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care urmează să aibă ultimul cuvânt în această speță.

Purtătorul de cuvânt al administrației locale, Mihai Coșer, declara în 22 iulie că decizia CNCD vine în contextul în care condițiille privind transportul public de persoane în Alba Iulia sunt printre cele mai bune din țară. Acesta a precizat că din cele 42 de autobuze ale STP care deservesc transportul public, 37 sunt dotate cu rampe pentru persoanele cu dizabilită și doar 5 dintre ele, care nu sunt utilizate în mod curent, nu au aceste rampe.

Reamintim că CNCD a aplicat sancțiuni similare tuturor primăriilor reşedinţă de judeţ, cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei, mai puţin orașele Sibiu şi Miercurea Ciuc, unde s-a constatat că toate mijloacele de transport în comun sunt dotate corespunzător.

Potrivit CNCD, printre primăriile care nu asigură facilităţi nici măcar pe două treimi din mijloacele de transport în comun sunt: Bucureşti, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Baia-Mare, Bacău, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu- Severin, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piatra-Neamţ, Ploieşti, Reşiţa, Satu-Mare, Slatina, Târgovişte, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, Tulcea, Vaslui şi Zalău. Primarii tuturor acestor oraşe au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei.

CNCD nu a aplicat însă o astfel de sancțiune operatorilor intrajudețeni de transport, care se supun aceleiași legislații., în condițiile în care foarte puține dintre autocarele cu care desfășoară transportul de persoane sunt dotate cu rampe speciale de acces destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii.

FOTO: ARHIVĂ

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.