Dacă consilierii locali își vor da acordul, Palatul Principilor din Alba Iulia va fi restaurat

Îndosariat în: Administrație |

palatul-principilor-alba-iulia-2015Documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Palatului Principilor din Alba Iulia” – Centru Expozițional corp principal ”E” și indicatorii economici aferenți investiției fac obiectului unui proiect de Hotărâre a consiliului local, aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local de mâine, 17 mai 2016.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului, valoarea totală a investiției este de 18.157.127 de lei, respectiv 4.098.674 euro (la cursul de 1 euro = 4,43 de lei, conform Ghidului solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor POR/2016/5/5.1/1), iar durata de realizare 36 de luni.

”Datorită oportunităţii de finanțare prin POR, autoritatea locală a efectuat demersurile necesare pentru elaborarea unui proiect faza DALI care propune CONSERVAREA, RESTAURAREA ŞI VALORIFICAREA DURABILA A ANSAMBLULUI PALATULUI PRINCIPILOR DIN ALBA-IULIA – CENTRU EXPOZITIONAL CORP PRINCIPAL „E” –  situat în situl istoric de categorie A în scopul promovării turistice a Cetăţii Alba Carolina.

Ansamblul în forma sa actuală este format din 7 corpuri de clădire (A,B,C,D,E,F și G), construite în diferite perioade.

Lucrările de intervenţii propuse prin documentaţie se refera la corpul „E” a Palatului Principilor din Alba lulia, amplasat pe latura nordică al ansamblului, delimitat la est de corpul B, la vest de corpul G şi la sud-vest de corpul C.

Prin proiect se propune consolidarea, protejarea, restaurarca-conservarea, reconversia funcţionala, amenajarea şi dotarea corpului, în Centru Expozitional – Corp Principal E.

Scopul general al proiectului este: realizarea de lucrări de consolidare, conservare, restaurare, dotare și valorificare durabilă a ansamblului, în acord cu statutul său istoric, menite să-i crească atractivitatea turistică pe viitor și posibilităţile de autofinanţare. Proiectul pune în evidenţă vestigiile din perioada Principatului (perioada în care Alba lulia a fost capitala Transilvaniei), dar ţine seama și de etapele dc construcţie şi de componentele artistice care trebuie să fie conservate in situ din celelalte epoci şi stiluri: romană, medievală, renascentistă, barocă şi rococo.

Propunerile privind lucrările specifice dc conservare şi restaurare sunt realizate ținând cont de legislația şi convenţiile naţionale şi internaţionale, în limita bunelor practici, din şi conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepţiei, substanței originale şi a esteticii iniţiale, prin intervenţii reversibile, pentru a nu afecta caracterul şi valoare onumentului istoric” – se arată în raportul de specialitate.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.