Deși a susținut o conferință despre minerit la Alba Iulia, ambasadorul Canadei susține că nu face lobby pentru proiectul Roșia Montană

Îndosariat în: Actualitate |

Prezent la Alba Iulia, unde a susținut o conferință pe tema “Responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale şi asigurarea dezvoltării durabile”, ambasadorul Canadei în România, Excelența Sa Philippe Beaulne, a afirmat că această acțiune diplomatică nu este una de “lobby” pentru proiectul de exploatare a aurului și argintului de la Roșia Montană, al companiei canadiene Gabriel Resources.

La evenimentul organizat în Sala Senatului a Universității ”1 Decembrie 1918” au mai participat rectorul Daniel Breaz, prorectorul Moise Achim, ÎPS Irineu Arhiepiscopul Albei Iulia, Diana Câmpan purtătorul de cuvânt al universităţii, Nelu Fleșer reprezentatul Prefecturii Alba și alți invitați interesați de mineritul responsabil în zona Munților Apuseni. Una dintre oficialitățile care inițial și-a confirmat prezența la conferință, inspectorul general școlar Dorin Sandea nu a mai participat la eveniment.

Întrebat la sfârșitul prezentării, după ce inițial Excelența Sa Philippe Beaulne a afirmat că nu se află la Alba Iulia pentru a face lobby pentru Gabriel Resources, dacă susține începerea exploatării de la Roșia Montană, de către societatea canadiano-română “Roșia Montană Gold Corporation”, ambasadorul Canadei a oferit un răspuns diplomatic:

“Știu că este o întreagă dezbatere pe acest subiect care îi privește în primul rând pe români.

Mă aflu aici doar ca să explic ce ne așteptăm de la companiile miniere canadiene care activează în acest domeniu, din punct de vedere tehnic, social și de mediu. Nu facem acest lucru în legătură cu un proiect specific sau o anumită companie.

În cazul proiectelor în general este responsabilitatea autorităților și a acționarilor societății, ele sunt cele două părți care vor lua decizia dacă proiectul continuă sau nu.

Ce sperăm noi, din perspectiva Guvernului Canadei, este ca deciziile să fie luate la timpul potrivit, în cadrul unui proces firesc și transparent. Asta este ceea ce contează!”,  a explicat declarat ambasadorul Canadei în România.

“Scopul seminarului este acela de a prezenta politica Guvernului Canadei cu privire la companiile miniere, de la perioada de configurare a unui posibil proiect, până la etapa de închidere a proiectului. Seminarul este conceput să sublinieze:

-importanța protejării unui mediu sănătos

-importanta sprijinului acordat comunitatilor și regiunilor pentru ca acestea să prospere pe baza industriei miniere”, și-a început ambasadorul disertația.

În cadrul prezentării sale, Excelența Sa Philippe Beaulne, a expus mai multe idei legate de perspectiva canadiană asupra  mineritului responsabil în lume și în România:

–          Industriile extractive reprezintă o resursă majoră a prosperității economiei canadiene. Investind în această resursă națională, Canada a devenit totodată un lider important în sectorul extractiv la nivel mondial.

–          Canada este stat membru al Convenției ONU împotriva corupției.

–          Evaluarea mediului este o procedură aflată în competența autorităților naționale și locale destinată să identifice și să evalueze potențialele efecte asupra mediului pe care le-ar produce un proiect – evaluare întreprinsă anterior lansării proiectului.

–          Companiile miniere preferă să angajeze forță de muncă locală – din comunitatea locală. Candidații ideali locuiesc deja în apropierea unor exploatări miniere și cunosc terenul, geografia și clima.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.