Dezastru major pentru cei care au credite în franci elveţieni. Într-o singură zi francul a crescut cu 30% faţă de euro

Îndosariat în: Economie |

franc-elvetian-iFrancul elveţian s-a apreciat astăzi cu nu mai puți de 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, relatează Bloomberg.

Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro.

De asemenea, banca centrală a scăzut rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

Francul elveţian, monedă în care a fost contractată o mare parte din creditele imobiliare din Europa de Est, inclusiv România, a explodat cu 30% după ce banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de schimb valutar şi a permis valutei să fluctueze liber faţă de euro.

Banca centrală a renunţat joi la limitare pentru că aceasta „nu se mai justifică” având în vedere că deprecierea euro faţă de dolar a dus la slăbirea francului, scrie MarketWatch. După retragerea limitei cursului valutar, francul a trecut rapid de paritate faţă de euro şi s-a apreciat la 1,05 euro pe unitate. Tot joi, banca centrală a redus una dintre dobânzile de referinţă pentru depozite de la -0,25% la -0,75%, ceea ce obligă băncile comerciale să plătească mai mult pentru banii pe care şi-i „parchează” pentru siguranţă în depozitele instituţiei.

sursa: zf.ro

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.