Dezbatere publică la Alba Iulia privind proiectul minier de la Roșia Montana. Sunt așteptați să participe miniștrii Dan Șova, Daniel Barbu și Rovana Plumb

Îndosariat în: Actualitate |

ROSIA MONTANASenatorul liberal de Alba, Teodor Atanasiu,  a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în data de 11 octombrie 2013 va organiza la Alba Iulia o masă rotundă,  pe tema proiectului minier de la Roşia Montană, la care au fost deja invitați miniştrii responsabili de avizarea acestui proiect.

Este vorba despre ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, și minstrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Vor fi de asemenea invitate la acest eveniment personalităţi ale vieţii culturale şi civile din Alba, jurnaliști, reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva proiectului şi reprezentanţi ai sindicatului minerilor din Roșia Montană.

Teodor Atanasiu:  „Vreau să găsim o soluţie ca acest proiect să prindă viaţă. Şi aşa cum este el astăzi, generează o confuzie totală ce va conduce la eşec. Şi să vă spun care este confuzia: toată lumea amestecă complet aiurea proiectul de lege trimis în parlament cu proiectul minier de la Roşia Montană. Două lucruri complet diferite.  

Proiectul de lege trimis în Parlament, dacă se votează, investiţia nu începe pentru că nu are avizele şi acordurile de mediu, de descărcare etc. Dacă proiectul de lege pică, investiţia poate fi făcută dacă primeşte acele acorduri de mediu etc. Proiectul de lege din Parlament nu vorbeşte despre cum va fi făcută investiţia minieră, cât se decopertează, câte cianuri se bagă, etc. Nici vorbă! Proiectul acesta de lege vorbeşte despre exceptările de la diverse legi: de la legea privind exproprierile, de la codul silvic, de la legea minelor, etc. Nu are nici o legătură cu procesul minier, cu proiectul în sine. Pentru ca totul să fie în regulă, acest proiect din Parlament trebuie să fie substanţial modificat, şi să fie transformat într-un proiect de lege care modifică legislaţia actuală ÎN GENERAL  şi nu numai pentru Roşia Montană.

Dacă se întocmeşte astfel proiectul de lege, sunt convins că o să treacă de Parlament. Apoi, fiecare, dacă îşi primeşte avizele, poate demara investiţia. Dar nu este corect să se facă o lege cu excepţii pentru fiecare investitor în parte şi poate unul ne place, altul nu ne place”.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.