Elevi de la Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan”, pasionați de istorie, pe urmele aurarilor din Munţii Apuseni

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

Câțiva elevi pasionați de istorie de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia au efectuat o excursie educativă la Roșia Montană, organizată de Palatul Copiilor Alba Iulia, ne-a declarat prof. Daniel Fonoage, directorul unității de învățământ extrașcolare.

Potrivit sursei citate, copiii au rămas fascinați de hățișul de labirinturi al galeriilor din minele romane, precum și de expunerea plină de informații diverse primite pe parcursul itinerariului din inima Apusenilor. Liceenii au vizitat expoziția pietre de mină și de utilaje miniere, unde era expus un șteamp californian fabricat în Anglia, păstrat în perfectă stare și care a funcționat mai bine de un secol, între 1850 – 1960.

Totodată, o impresie deosebită au lăsat informațiile despre tăblițele cerate, considerate veritabile izvoare ale dreptului, precum și vestigiile daco-romane, ce demonstrează că la Alburnus Maior exista încă din antichitate o impresionantă activitate minieră și o viață socială pe măsură.

Poveștile despre aurul lui Decebal dus de Traian la Roma, despre Vâlva Băilor și viața tumultoasă a minerilor veniți din toată Europa în „El Dorado” de la Roșia Montană au stârnit interesul tinerilor iubitori de istorie. La fel de mult a impresionat și povestea despre marele Mihail Grita, minerul care a ctitorit 7 biserici și 7 școli pentru românii din Apuseni. „Adevărata comoară a Roșiei Montane nu se regăsește în adâncurile pământului de acolo, ci în rezonanța istorică și frumusețea locurilor din acea zonă”, a mărturisit prof. Daniel Fonoage, directorul Palatului Copiilor Alba Iulia.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.