Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Elevul Flavius Taflan, de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, calificare la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Elevul caporal Flavius Taflan (clasa a X-a) a reușit să se califice pentru al doilea an consecutiv la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză.

Această limbă internațională, cu o istorie lungă în diplomație, comerț, literatură sau știință, a devenit o pasiune pentru Flavius, care își propune să își aprofundeze cunoștințele și să obțină performanțe pe măsura aptitudinilor și a studiului.

Performanța obținută anul trecut, Mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză, l-a ambiționat pe Flavius și îi dă dreptul să spere și de această dată la un rezultat bun.

„Motivat fiind de rezultatele obținute anul trecut la olimpiada de limba franceză, m-am hotărât să particip și anul acesta. Obținerea Premiul I la etapa județeană mi-a confirmat din nou faptul că rezultatele sunt pe măsura muncii. Coordonat de doamna profesoară Carmen Roman, sprijinit de părinți și de colegi, îmi voi continua pregătirea cu multă ambiție astfel încât să îmi aprofundez cunoștințele de limba franceză, al cărei studiu a devenit pentru mine o pasiune”, mărturisit Flavius.

Felicitări elevului Flavius pentru această nouă performanță și îți urăm mult succes!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, au continuat lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ediția a XXIII-a), organizat la Alba Iulia. Momentul special programat în a doua zi a manifestării a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.

În cadrul sesiunii plenare, au susținut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi („Teologie și medicină în viața și opera Sfântului Atanasie Sinaitul”), diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash („Necesitatea suferinței: o relatare duhovnicească a unui medic – pacient”), prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli („Eutanasia și sinuciderea asistată medical în Europa. O perspectivă ortodoxă”) și dr. Andrei Dîrlău („Biserica Ortodoxă în viziunea lui Herman Engelhardt Jr., în contextul provocărilor lumii secularizate”).

Momentul special programat în a doua zi a Simpozionului a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Evenimentul s-a derulat de la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, în prezența membrilor Senatului UAB și a participanților ISSTA 2024.

În prima parte a festivității, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe – Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică de excepție a profesorului francez. De asemenea, părintele Oliviu Botoi i-a mulțumit profesorului Jean-Claude Larchet pentru bucuria și deschiderea cu care a acceptat să devină membru al comunității academice a Universității din Alba Iulia. Apoi, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

În continuare, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment solemn. Profesorul și cercetătorul francez a subliniat faptul că este deosebit de onorat și emoționat ca urmare a atribuirii titlului academic de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia, capitala unității spirituale și naționale a tuturor românilor. Totodată, domnia sa a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România. De asemenea, profesorul Jean-Claude Larchet a mulțumit pentru considerația și generozitatea cu care a fost primit de către corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet o plachetă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, în semn de aleasă prețuire, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi i-a dăruit prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, în numele corpului academic al Facultății de Teologie Ortodoxă, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele decan i-a mulțumit distinsului invitat pentru bucuria deosebită prilejuită de participarea la acest eveniment științific și duhovnicesc.

Profesorul și cercetătorul francez Jean-Claude Larchet (n. 9 august 1949) este unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, îmbinând armonios, în lucrările sale, cercetarea științifică riguroasă cu profunzimea înțelegerii și trăirii vieții duhovnicești și liturgice, în duhul Tradiției Sfinților Părinți. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase, abordând teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe excelente obținute de elevii Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie 2024, la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile.

„Pregătiți cu deosebit profesionalism și abnegație de domnii profesori Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa, elevii noștri au concurat alături de alți 302 elevi din 36 de județe ale țării și sectoarele Municipiului București, iar șapte dintre ei au obținut premii, astfel:

– Premiul III: BERCEA R. G. CODRIN ROMULUS – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul III: ȚUCHEL V. IOAN – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Mențiune: PÎCLIȘAN G. A. IOAN CRISTIAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Mențiune: NICULA G. GABRIEL-MIHAI – clasa a XI-a, Limba greacă veche

– Medalie de bronz: VLĂZAN N. ANDREI IOAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul special: NEAG A. BOGDAN-IONUȚ – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Premiul special: DAN C. RIAN-CONSTANTIN – clasa a XI-a, Limba greacă veche

Felicitări, elevilor și profesorilor îndrumători, pentru aceste rezultate de excepție!”, au transmis reprezentanții școlii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Martini Ioan, elev al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, locul III la faza națională a Olimpiadei de Geografie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Martini Ioan de la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia a obținut premiul III la etapa națională și participare la proba de baraj pentru faza internațională a Olimpiadei de Geografie.

În cadrul celei mai prestigioase competiții naționale de geografie pentru nivelul liceal, Olimpiada Națională de Geografie, elevul Martini Ioan, din clasa a XII-a C, a obținut o performanță excepțională, clasându-se pe locul al treilea la etapa națională.

Cu pasiune pentru cunoaștere și susținut de domnul profesor Eugen Benicean, Ioan ne-a demonstrat încă o dată dedicarea și aptitudinile sale remarcabile în domeniul geografiei.

Performanța sa remarcabilă în cadrul competiției naționale l-a calificat și la barajul de selecție a elevilor care vor reprezenta România la etapa internațională a Olimpiadei.

Multe felicitări elevului și domnului profesor!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia