Rămâi conectat

Actualitate

Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei a încetat din viață, din cauza COVID-19

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a trecut la Domnul în cursul zilei de astăzi, 21 octombrie 2021.

În urma îmbolnăvirii de Covid-19, Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat.

Biografie

Ierarhul s-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, jud. Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu, la botez primind numele Grigorie; a urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984); Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988); Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992); Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997); cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001); încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989); după aceea, secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996); între timp, tuns în monahism cu numele Gurie.

Este hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova (1992-1996); hirotesit protosinghel (iulie 1996), apoi arhimandrit (2001); vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000 – august 2001).

În luna iulie a anului 2001 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001;

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009); cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

Este coautor la volumul Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate (1999) şi la volumul Despre mântuirea sufletului în era postindustrială (2001); a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate; din 2011 predă cursuri (profesor suplinitor) la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

sursa: basilica.ro


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Un băiețel perfect sănătos s-a născut în Noaptea de Înviere, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Un băiețel de 3,3 kilograme a venit pe lume, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în Noaptea de Înviere. Despre copiii care se nasc în această zi specială se spune că vor avea un destin plin de noroc.

Pentru o familie din Alba Iulia ziua de Paști va fi sărbătorită de două ori, după ce, duminică, băiețelul lor a venit pe lume.

Băiețelul a primit nota 10 (scor APGAR) și a fost născut la ora 04:25 în noaptea de Înviere și cântărește 3,3 kilograme.

Conform credinţei româneşti, copiii născuţi în preajma marii sărbători a Paștelui vor fi călăuziţi numai pe căi pline de oportunităţi şi că vor avea parte de noroc până la capătul vieţii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mii de credincioși au asistat la slujba Utreniei Sfintei Învieri, oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În Duminica Sfintelor Paști, zi în care creștinii dreptslăvitori prăznuiesc Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului.

Începând cu ora 00.00, pe esplanada special amenajată în fața locașului de cult, acesta, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Utreniei Sfintei Învieri și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a mii de credincioși albaiulieni. În continuare, de la ora 01.15, ÎPS Irineu a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala arhiepiscopală. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfânta Treime”, condusă de părintele diacon Cosmin Baciu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei Utreniei Sfintei Învieri, ÎPS Irineu a spus:

„Jertfa supremă a lui Hristos a reparat greșeala strămoșului Adam, iar sângele Lui vărsat pe Golgota a îmbibat pământul, dând lumii o viață nouă, triumfătoare asupra morții. Pentru acest motiv, noi, fii ai Tatălui ceresc și fii ai Învierii, putem exclama cu Sfântul Ioan Gură de Aur: «Înviat-a Hristos și îngerii se bucură. Înviat-a Hristos și iadul se cutremură. Înviat-a Hristos și viața stăpânește». Oricare ar fi încercările, amărăciunile și suferințele pe care le întâlnim în calea vieții, noi trebuie să fim convinși că Iisus, «Soarele dreptății», Se strecoară prin rănile noastre și ne sfințește viața, înțelege problemele noastre și le rezolvă. Mai presus de toate, eliberați fiind de moarte, noi înaintăm prin moarte spre veșnicie, unde ne așteaptă Hristos Cel înviat, Care ne spune, chiar în această noapte, răspicat: «Eu sunt Alfa și Omega, începutul și sfârșitul. Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă. Pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi». Cu o astfel de certitudine să ne întoarcem la casele noastre și, în aceste zile luminoase, să serbăm cu bucurie Paștile cele sfințite, Paștile Domnului care ne-au deschis nouă ușile Raiului”.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. Când va fi distribuită

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, după ce a fost preluată de pe aeroportul din Sibiu de către o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

În noaptea de 4 spre 5 mai, credincioșii vor primi Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în jurul orei 03:00.

Programul din noaptea de Înviere este următorul:

ora 23.00-01.15 – Catedrala este închisă (prima parte a slujbei va avea loc afară)
ora 23.30-23.50 – Miezonoptica și Canonul Sâmbetei celei Mari
ora 00.00-01.15 – Utrenia Sfintei Învieri
ora 01.15-03.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 03.00-03.30 – Distribuirea „paștilor” sub turnul clopotniță

Lumina de Înviere este considerată de creștini un simbol al victoriei lui Iisus Hristos asupra morții, reflectând momentul Învierii sale. Aceasta este primită de credincioși în timpul slujbei de Înviere, care are loc în noaptea de Paște.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia