Rămâi conectat

Politică

Fostul poliţist Viorel Rașcovici, cu studii la o facultate „fantomă”, desemnat de justiţie consilier judeţean din partea USR-PLUS

Publicat

în

Fostul poliţist Viorel rașcovici, cu studii la o „fabrică de diplome”, fost subprefect al judeșului Alba din partea USR-PLUS, va deveni acum consilier judeţean, din partea aceleiași formațiuni politice.

Curtea de Apel Alba lulia a validat mandatul de consilier judeţean al lui Viorel Raşcovici, fost subprefect pentru o scurtă perioadă de timp, după ce, în primă instanţă, în luna iulie, Tribunalul Alba a respins cererea formulată în acest sens de către Secretarul General al Judeţului Alba.

Viorel Raşcovici era următorul pe lista de candidaţi la Consiliului Judeean Alba din partea USR-PLUS, dar reprezentanţii partidului nu au dorit să îl susţină pentru a ocupa funcţia.

În legătură cu Raşcovici, fost poliţist, există mari semne de întrebare în legătură cu studiile superioare. Acesta a declarat că a urmat Facultatea de Drept Legislaţie Internaţională Comparată, Diplomaţie şi Consultanţă Juridică-Economică, din cadrul Academiei de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană din Bucureşti, şi că a absolvit şi un curs postuniversitar de un an în Psihologie Judiciară, la Facultatea de Psihologie, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Universitatea rspectivă nu a fost niciodată acreditată de către Ministerul Educaţiei.

În vârstă de 52 de ani, Raşcovici a ocupat pentru o foarte scurtă perioadă de timp şi funcţia de subprefect. După ce a fost desemnat la sfârşitul lunii februarie de către USR-PLUS pentru funcţia de subprefect, el a demisionat în 7 mai, invocând motive personale. Demisia a fost cerută de lideri locali ai partidului după apariţia scandalului cu privire la studiile acestuia.

Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel după ce fostul subprefect a făcut apel în urma hotărârii Tribunalului Alba, din 5 iulie, când instanţa a respins cererea formulată de Secretarul General al Judeţului Alba având ca obiect validarea mandatului de consilier judeţean pentru Raşcovici, supleant pe lista USR. Deoarece USR nu a transmis răspuns în termenul legal Secretarului General al judeţului Alba, acesta a solicitat validarea mandatului lui Raşcovici fără adeverinţa care să certifice faptul că era membru al partidului.

„Admite ca fondat apelul declarat de apelantul Raşcovici Viorel împotriva încheierii nr. 181/CC/F/2021 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 2345/107/2021. Schimbă în tot încheierea atacată şi în consecinţă: Admite sesizarea formulată de Consiliul Judeţean Alba privind validarea mandatului consilierului judeţean declarat supleant cu ocazia alegerii autorităţilor administraţiei publice locale din data de 27 septembrie 2020 şi în consecinţă: Validează mandatul dom-nului Raşcovici Viorel, candidat declarat supleant din partea Alianţei USR-PLUS, Partidul Uniunea Salvaţi România”, se arată în soluţia pe scurt adoptată, săptămâna trecută, de Curtea de Apel Alba lulia.

Hotărârea este definitivă astfel încât Raşcovici va depune jurământul şi va deveni consilier judeţean. Raşcovici a fost agent şef principal în cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Blaj şi organ de cercetare penală al poliţiei judiciare în pe-rioada 2005 – 2016. Acesta ar urma să devină consilier judeţean în locul lăsat liber de cel cu care a făcut rocada la Prefectură, Claudiu Nemeş, demis între timp din funcţia de subprefect de Guvernul Cîţu.

sursa: adevarul.ro

Politică

Consiliul Europei OBLIGĂ PNL să îndepărteze cele 12 stele de pe sigla partidului

Publicat

în

Preşedintele în exercițiu al PNL, Ludovic Orban, s-a opus sâmbătă modificării siglei partidului, o propunere în acest sens venind de la preşedintele Comisiei de statut a liberalilor, Cătălin Boboc, în şedinţa Consiliului Naţional.

Boboc a propus, în Consiliul Naţional al PNL care s-a desfăşurat sâmbătă la Palatul Parlamentului, să fie eliminate steluţele de pe sigla partidului, scrie Agerpres.

„În urma unor notificări pe care încă din 2020 le-am primit de la Consiliul Europei suntem nevoiţi, în Anexa 1 de la Statut, în sigla noastră să renunţăm la steluţele care înconjoară săgeata tradiţională. Cred că este o modificare obligatorie, până la urmă suntem obligaţi să o supunem la vot. Este o modificare care survine în urma unor notificări pe care le-am primit de la Consiliul Europei, chiar şi o decizie în acest sens, şi suntem obligaţi să facem această modificare, pentru că altfel, probabil că sancţiunile vor fi şi altele”, a spus Boboc.

Ludovic Orban a menţionat, la finalul şedinţei, că această propunere nu a fost discutată cu el şi nu a fost supusă votului în Biroul Politic Naţional al PNL.

„Nu ştiu cum şi-a permis preşedintele Comisiei de statut, fără să vorbească cu mine şi fără să supună votului în Biroul Politic Naţional, să formuleze o astfel de propunere pe care eu o consider o propunere profund dăunătoare. PNL are vocaţie europeană. (…) Noi suntem un partid pro european şi sigla PNL, prin prezenţa stelelor, arată aceste elemente, pentru că realitatea e că din 1875 PNL a acţionat constant pentru europenizarea României şi pentru integrarea în spaţiul euroatlantic”, a spus Orban, după Consiliul Naţional.

Citește mai mult

Politică

Vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, anunță că social democrații vor depune un Proiect de Lege privind plafonarea prețului la energia electrică și la gaze naturale

Publicat

în

Vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose, a declarat astăzi că social-democraţii vor depune în Parlament un Proiect de Lege privind plafonarea preţului la energia electrică și la gazele naturale.

„PSD va depune astăzi sau mâine un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie în România. Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a spus Tudose, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Acesta a adăugat că autorităţile „au lăsat piaţa liberă exact în cel mai prost moment cu putinţă”, momentul în care producţia naţională este mult sub necesar.

„Atragem atenţia la modul cel mai serios guvernului să se apuce de investiţii, să redeschidă complexul energetic de la Mintia care produce 1.200 MW, Iernutul, să facă investiţii în Tarniţa – Lăpuşeni cu stocarea de energie prin cădere liberă apoi a apei. Atragem atenţia, de asemenea, că la anul, din câte ştim noi, ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară, deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare. Nu există o soluţie miraculoasă prin care peste noapte să se îndrepte aceste lucruri, soluţiile trebuiau deja implementate de către guvern, începe deja să fie târziu, dar este al doisprezecelea ceas. Dacă şi acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile, pentru că toate produsele finite şi subprodusele vor îngloba preţul acesta mărit al energiei şi se va rostogoli, va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieşi din orice zonă de competitivitate, iar produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viaţa de zi cu zi a românilor. (…) Au câteva luni să regleze aceste lucruri. Dacă pierd această oportunitate, va fi foarte greu ca România să intre pe nişte pieţe şi românii să îşi recapete un anumit nivel de trai care să le permită chiar să trăiască, nu să se chinuie”, a menţionat Tudose, conform Agerpres.

Citește mai mult

Politică

Ion Dumitrel: „Marea majoritate a celor 161 de delegaţi din Alba la congresul PNL vor vota moţiunea Florin Cîţu”

Publicat

în

Liderul liberalilor din Alba, Ion Dumitrel, a declarat ieri, 13 septembrie 2021, pentru Agerpres, în contextul în care, în şedinţa Colegiului Director al PNL Alba, moţiunea „PNL – Forţa Dreptei” a lui Ludovic Orban a avut mai multe voturi de susţinere decât moţiunea „România Liberală” a lui Florin Cîțu, că marea majoritatea a celor 161 de delegaţi la Congresul din 25 septembrie îl vor vota pe Florin Cîţu.

Întrebat cum comentează rezultatul votului de susţinere din Colegiul Director, unde moţiunea lui Ludovic Orban, „PNL – Forţa Dreptei”, a primit 64 de voturi, iar cea a lui Florin Cîţu, „România Liberală”, 62 de voturi, dintr-un total de 95 de voturi, Ion Dumitrel a spus că „se amestecă acordul dat” pentru ca cele două moţiuni să fie dezbătute în Congres cu ceea ce o organizaţie sau alta va susţine în 25 septembrie.

„În ceea ce priveşte votul de la Congresul din 25 septembrie, este cu totul şi cu totul o altă poveste”, a spus preşedintele PNL Alba.

Ion Dumitrel şi-a exprimat convingerea că marea majoritate a celor 161 de delegaţi din Alba vor vota moţiunea Cîţu, după cum, a spus acesta, le cunoaşte opţiunile.

„Marea lor majoritate, aproape toţi, vor vota moţiunea Cîţu, aşa cum le cunosc eu opţiunile. (…). Colegii noştri din Alba şi noi în Alba avem abordarea de genul «partidul poate să funcţioneze foarte bine după o astfel de luptă şi după alegerile din 25 septembrie dacă ne respectăm opţiunile unora sau altora». Astfel încât să nu avem impresia că suntem două partide într-unul singur. Suntem un singur partid, iar dreptul colegilor noştri de a da dreptul celor două moţiuni să se manifeste în cadrul congresului a fost considerat de colegi ca varianta credibilă…”, a declarat Dumitrel.

„Delegaţii sunt 15 de drept, iar restul, 146, stabiliţi prin votul Colegiului Director, fiind reprezentaţi toţi preşedinţii de organizaţii, toţi membrii Biroului Judeţean, plus militanţi – oameni care au lucrat pentru PNL în ultimii ani”, a explicat Ion Dumitrel.

El a adăugat că sunt liberali în Alba care au o veche relaţie de prietenie cu Orban, de exemplu, şi, ca atare, se aşteaptă ca aceştia să îl susţină pe preşedintele PNL. Dumitrel a susţinut că nu a impus nimănui ceva niciodată şi că respectă opţiunea delegaţilor.

Membrii Colegiului Director al PNL Alba, întruniţi la Sebeş la sfârşitul săptămânii trecute, au acordat 64 de voturi moţiunii „PNL – Forţa Dreptei” şi 62 de voturi pentru „România Liberală”. Asta înseamnă că din cei 95 de delegaţi, unii au votat ambele moţiuni, iar alţii doar câte una, fie cea a lui Orban, fie cea a lui Cîţu. Potrivit statutului partidului, pot fi aprobate mai multe moţiuni de către organizaţii.

sursă: agerpres

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri