Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

În acest an, Ziua Naţională a României va fi sărbătorită fără masă populară şi spectacol în aer liber, la Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Din cauza COVID-19, manifestările ce vor fi oraganizate la Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României vor avea loc după un concept adaptat pandemiei.

Din program au fost scoase concertul folcloric desfăşurat în aer liber, precum şi celebra masă populară, decizii luate pentru a se evita aglomărările mari de oameni. Va fi organizat ceremonialul militar, atât cu cadre militare cât şi tehnică de luptă, terestră şi aeriană.

Ultimele detalii arată că ceremonialul militar va fi mult mai important decât estimase iniţial. Vor participa la defilarea de pe pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 circa 300 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne, cu tehnică de luptă. De asemenea, dacă vremea va permite, cerul de deasupra oraşului va fi brăzdat de elicoptere IAR 330 Puma şi avioane Mig 21 Lancer de la baza aeriană de la Câmpia Turzii.

Creşterea importanţei ceremonialului militar arată faptul că la la Alba Iulia va fi prezent un înalt oficial din Bucureşti, cel mai probabil din cadrul Guvernului. Administraţia Prezidenţială îl va trimite la Alba Iulia pe consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu. Parada militară va fi precedată, de la ora 15.00, de un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii. Anterior, de la ora 11.00 este programată primirea soliilor din Cetăţile de Scaun la Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 se va desfăşura slujba de Te Deum la Catedrala Ortodoxă.

Tot în programul zilei de 1 Decembrie 2021 a fost cuprins şi un eveniment organizat de Biserica Greco-Catolică, la Monumentul Unirii, de la ora 13.00, intitulat ”Declaraţia de la Alba Iulia”, ce va consta în citirea Rezoluţiei Adunării Naţionale, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 103 ani. O surpriză va fi momentul de reenactment denumit ”Povestea Armatei Române 1918 – 1922”. Va fi reeditată, începând cu ora 16.00, intrarea armatei în Alba Iulia, pe traseul Centrul de Cultură Augustin Bena – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii.

Concertul extraordinare de folclor va avea loc începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul va fi transmis pe cele cinci ecrane care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina, la TVR3 şi pe reţele de socializare, cu distribuire pe plan internaţional către toate misiunile diplomatice ale României şi institutele culturale româneşti din străinătate. Ecranele vor fi amplasate pe strada Muzeului, în Piaţa Cetăţii, Parcul Uniri (între catarg şi Monumentul Unirii), lângă Catedrala Încoronării şi Centrul de Cultură Augustin Bena. Pe aceste ecrane vor fi transmise toate evenimentele ce vor avea loc la interior.

După mulţi ani, la Alba Iulia nu va exista un spectacol de artificii de Ziua Naţională. Autorităţile au decis să să organizeze, în premieră, un spectacol de drone. Momentul va avea loc începând cu ora 20.00, în zona Parcului Unirii. Publicul care va participa la acţiunile stradale, din exterior, va trebui să poarte mască şi să păstreze distanţa de 1 metru. La evenimentele din spaţii interiorare vor putea participa doar persoanele care deţin certificatul verde, care vor putea ocupa maximum 30% din capacitatea sălilor.

Iată programul complet al manifestărilor care se vor organiza la Alba Iulia de Ziua Națională:

• 20 NOIEMBRIE 2021

16.00 „Patria Recunoscătoare – Clopotele Întregirii”

Esplanada Sălii Unirii și toate UAT-urile din județul Județul Alba

• 25 NOIEMBRIE 2021

10.00 Sesiunea științifică „ Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român.

103 ani de la Marea Unire (1918-2021), 99 de ani de la Încoronarea regilor României Mari la Alba

Iulia”; ediția XLX” Sesiune științifică – ziua 1

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii

Notă: transmisiune live

10.30 Expoziție de fotografie istorică, de arhivă, “Ordinele Legiunii Române din Siberia”

Vernisaj expoziție

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii

Expoziție deschisă publicului în perioada: permanent

Notă: transmisiune live

• 26 NOIEMBRIE 2021

10.00 Sesiunea științifică „ Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român.

103 ani de la Marea Unire (1918-2021), 99 de ani de la Încoronarea regilor României Mari la Alba

Iulia”; ediția XLX”

Sesiune științifică – ziua a 2-a

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sala Unirii

Notă: transmisiune live

• 27 NOIEMBRIE 2021

11.00 Crosul Unirii

Șanțurile Cetății Alba Carolina

• 30 NOIEMBRIE 2021

10.30 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Ion I.C. Brătianu

11.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Iuliu Maniu

11.40 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuia lui Mihai Viteazul

12.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Statuile Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria

12.15 Arborarea Drapelului Național al României

Piața Tricolorului, esplanada Catedralei Încoronării

13.00 Memento personalitățile Unirii: Samoilă Mârza, Ion Arion

Cimitirul Municipal

15.00 Decernare titluri de Cetățean de Onoare – pr. Doru Gheaja, col.rtr. Ioan Străjan

Spațiul muzeal Principia

16.00 Salonul de carte

Sala Unirii

Notă: transmisiune live

18.00 Treceți batalioane române Carpații

Reenactment militar, itinerant

Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății

• 1 DECEMBRIE 2021

08.00-10.00 – Marșul Unirii

Itinerant Gara Alba Iulia – Piața Tricolorului, tinerii basarabeni

10.00 Salonul de carte

11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii

Citirea “Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, discursuri

Reconstituire istorică

Sala Unirii

12.00 Te Deum

Catedrala Încoronării

12.00 Sala 67 – „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa

Spectacol de teatru 3+

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Notă: transmisiune live

13.00 Ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori

Monumentul Unirii

14.00 Ceremonie militară

Bulevardul “1 Decembrie 1918”

15.00 Expoziție – Istoria Armatei Române

17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia

Galeriile municipale de artă

18.00 „Gala Tezaure Umane Vii”

Sala Unirii Notă

Notă: transmisiune live

20.00 La mulți ani, ROMÂNIA!

Spectacol de drone

Parcul Unirii


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Astăzi se împlinesc 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu, lucrările propriu-zise de edificare fiind executate de Societatea „Întreprinderea Generală Tehnică din București”.

Piatra de temelie a locașului de cult a fost așezată în a doua zi de Paști, în 28 martie 1921. Lucrările au avansat rapid, întrucât șantierul era aprovizionat continuu cu toate materialele necesare de cea mai bună calitate. Casa Regală acorda o atenție deosebită pentru buna derulare a construcției, astfel că, la numai o lună de la punerea pietrei de temelie, Regele Ferdinand și Regina Maria vizitează Alba Iulia pentru a constata stadiul lucrărilor executate.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările propriu-zise de edificare au fost executate sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia. Proiectul propus pentru noua biserică și clădirile aferente era prima formă de exprimare a arhitecturii neoromânești, ce definea stilul național, pe teritoriul Transilvaniei.
În data de 27 aprilie 1921, era deja ridicat soclul Catedralei și procesul de edificare era în plină desfășurare. În luna iulie se lucra la ridicarea tamburului turlei bisericii, iar în luna august clopotnița era aproape finalizată. Tot în această lună, în scopul supervizării construcției, Principele Nicolae a întreprins o vizită la Alba Iulia pentru inspectarea șantierului, însoțit fiind de doi mari generali ai Armatei Române și de trei miniștri din Guvern.

La 8 septembrie 1921, s-a așezat crucea pe turla bisericii, iar în data de 1 decembrie au fost demontate schelele. În același timp, în interior se executau lucrări de finisare, iar maestrul Costin Petrescu a deschis șantierul de pictură în tehnica fresco, după erminia tradiției iconografice bizantine. În următorul an, s-a depus un efort asiduu pentru finalizarea lucrărilor, astfel că în primele zile ale lunii octombrie 1921 au fost ridicate clopotele în turnul-clopotniță.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O minoră de 8 ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentată de un autoturism pe o trecere de pietoni de pe strada Toporașilor

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  27 martie 2024, în jurul orei 12.50, polițiștii rutieri din Alba Iulia au fost sesizați, de către un bărbat de 34 de ani, din localitatea Feneș,cu privire la faptul că fiica lui a fost victima unui eveniment rutier, iar conducătorul autoturismului ar fi plecat de la locul accidentului.

Din cercetările efectuate de polițiști, a rezultat că o femeie de 35 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Toporașilor din Municipiu, ar fi efectuat o manevră de mers cu spatele și ar fi surprins și accidentat o minoră, în vârstă de 8 ani, din localitatea Feneș, care ar fi fost angajată în traversarea regulamentară a străzii.

În urma accidentului, minora a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital de către părinți, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Conducătoarea auto a fost identificată ulterior de către polițiști. Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat faptul că nu se afla sub influența alcoolului.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Piese inedite din secolul al XVI-lea, descoperite la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În perioada 1907-1914, la catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, au fost descoperite 33 de morminte care au scos la iveală mai multe piese inedite, care pot reda cultura și civilizația secolelor XVI-XVII.

Descoperirile arheologice din catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, din perioada 1907-1914, sunt cele mai semnificative și relevante pentru istoria Curții princiare, pentru viața aristocratică a Palatului Principilor, din secolele XVI-XVII. Inventarul descoperit atunci, în 33 de morminte, poate reda imaginea, măcar aproximativă, a culturii și civilizației de care se bucurau nobilii transilvăneni, combinând în mod unic tradițiile occidentale și orientale.

Pόsta Béla (1862-1919) este arheologul care a coordonat săpăturile, a fost unul dintre fondatorii Muzeului Național Ardelean și profesor universitar al Catedrei de Arheologie, din cadrul Universității din Cluj. Printre studenții săi, îl regăsim și pe Constantin Daicoviciu (1898-1973).

Între mormintele descoperite, mormântul nr. 6 a avut un inventar remarcabil. Între piesele descoperite, ne atrag atenția o pereche de pinteni, realizați din fier placat cu argint și cataramele unei săbii, din argint aurit. Putem admira elementele decorative renascentiste, petale de trandafiri, decoruri în formă de acant, trandafiri întredeschiși, ornamente care imită semințele de rodie, dar și flori de Tomiea. Concluzia lui Pόsta Béla este că aceste piese, precum și multe altele descoperite, redau perfect echilibrul lumii occidentale și al celei orientale, putând fi datate în secolul XVI.

Pόsta Béla și-a publicat rezultatele cercetărilor arheologice în volumul Les trouvailles sépulcrales de la Cathedrale de Gyulafehérvár (A gyulafehérvári székesegyház sírleletei) în 1917-1918. Există și o traducere în limba română a acestei lucrări, apărută în anul 2013, se arată într-o postare publicată pe Facebook de către Biblioteca Batthyaneum.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia