În Anul Centenarului Marii Uniri, la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia a luat ființă Cercul „Cultul Eroilor”

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

Ieri, 26 noiembrie 2018 a avut loc la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia un eveniment plin de semnificații cultural-istorice: înființarea primului ”Cerc Cultul Eroilor” din această școală.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât acesta a avut  loc în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Activitatea a fost organizată cu concursul directorului școlii, profesor Andron Nicolae, a directorului adjunct, profesoara Maierescu Mariana-Sabina și a profesoarei de istorie Arhire Medina. Din partea Filialei Județene Alba a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a participat col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, vicepreședintele filialei. În cuvântul de deschidere, profesoara Arhire Medina a descris atmosfera din școală, din cadrul cercului de istorie despre dorința și bucuria de a afla multe aspecte legate de istoria poporului român, de eroii neamului care s-au jertfit în lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Vicepreședintele Filialei Jedețene Alba, col(r)dr.ing. Constantin Avădanei, a prezentat salutul președintelui Asociației Naționale Cultul Eroilor, Generalul Maior(r)prof.univ.dr. Visarion Neagoe, după care s-a făcut o prezentare a Regulamentului Cercurilor Cultul Eroilor și a principalelor atribuții ce le revin membrilor acestora. Vorbitorul a subliniat faptul că aceste cercuri  înființate în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri au o semnificație deosebită, atât pentru elevi cât și pentru istoria școlilor. Un moment important al intervenției d-lui Constantin Avădanei a fost prezentarea activităților desfășurate la Viena de delegația pe care a condus-o, în calitate de invitați de onoare la evenimentele organizate sub egida „Centenar Marea Unire”, în perioada 25-27 mai 2018.

S-a trecut apoi la semnarea adeziunilor de către elevii doritori să facă parte din cerc și la înmânarea insignelor „Cercul Cultul Eroilor” de către vicepreședintele Filalei Județene Alba. În semn de înaltă prețuire pentru activitatea desfășurată cu elevii privind cunoașterea istoriei și respectul pentru eroii neamului românesc, profesoara Arhire Medina a primit din partea ANCERM insigna „România-100”, transmisă de Constantin Avădanei. În încheiere col(r) Constantin Avădanei i-a felicitat pe membrii cercului , a mulțumit conducerii școlii pentru sprijinul acordat și a dăruit câte un exemplar din revistele „România Eroică” și „Dacoromânia”.

Constantin PREDESCU

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.