Înmormântare cu onoruri militare pentru un veteran de război din Berghin, fost prizonier la ruşi

Îndosariat în: Știri din zonă |

Unul dintre ultimii veterani de război din județul Alba a fost condus pe ultimul drum de soldaţi din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia, care au îndeplinit, astfel, o ultimă dorinţă a acestuia.

La cei 96 de ani ai săi, Emil Rodean a mai avut o singură dorinţă: la înmormântarea sa să vină Armata, pe care a servit-o cu abnegaţie de erou. Această dorinţă i-a fost îndeplinită de soldaţii Batalionului Geniu din Alba Iulia, la iniţiativa Cercului Militar Alba Iulia.

”Ajunul Crăciunului 2018, o zi tare atipică pentru decembrie…«afară plouă de varsă», cum spune colinda maramureşeană a lui Hruşcă… Toată lumea satului Berghin, judeţul Alba, se pregătea să întâmpine Naşterea Mântuitorului, gospodinele aproape îşi terminaseră de pregătit bucatele traditionale, iar copilaşii erau pregătiţi de colindat. În acest tablou, era condus pe ultimul drum, veteranul de război, Emil Rodean. Împlinise în octombrie 96 de ani. După trei ani petrecuţi pe front, a fost timp de patru ani luat prizonier la ruşi. Anii aceia din prizonierat erau foarte vii în memoria veteranului nostru, iar amintirile domniei sale înecate în lacrimi. Ruşii, povestea el, nu s-au comportat urat cu prizonierii, dar, în schimb, nu le-au dat de mâncare. FOAMEA a fost cel mai mare dusman în prizonierat. De foame, spunea el, omul aproape înnebuneşte, iar noi, cei din zilele noastre, suntem nişte domni. Habar nu avem ce înseamnă războiul, prizonieratul şi foamea! Viaţa i-a fost salvată într-o împrejurare dificilă de veteranul de război din Galda de Sus, Nicolae Balos, pe care l-a şi căutat în urmă cu aproape trei ani să îi mulţumească. Aflase întâmplător că acesta mai trăieşte!”, astfel descrie Petruţa Pop, directorul Cercului Militar Alba, situaţia eroului de la Berghin.

În februarie 2018, Emil Rodean a primit gradul onorific de locotenent în rezervă. ”A iubit foarte mult Armata. M-a rugat, când am fost la dumnealui, să îi aduc armata la înmormântare când a fi să moară… Era, de fapt, ultima lui rugăminte adresată şi unicului său fiu. A fost conştient până în ultima zi din viaţa sa, plecând din lumea aceasta lin şi curat, aşa cum era dumnealui. Cum era să nu îi îndeplinim dorinţa acestui erou?! Era ultimul veteran din sat! Un om care a iubit puternic două lucruri: ţara şi pe Dumnezeu! Era firesc să fim acolo! Era firesc să îi aducem recunoştinţa acestui om care a luptat ca noi să avem parte de o lume mai bună!”, a mai preczat reprezentantul Cercului Militar. Un rol important în prezenţa soldaţilor la înmormântarea eroului veteran l-a avut şi comandantul Batalionului Geniu Alba Iulia, lt. col. Ioan Boghiţoi, care, alături de alţi reprezentanţi ai armatei, au răspuns prompt acestei solicitări.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.