Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Știri din zonă

Înmormântare cu onoruri militare pentru un veteran de război din Berghin, fost prizonier la ruşi

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Unul dintre ultimii veterani de război din județul Alba a fost condus pe ultimul drum de soldaţi din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia, care au îndeplinit, astfel, o ultimă dorinţă a acestuia.

La cei 96 de ani ai săi, Emil Rodean a mai avut o singură dorinţă: la înmormântarea sa să vină Armata, pe care a servit-o cu abnegaţie de erou. Această dorinţă i-a fost îndeplinită de soldaţii Batalionului Geniu din Alba Iulia, la iniţiativa Cercului Militar Alba Iulia.

”Ajunul Crăciunului 2018, o zi tare atipică pentru decembrie…«afară plouă de varsă», cum spune colinda maramureşeană a lui Hruşcă… Toată lumea satului Berghin, judeţul Alba, se pregătea să întâmpine Naşterea Mântuitorului, gospodinele aproape îşi terminaseră de pregătit bucatele traditionale, iar copilaşii erau pregătiţi de colindat. În acest tablou, era condus pe ultimul drum, veteranul de război, Emil Rodean. Împlinise în octombrie 96 de ani. După trei ani petrecuţi pe front, a fost timp de patru ani luat prizonier la ruşi. Anii aceia din prizonierat erau foarte vii în memoria veteranului nostru, iar amintirile domniei sale înecate în lacrimi. Ruşii, povestea el, nu s-au comportat urat cu prizonierii, dar, în schimb, nu le-au dat de mâncare. FOAMEA a fost cel mai mare dusman în prizonierat. De foame, spunea el, omul aproape înnebuneşte, iar noi, cei din zilele noastre, suntem nişte domni. Habar nu avem ce înseamnă războiul, prizonieratul şi foamea! Viaţa i-a fost salvată într-o împrejurare dificilă de veteranul de război din Galda de Sus, Nicolae Balos, pe care l-a şi căutat în urmă cu aproape trei ani să îi mulţumească. Aflase întâmplător că acesta mai trăieşte!”, astfel descrie Petruţa Pop, directorul Cercului Militar Alba, situaţia eroului de la Berghin.

În februarie 2018, Emil Rodean a primit gradul onorific de locotenent în rezervă. ”A iubit foarte mult Armata. M-a rugat, când am fost la dumnealui, să îi aduc armata la înmormântare când a fi să moară… Era, de fapt, ultima lui rugăminte adresată şi unicului său fiu. A fost conştient până în ultima zi din viaţa sa, plecând din lumea aceasta lin şi curat, aşa cum era dumnealui. Cum era să nu îi îndeplinim dorinţa acestui erou?! Era ultimul veteran din sat! Un om care a iubit puternic două lucruri: ţara şi pe Dumnezeu! Era firesc să fim acolo! Era firesc să îi aducem recunoştinţa acestui om care a luptat ca noi să avem parte de o lume mai bună!”, a mai preczat reprezentantul Cercului Militar. Un rol important în prezenţa soldaţilor la înmormântarea eroului veteran l-a avut şi comandantul Batalionului Geniu Alba Iulia, lt. col. Ioan Boghiţoi, care, alături de alţi reprezentanţi ai armatei, au răspuns prompt acestei solicitări.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Festival de pricesne găzduit de Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, din Șard

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Într-o zi luminată de credință și tradiție, în Duminica a IV-a din Post Mare, biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Șard a fost gazda festivalului de pricesne intitulat „Din suflet de creștin”.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Ighiu și Consiliu Local Ighiu, în parteneriat cu Parohiile Ortodoxe Șard, Ighiu, Ighiel, Bucerdea Vinoasă și Țelna, marcând astfel Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor.

Marinela Baba, Ioana Breda Morar, Geanina Nana Buzan și Dorina Narița au încântat inimile credincioșilor prezenți prin frumoasele cântări interpretate, umplând biserica în note de armonie și rugăciune. Pricesnele sacre, transmise cu emoție și sensibilitate, au reprezentat o călătorie spirituală pentru fiecare credincios prezent.

În încheierea momentului festiv, primarul comunei Ighiu, ec. Traian Rusu, a acordat Diplome de onoare părintelui paroh Tiberiu Apolzan, părintelui Mihai Cordea și părintelui Viorel Slevaș pentru angajamentul neclintit în îndrumarea spirituala și morală, pentru sprijinul acordat în momentele cele mai importante ale vieții, dar și pentru implicarea activă în viața comunității.

Debutul festivalului „Din suflet de creștin” a avut un succes răsunător, aducând lumină și speranță în inimile comunității locale. Prin îmbinarea muzicii, tradiției și comunității, evenimentul a demonstrat puterea unității și a adus oamenii mai aproape în spiritul credinței și al armoniei. Post cu folos duhovnicesc!

 

Pr. Tiberiu Apolzan,
Parohia Ortodoxă Șard


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 49 de ani din Cricău reținut de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea un tractor neînmatriculat, cu o alcoolemie de 1,41 mg/l

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, în jurul orei 05.00, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Cricău au depistat un tractor care nu avea aplicate plăcuțe de înmatriculare și care era condus, pe strada Axente Sever, din comună, de un bărbat de 49 de ani, din Cricău.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că tractorul nu este înmatriculat în circulație, iar conducătorul acestuia nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea, pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

O femeie și un minor au ajuns la spital, în urma unui accident rutier pretrecut pe DJ 107, pe sensul de mers Teleac – Hăpria

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Luni, 8 aprilie 2024, în jurul orei 17.30, un bărbat de 38 de ani, din localitatea Ghirbom, în timp ce conducea o autoutilitară pe DJ 107, pe sensul de mers Teleac – Hăpria, nu ar fi păstrat o distanță de siguranță față de autoturismul care se deplasa în fața sa, condus de un bărbat de 37 de ani, din localitatea Șeușa, intrând în coliziune cu acesta.

În urma accidentului, o femeie de 36 de ani și un minor de 5 ani, pasageri în cel de-al doilea autoturism, au suferit leziuni corporale și au fost transportați la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia