Instituția Prefectului a contestat în instanță decizia Consiliului Local Alba Iulia privind parcările cu plată

Îndosariat în: Administrație |

Instituția Prefectului județului Alba a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Alba Iulia prin care a fost aprobat regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice cu plată din municipiu. Concret, este vorba despre Hotărârea nr. 348/2018 din 28 septembrie 2018, adoptată cu 14 voturi ”pentru”, trei abțineri și patru voturi ”împotrivă”.

Atacarea hotărârii în judecată înseamnă suspendarea ”de facto” a efectelor acesteia și neaplicarea prevederilor până la pronunțarea definitivă a instanței. Acest lucru însemană că implementarea sistemului de parcări publice cu plată în Alba Iulia se amână cel puțin 1 an de zile. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Alba vineri, 22 februarie 2019. Motivele contestării nu au fost făcute publice.

La ședința din 28 septembrie, primarul Mircea Hava propunea tăierea a 50 la sută din valoarea tarifelor regulamentului aflat în dezbatere publică până la momentul respectiv, propunere adoptată de majoritatea consilierilor locali. Chiar și așa, tarifele adoptate de Consiliul local sunt unele dintre cele mai mari din România.

Vreau să vă spun că nimeni nu încearcă să facă bani din taxarea parcărilor. Eu o să fiu foarte mulțumit dacă ne putem acoperi cheltuielile de funcționare. Singurul lucru pe care îl încercăm este o organizare, o disciplinare, o idee de a putea folosi transportul public care merge. (…) Numărul de mașini în oraș de când s-a dat voie la taxa asta a crescut cu aproximativ 5.000. Gândiți-vă nu numai la numărul de mașini ale albaiulienilor. Gândiți-vă la numărul de mașini care vin în oraș. Sunt mii de mașini care vin din toate părțile județului sau din țară. Eu vorbesc de cei cu probleme, nu de turiști”, le-a spus primarul Mircea Hava consilierilor, potrivit procesului verbal al ședinței.

Potrivit regulamentului, contestat în instanță de Instituția Prefectului, în zona ”zero” sau ”roșie”, respectiv în Cetatea Alba Carolina şi Bulevardul Transilvaniei, tariful de parcare a fost stabilit la 2 lei pe oră. În zona albastră (1), pentru acelaşi interval de parcare se va achita 1 leu, în timp ce în zona galbenă (2) suma de plată va fi de 50 de bani pe oră.

Abonamentele costă 50 de lei pe lună pentru persoane fizice și 100 de lei pentru persoanele juridice. Responsabilitatea de a găsi un loc liber de parcare îi va reveni şoferului, prin urmare, plata abonamentului nu garantează şi locul disponibil. Amenzile pentru ocuparea locului de parcare fără abonament sau tichet au rămas, însă, la valori foarte mari, respectiv între 500 și 1.000 de lei.

De asemenea, depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării ar urma să se sancționeze cu amendă de la 100 până la 300 de lei

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.