Ioan Rus la Alba Iulia: „Tronsonul de cale ferată Coşlariu – Vinţu de Jos are un nou termen de finalizare – 30 noiembrie 2015”

Îndosariat în: Actualitate |

ministrul-Transporturilor-Ioan-Rus-la-Alba-IuliaLucrările la tronsonul de cale ferată Coşlariu-Vinţu de Jos mai au nevoie de încă un an şi câteva luni pentru a fi finalizate.

Aceasta este declaraţia ministrului Transporturilor, Ioan Rus, după ieşirea din şedinţa de lucru pe care a avut-o astăzi la Alba Iulia, cu autorităţile judeţene şi locale, reprezentanţi ai constructorului, firma Pizzarotti, ai Regionalei CF Braşov şi ai CNADNR. A fost  stabilit şi un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 30 noiembrie 2015.  

“Acest tronson de cale ferată Coşlariu -Vinţu de Jos trebuie finalizat. Pur şi simplu. Este o lucrare de două sute şaizeci şi ceva de milioane de euro, el trebuia finalizat şi este în progres de 40% aproximativ.  Vorbim despre o întârziere de un an. La o analiză foarte solidă, pe care am făcut-o împreună cu managerii, cu proiectantul, cu noi înşine, cei care suntem beneficiari, rezultă că mai este nevoie de încă un an. Am bătut în cuie un termen, de 30 noiembrie 2015, pentru finalizarea lucrărilor”, a declarat noul ministrul al  Transporturilor, Ioan Rus.

Ministrul  Ioan Rus a precizat că întârzierea lucrărilor pe tronsonul Coşlariu Vinţu de Jos, este cauzată de “o mie de motive”, unele ce ţin de minister, expropieri, etc. altele ce ţin de contracte, sau de proiectanţi, ori de studii geo insuficient de bine făcute. Acesta a precizat că pe partea de semnalizare de cale ferată, contestaţii, de-abia acum se apropie de final cu procesele respective.

“Certamente este faptul că am stabilit cu constructorul, cu proiectantul, cu consultantul, cu beneficiarul termene clare pentru ceea ce avem de făcut, astfel încât această lucrare să se finalizeze anul viitor”, a conchis ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Lotul de cale ferată Coşlariu – Vinţu de Jos la care se lucrează face parte din proiectul de reabilitare a liniei CFR Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean.

Reamintim că Guvernul României a adoptat la începutul lunii iulie două proiecte de hotărâre privind declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes national “Reabilitarea liniei C.F. Brasov-Simeria, componenta a Coridorului IV paneuropean, pentru circulatia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, sectiunile Sighisoara-Coslariu şi Coslariu-Simeria”.

Din județul Alba sunt vizați de expropriere peste o mie de proprietari de imobile din localităție Blaj (95 de imobile), Craciunelu de Jos (209 imobile), Teius ( 3 imobile), Alba Iulia (236 de propriatăți), Sebes (100 de proprietăție), Vintu de Jos (271 imobile), Salistea (30 imobile) si Sibot( 120 imobile).

Hotărârea de Guvern nr. 559/2014, adoptată în acest sens face referire la derularea lucrărilorilor care să asigure circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/oră (pentru călători) şi 120km/oră (pentru marfă), pe secţiunile Coşlariu-Simeria, pentru unităţile administrativ teritoriale: Săliştea şi Şibot- jud. Alba, Geoagiu, Romos, Orăştie, Turdaş şi Simeria -Jud. Hunedoara.

În 2013, Ministerul Transporturilor a semnat cu C.F.R. S.A. un contract de finanţare în valoare de 1,13 miliarde euro pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o lungime de aproape 90 km. Contractul este cofinanţat de Uniunea Europeană cu 740 milioane euro şi prevede lucrări de modernizare de linie dublă electrificată, urmând ca investiţia să se încheie în iunie 2015.

Modernizarea celor 31 km din Judeţul Alba presupune lucrări de consolidare, de reabilitare a podurilor şi podeţelor, precum şi construcţia unora noi, lucrări de electrificare, de telecomunicaţii, de reabilitare a clădirilor şi spaţiilor pentru instalaţii tehnologice, a peroanelor ş.a.

Printre cei prezenţi la şedinţa de lucru de astăzi s-au aflat subprefectul de Alba  – Cornel Murg, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, şeful IPJ Alba –  Ioan Nicolae Căbulea, liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, arhitectul-şef al judeţului, Eugenia Mărginean, şeful CNADNR, Narcis Neaga.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.