ÎPS Irineu împreună cu 9 preoți și diaconi au oficiat slujba de sfințire a apei de Bobotează

Îndosariat în: Actualitate |

sfintirea-apei-de-boboteaza-alba-iulia-2015Înaltpreasfințitul părinte Arhiepiscop Irineu, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, a oficiat astăzi, 6 ianuarie 2014, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, slujba de sfințire a apei de Bobotează, la care au luat parte sute de credincioși.

După rugăciunea Amvonului, soborul de preoți și slujitorii au ieșit în fața Catedralei unde s-a oficiat rânduiala Agheasmei Mari.

Predica de final a fost oficiată de ÎPS Irineu:

”Apa s-a sfințit pentru că Duhul Sfânt a intrat în ea. Avem în fața noastră o mare comoară. Să o consumăm opt zile la rând, firește, pe nemâncate până la încheierea acestui praznic împărătesc, data de 14 ianuarie. Apoi, după ce ne mărturisim păcatele, de-a lungul anului, adeseori să înmuiem degetul nostru în apa sfințită sau în Agheasma Mare de la Bobotează și în formă de cruce să ne însemnăm fruntea și vom fi curățiți precum apostolii s-au curățit după ce Iisus Hristos le-a spălat picioarele la Cina Cea de Taină. De asemenea, să ne stropim cu Agheasmă Mare, în fiecare dimineață, spunând: ”Spală-mă de fărădelegea mea, Doamne, și de păcatul meu mă curățește”. Și vom fi purificați și iertați. Apoi, în toată vremea să o ținem cu bucurie în casele noastre și să gustăm din ea, pe timp de boală și la toate nevoile personale și familiale. Mulțumirea pe care putem să i-o aducem Domnului pentru acest mare dar făcut nouă la Bobotează este să ne străduim pe cât ne stă în putință să devenim o făptură nouă și să umblăm întru înnoirea vieții. De aceea vă îndemn pe toți: socotiți-vă morți păcatului dar vii pentru Dumnezeu”, a spus ÎPS Irineu.

Credincioșii au prăznuit Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită şi Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să-și ia, în sticle și bidoane, apă sfințită.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.