ÎPS Laurenţiu Streza: “Preoţii sunt nevoiţi să plătească impozite mai mari decât subvenţia pe care o primesc de la stat”

Îndosariat în: Actualitate |

Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a vorbit sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, despre subvenţia pe care o primesc preoții de la stat și despre decizia Bisericii Ortodoxe Române prin care preoţii sunt obligaţi să nu mai ia bani la înmormântările celor săraci.

Potrivit Mitropolitului Ardealului, tot mai mulţi preoţi sunt nevoiţi să plătească impozite mai mari decât subvenţia pe care o primesc de la stat, ceea ce le afectează salariile pe care şi le completează cu banii obţinuţi din taxele bisericeşti, dar şi din donaţiile credincioşilor. În ceea ce privește decizia Bisericii Ortodoxe Române prin care preoţii sunt obligaţi să nu mai ia bani la înmormântările celor săraci, , ÎPS Laurenţiu Streza susține că nu afectează deloc salariile preoţilor.

“Pe noi nu afectează cu nimic. (…) Nu se impune nicio taxă de înmormântare, dacă familia doreşte să sprijine biserica, poate să o facă. (…) Noi deja de foarte multă vreme aplicăm lucrul acesta, pentru înmormântări nu se percep taxe”, a precizat Mitropolitul Ardealului.

“Salariul de la stat este doar o subvenţie, un sprijin. (…) Ştiţi dumneavoastră că noi dăm impozite la stat încă o dată cât subvenţiile pe care ni le dă statul? Deci, un salariu este completat din fonduri proprii, se pune impozit pe tot salariul, iar impozitul pe care îl returnăm noi statului este mai mare decât subvenţia pe care ne-o face el şi ne-o face ca obligaţie, nu ne-o face de drag. După ce s-au confiscat averile bisericii, după Cuza, s-a făcut o convenţie, ca statul să ajute biserica, prin aceste subvenţii chiar şi la salariul”, a declarat, potrivit Agerpres, ÎPS Laurenţiu Strezaâ în cadrul conferinţei de presă.

Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu, pastorită de IPS Laurentiu Streza, cuprinde judetele Sibiu, Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Mureș și Bihor (plecate de sub Mitropolia Clujului) plus Hunedoara (preluat de la Mitropolia Banatului). Pe 16 decembrie 2011, sinoadele Mitropoliei Clujului si Mitropoliei Ardealului s-au intalnit la Sambata de Jos unde s-a exprimat dorinta ca Episcopia Oradiei si cea din Alba Iulia sa treaca sub obladuirea Mitropoliei Ardealului. Ulterior si Episcopia Devei si Hunedoarei si-a exprimat dorinta sa treaca sub pastorirea Mitropoliei Ardealului.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.