Istoria şi tradiţia Zilei Păcălelilor. 1 Aprilie cea mai amuzantă zi din an | albaiuliainfo.ro

Îndosariat în: Actualitate |

Ziua Păcălelilor  este ziua în care ai ocazia să te răzbuni într-un mod discret pe cei care te-au enervat în acest an | albaiuliainfo.ro

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 aprilie

…când trebuie să îţi sporeşti atenţia.

Pinochio 1 aprilieDespre sărbătoarea de 1 aprilie se cunosc multe legende, toate fiind în mod firesc la fel de haioase, pe măsura semnificaţiei ei.

Se speculează că Ziua Păcălelii datează din anii 1600, când marii astrologi citeau în stele moartea personalităţilor politice antipatice.

Francezii se consideră mai spirituali decât toţi, susţinând că sărbătoarea a apărut cel mai devreme la ei, când Carol al 9 -lea stabilise ca din 1564, prima zi a anului să aibă la pe 1 ianuarie şi nu pe 1 aprilie, conform calendarului iulian.

Conştienţi de noua legiferare, francezii au continuat să trimită tot la 1 Aprilie felicitări de Anul Nou, în glumă. Tot atunci, este inventat şi simbolul peştelui, trimis prima dată sub formă de dulciuri, din zahăr sau ciocolată.

Şi mai departe de Carol, sărbătoarea este atestată în Persia în jurul anului 536 î. Hr., când vechii perşi obişnuiau să îşi joace unii altora feste la început de an şi în semn de fertilitate.

O altă ipoteză este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute pământ uscat după ce potopul s-a retras de pe uscat pe 1 aprilie.

La noi, sărbătoarea se află sub semnul fertilităţii. Un obicei al sărbătorii era păstrat de bărbaţii care se deghizau în această zi şi se străduiau să le impresioneze pe fete. Potrivit credinţei, fetele care îşi aleg soţii în această zi vor avea parte de noroc şi fericire în viaţă.

Citeşte şi: Mesaje de 1 aprilie, sms -uri , amuzante şi haioase, bancuri, farse şi glume de Ziua Păcălelilor

Ziua Păcălelii în lume

Ziua de 1 Aprilie este sărbătorită în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa, iar unii dintre ei au dat şi porecle victimelor din această zi.

În Anglia, păcăliţii sunt automat “nătângi”, după englezestul “noddy”, iar francezii păcăleliţi sunt numiţi “poisson d’Avril”, adică “peşte de aprilie”. în acelaşi spirit al sărbătorii, aici se oferă cadouri în această zi, precum felicitări sau bomboane de ciocolată în formă de peşte. Iar unul dintre obiceiurile care se păstrează şi astăzi este de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte de hârtie.

O poreclă şi mai ilară au scoţienii, unde victimele lui 1 Aprilie se numesc “april qowk” sau “april cuckoo”,  în traducere, “cuc de aprilie”, în timp ce în

Spiritul umorului s-a răspândit şi în ţările latine, numai că sărbătoarea se celebrează la date diferite. În Peru şi Columbia, Ziua Păcălelii are loc pe 28 decembrie şi poartă numele de “Ziua celor naivi” (Dia de los inocentes).

În Marea Britanie, cei care rămâneau pe calendarul vechi erau numiţi “april fools” (prostănacii de aprilie), iar sărbătoarea a luat numele de “April fool’s Day”.

Superstiţii de 1 aprilie

Dacă nu ştiai, farsele de 1 aprilie nu se faca aşa, la orice oră, ci trebuie să respecţi un program strict. Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute pănă în ora 12.00, altfel aduc ghinion celui care păcăleşte. Nici căsătoria nu este de bun augur dacă se oficiază astăzi, însă doar în cazul bărbaţilor. Conform superstiţiei, aceştia se vor afla “sub papuc” toată viaţa, dacă aleg să îşi spună pirostriile în această zi.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.