Limba franceză este o prioritate pentru mulţi elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

proiect-franceza-hcc-mai-2014Un proiect foarte important pentru viitorul elevilor a avut loc în data de 23 mai, de la ora 12.00, realizat în acest an de elevii clasei a XI-a F, profil filologie-bilingv franceză cu titlul „Vinuri, podgorii şi viticultori din judeţul Alba”, acesta fiind prezentat cu o săptămână înainte de examenul pentru obţinerea menţiunii speciale „secţie bilingvă francofonă” pe o diploma specială de bacalaureat, recunoscută la nivel european.

Cu această ocazie, la Colegiul “HCC” au venit şi doi câştigători ai trofeului “Strugurele de Aur”, Ancuţa Matei şi Sebastian Stan, care au susţinut un recital de aproximativ 60 de minute. Publicul a fost format din elevi, cadre didactice şi părinţi.

În realizarea proiectului prezentat în 23 mai, elevii au fost coordonaţi de o echipă pedagogică formată din 3 profesori care predau discipline non lingvistice (istorie, economie/sociologie, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor), bibliotecarul-documentarist şi 2 profesori de limba franceză au realizat un blog unde au publicat 72 de articole referitoare la podgorii şi viticultori din judeţul Alba, evoluţia meseriilor din domeniul viticulturii, reprezentări ale vinului şi viţei-de-vie în opera unor scriitori originari din judeţul Alba, în textele sacre şi pictura de inspiraţie religioasă, itinerarii oenoturistice în judeţul Alba, S.C. Jidvei SRL şi  Festivalul “Strugurele de Aur”.

Este de menţionat faptul că în anul 2014, învăţământul bilingv francofon din România împlineşte 10 ani de existenţă. Şi tot de 10 ani există la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, o secţie bilingv francofonă inclusă în proiectul bilateral franco-român „De la învăţământul bilingv către filierele francofone”. Graţie acestui proiect, elevii de la secţia bilingv francofonă au un orar specific de cursuri în limba franceza şi de discipline non lingvistice predate în limba franceză și au posibilitatea, începând din anul şcolar 2009 – 2010, de a obţine, după cum am arătat mai sus menţiunea specială „secţie bilingvă francofonă” pe o diploma specială de bacalaureat, recunoscută la nivel european.

Dacă vrei să devii un bun vorbitor de limba franceză nu trebuie să te muţi în Franţa. Colegiul „HCC” din Alba Iulia este unul dintre cele 27 de licee în care se predă limba franceză intensiv, iar elevii de clasa a VIII-a care vor să fie admişi la unul dintre aceste licee trebuie să susţină proba de verificare la limba franceză, ce se desfăşoară în luna mai a fiecărui an, într-un liceu stabilit de inspectoratul şcolar. Odată admişi, pe lângă materiile obişnuite din liceu, elevii vor studia geografia în limba franceză, în clasa a IX-a şi istoria, în limba franceză, în clasa a X-a. În toate clasele de liceu, elevii vor avea câte 5 ore de franceză pe săptămână. În clasa a IX-a, elevii de la uman vor face istoria, geografia şi economia, în franceză, iar cei de la real – fizica, biologia, matematica, economia, chimia sau informatica în franceză. Tot în clasa a XI-a, elevii vor da proba anticipată pentru bacalaureat, fără de care nu ar putea susţine bacalaureatul francez.

Clasa a XII-a cuprinde două ore în plus: ora de civilizaţie şi cultură franceză şi ora de tehnici de comunicare. La bacalaureat, pe lângă cele 6 probe pe care le susţin toţi elevii de la un liceu normal, elevii francofoni vor mai susţine două probe (scris şi oral) la limba franceză şi o probă orală la una din disciplinele studiate în timpul anului, tot în franceză.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.