Locul I la Concursul Național „Cultură și civilizație în România” pentru Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

Mihai-Viteazul-locul-1-concursEtapa națională a Concursului Național „Cultură și civilizație în România” s-a desfășurat în perioada 02-05 iunie 2014, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

Județul Alba a fost reprezentat, pentru a șaptea oară consecutiv, de echipajul Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Gazda evenimentului a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a depus eforturi considerabile pentru a asigura celor 35 de echipaje participante cele mai bune condiții de concurs.

„Cultură și civilizație in România” este un concurs interdisciplinar ce reunește discipline precum: limba și literatura română, istorie, științe socio-umane, religie și presupune atât probe practice cât și teoretice. Proba teoretică constă într-un portofoliu de prezentare și un proiect de conservare pe care fiecare echipaj trebuie să-l elaboreze în conformitate cu regulamentul concursului, iar proba practică se desfășoară cu public în fața unui juriu deosebit de exigent. Fiecare echipaj a avut la dispoziție 15 minute pentru a prezenta  proba practică, spectatorii vizionând un spectacol excelent, unde fiecare echipaj și-a ales modalitatea de prezentare: dans, cântec, scenete, prezentări ppt, prezentări video etc. Într-o singură zi cei prezenți au călătorit prin cele 35 de județe reprezentate la concurs descoperind comori ale civiliației tradiționale, obiceiuri de mult uitate pe care elevii, îndrumați de profesori, le-au readus la viață.

Echipajul județului Alba, format din el.cap. Pavel Aurora, el.cap. Bogdan Ioana și el.cap. Ghișoiu Radu, a prezentat lucrarea „Stremț -File de monografie”.  La proba practică elevii militari au prezentat o scenetă în care au inclus cele mai relevante episoade din istoria localității, elemente specifice ale obiceiurilor și tradițiilor locale, cântece și dansuri specifice, precum și povești de viață ale locuitorilor comunei, reușind să obțină aplauzele publicului și felicitările juriului. În elaborarea portofoliului teoretic am fost sprijiniți de d-l Crisitan Florin Bota, cel care a fost ghidul nostru în comuna Stremț și care ne-a oferit fotografii vechi și documente originale din colecția personală. Pentru proba practică dl Ioan Homană ne-a împrumutat costume originale și ne-a ajutat să alegem cele mai reprezentative cântece și strigături.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.