Mandat de arestare pe 20 de zile pentru Ciprian Șoaită, albaiulianul care a sustras o statuie antică din șantierul de la Partoș

Îndosariat în: Actualitate |

statuie-arestat-ciprian-soaitaIoan-Ciprian Șoaită a fost reţinut preventiv miercuri seara, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, după ce a fost surprins de polițiști în timp ce voia să vândă o statuie antică, sustrasă din șantierul de la Partoș. Acesta va rămâne în arest pentru următoarele 20 de zile în urma deciziei luată astăzi, de magistrații de la Tribunalul Alba, care au judecat recursul formulat de inculpat.

În referatul cu propunere de arestare, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: ”în luna iunie 2012, o echipă a firmei inc. Şoaită Ioan-Ciprian, efectuând lucrări de săpături pe strada Dacilor din cartierul Partoş, a descoperit o statuie din marmură albă, fragmentată. Inculpatul s-a prezentat la locul săpăturilor, de unde, omiţând prevederile legale privind obligativitatea declarării descoperirii, a ridicat şi transportat la domiciliul său statuia, compusă din corpul personajului şi o gambă ruptă”.

La 13 septembrie 2013, organele de poliţie judiciară din cadrul I.P.J Alba, s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum. În seara zilei de 17. 09. 2013, inculpatul Şoaită Ioan-Ciprian a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului Unirea din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict, aflată asupra sa. Piesele au fost ridicate şi depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că alte 8 fragmente cuprinzând baza şi membrele superioare ale statuii, au fost însuşite de un alt făptuitor, din săpătura aflată în faţa casei sale. Cu ocazia percheziţiei domiciliare din 18. 09. 2013, părţile componente susmenţionate au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, statuia fiind integral reconstituită.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.