„Mica Unire” de la 1859 a fost sărbătorită astăzi la Sala Unirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Câteva zeci de persoane, oficialități locale și județene, civili și militari, s-au prins în Hora Unirii, de Ziua Principatelor Române, sărbătorită în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri.

Participanții la aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor s-au adunat, marți dimineața, în Sala Unirii din Cetatea Alba Carolina, unde au asistat la o scurtă slujbă religioasă, alocuțiuni privind semnificația zilei și la un program artistic cu cântece patriotice. Manifestarea a început cu intonarea imnului național al României.

În deschidere, șeful secției de istorie din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a spus celor prezenți că Mica Unire a fost posibilă, în primul rând, datorită unui context internațional favorabil și a slăbirii Rusiei.

”Dacă îmi permiteți o glumă cam tot ce s-a întâmplat bine în ultimii 200 de ani s-a întâmplat pe fondul slăbirii Rusiei, iar ce s-a întâmplat rău a fost pe fondul creșterii ei”, a spus Tudor Roșu.

Acesta a adăugat că putem spune ”fără niciun fel de reținere” că Unirea din 1859 este ”un prim pas important în calea desăvârșirii procesului național”.

La finalul ceremoniei cei prezenți s-au prins într-o Horă a Unirii, alături de oficialitățile locale, între care președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deputatul Sorin Bumb, prefectul județului Alba, Mihaela Albu, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro