Miercuri va avea loc recepția lucrărilor de restaurare efectuate la poarta sudică a Catedralei romano-catolice Sfântul Mihail din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

poarta-sudica-sfantul-mihail-alba-iuliaMiercuri, 21 mai 2014 la orele 15 va fi organizată recepția festivă a restaurării Porții princiare a Catedralei romano-catolice din Alba Iulia. Ceremonia va fi efectuată  de arhiepiscopul György Jakubinyi şi de László L. Simon, deputat în Parlamentul Ungariei, în calitate de reprezentant al Fondului Naţional pentru Cultură (Nemzeti Kuturális Alap), finanţatorul lucrărilor de restaurare.

Poarta sudică a Catedralei episcopale, întemeiată în urmă cu 1000 de ani, este considerată de specialişti ca fiind una dintre cele mai valoroase piese ale artei romanice. Specificul ei constă în bazorelieful Majestas Domini, datat din secolul XIII. Denumirea istorică a porţii provine din rolul său din secolele XVI-XVII., fiind intrare princiară dinspre palatul alăturat.

Lucrările de restaurare au fost realizate de György Asztalos restaurator în piatră, iar la curăţarea sculpturii interioare pictatete şi conservarea bazoreliefului au colaborat Judit Hegedűs şi Erika Samu, restauratori de pictură.

Sub  îndrumarea Consiliului de Artă Sacrală al Arhiepiscopiei lucrările au fost executate cu supravegherea Judit Márton, inginer specialist în restaurarea monumentelor istorice.

„Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află.” Matei, 7,13-14.

FOTO: ARHIVĂ

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.