Mii de credincioși au venit să ia Lumina Sfântă a Învierii de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Curtea și platoul din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia au fost luminate noaptea trecută de mii de candele, purtate de credincioșii care au venit să ia parte la slujba de Înviere, să primească Lumină şi să ducă pacea sfântă a Învierii în inimile şi casele lor.  

Ca în fiecare an, slujba a fost oficiată în aer liber, pe un podium amenajat în fața Catedralei, de către Îaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, alături de un sobor de preoți.

În liniștea nopții, la ora 00.00, ÎPS Irineu a rostit cu glas mare chemarea: ”Veniţi de luaţi Lumină!”. Credincioșii și-au aprins lumânările din Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, iar apoi au cântat cu bucurie taina Învierii: “Hristos a înviat din morți! / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le“.

Dacă în jurul orei 12.30, după ce au auzit îndemnul „Veniți de luați lumină” și „Hristos a Înviat”, unii credincioși s-au îndreptat spre casele lor, alții  au rămas, în ciuda ploii, la slujbă, până târziu în noapte.

Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale. Pentru majoritatea credincioșilor, noaptea s-a încheiat în jurul mesei, ciocnind ouă roşii şi gustând din tradiţionalele preparate de Paşte.

Începând cu noaptea Învierii și în următoarele patruzeci de zile (până la Ispas) oamenii se vor saluta cu cuvintele „Hristos a înviat!” și vor răspunde: „Adevărat a înviat!”.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.