Minerale aparținând unor colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Peste 100 de minerale din România, Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic ce aparțin mai multor colecționari din județele Alba, Hunedoara și Cluj sunt expuse în perioada 23 – 28 martie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Paisprezece colecționari din Alba, Hunedoara și Cluj, care au adunat minerale de-a lungul unei vieți întregi sau cariere profesionale, și-au ”golit” vitrinele pentru a realiza expoziția ”Minerale. În lumină” cu un profil mai puțin întâlnit, chiar inedit prin raritate, susține inginerul geolog Elena Stoia, organizatorul expoziției.

Expoziția s-a realizat din dorința de a valorifica mineralele și de a împărtăși aceste frumuseți cu publicul larg. Sunt expuse mai multe categorii mari de minerale, între care elemente native, oxizi, hidroxizi, halogenuri, silicați, carbonați sau sulfuri polimetalice”, a spus joi, la vernisarea expoziției, Elena Stoia

La vernisarea expoziției au participat peste 50 de persoane, între care foarte mulți elevi care au venit de la școli alături de profesori.

Mineralele expuse sunt o expresie a irepetabilității, unicității de formă, tip, varietate, culoare, strălucire și frumusețe pe care le poate oferi natura în condiții specifice de presiune, temperatură, timp, loc sau componență chimică.

Mineralele din România provin din bazinele Baia Mare, Călimani, Hunedoara, Almașu Mare, Roșia Montană și Roșia Poieni. Totodată sunt expuse și minerale din Tasmania, Madagascar, Tunisia, Maroc, Slovacia, Brazilia și Mexic pe care cei 14 colecționari le-au adunat de-a lungul vieții. 

”La Roșia Montană erau cuarțuri de o frumusețe rară și toate culorile posibile. Cu timpul s-au pierdut valori formidabile”, a spus, la vernisarea expoziției, Aurel Sântimbrean, unul dintre colecționari.  

Expoziția va fi deschisă până în 28 martie, iar vizitatorii pot beneficia de tururi ghidate cu tematică adaptată vârstei lor.

 

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro