Mircea Hava vrea să transforme cazărmile gri din Cetatea Alba Iulia în locuinţe ANL şi zonă de distracţie pentru turişti”

Îndosariat în: Administrație |

Datorită perseverenţei primarului Mircea Hava, de mai bine de 10 ani Cetatea Alba Iulia a trecut din circuitul militar în cel civil. În momentul în care Mircea Hava a început demersurile pentru transferarea terenurilor şi construcţiilor Cetăţii Alba Iulia din patrimoniul armatei în cel al municipiului Alba Iulia, fortificaţia îşi pierduse demult însemnătatea militară, fiind folosită ca loc de depozitare, mai ales în contextul aderării României la NATO şi al reorganizării Armatei.

Mircea-Hava-Conferinta-Presa-27-septembrie-2013Primele pentru care Ministerul Apărării Naţionale şi-a dat acordul de transfer al proprietăţii au fost şanţurile cetăţii. Au urmat zona interioară, Palatul Principilor şi alte imobile şi terenuri din perimetrul Cetăţii sau din Alba Iulia. Acest transfer de proprietate a permis transformările prin care Cetatea a trecut în ultimii ani şi care au pus Alba Iulia pe harta turismului cultural nu numai pentru români, dar şi pentru străini.

Ceea ce s-a făcut până acum trebuie continuat şi completat pentru că Cetatea are nevoie de mai multă viaţă, iar turiştii care ne trec pragul de servicii de calitate. O soluţie în acest sens este refuncţionalizarea zonei de cazărmi de la Poarta a III-a. Ele se află încă în proprietatea armatei, dar se pregătesc demersuri pentru transferarea lor către municipiul Alba Iulia.

Acolo, ne-a spus primarul Mircea Hava, se doreşte amenajarea cazărmilor în locuinţe ANL pentru tinerii cu studii superioare, specialişti în diferite domenii, artişti. Primarul se gândeşte să dea evident prioritate albaiulienilor pentru că Cetatea le-a fost atâta timp interzisă şi au acum tot dreptul să fie primii care se bcură de ea, dar nu exclude nici ca printre beneficiari să fie oameni de ţinută care vin să lucreze la firmele care se deschid în Alba Iulia şi în zona Sebeş, Blaj sau Munţii Apuseni, ştiut fiind că atunci când aleg locul unde să-şi deschidă un business, firmele caută nu numai forţă de muncă, ci şi condiţii de viaţă, de educaţie şi petrecere a timpului liber de un înalt nivel pentru oamenii pe care-i relocă. Or, deja în Alba Iulia locuiesc foarte mulţi dintre străinii care lucrează aici şi în localităţile învecinate.

Dar asta nu înseamnă că transformăm acea zonă într-un dormitor. Când ne referim la condiţii de viaţă avem în vedere nu numai un apartament bine dotat, ci şi magazine de proximitate variate, baruri, resturante, cafenele, mici spaţii de servicii… Şi pentru că suntem într-o zonă unde vrem să vină şi turişţi, desigur că avem în vedere şi magazine de suveniruri, artizanat… Toate acestea vor fi plasate la parterul clădirilor cazărmilor. Este un mix de funcţiuni care merg foarte bine împreună. Aşa se întâmplă în toate oraşele unde există zonă istorică. Ele nu sunt muzee, ci zone locuite unde viaţa de zi cu zi a localnicilor se împleteşte cu trecerea turiştilor căreia îi oferă mai multă savoare”, spune Mircea Hava.

Bineînţeles că aceste idei vor trece prin filtrul arhitecţilor şi urbaniştilor. În paralel se vor derula demersurile pentru obţinerea de către municipalitate a propietăţii pentru aceste imobile.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.