Mircea Tiberian și-a lansat astăzi la Alba Iulia volumul ”Sunatul de referință și arca muzicii occidentale”

Îndosariat în: Actualitate |

alba-jazz_lansare-carte-mircea-tiberianPrimul dintre momentele zilei de astăzi, din cadrul festivalului Alba Jazz, respectiv tradiționala conferință de presă de la Art Caffe, care este mai degrabă o întâlnire deschisă publicului iubitor de cultură, a fost marcat de lansarea la Alba Iulia a volumului ”Sunetul de referință și arca muzicii occidentale” de Mircea Tiberian, prezentarea ultimului (al 4-lea) disc ‘Dinner for One’ al lui Mircea Tiberian și a numărului al treilea a revistei Jazz Compas.

Discuțiile și analiza a ceea ce s-a întâmplat vineri, în prima zi de festival și a ceea ce ne așteaptă astăzi, au avut loc într-o companie și atmosferă de zile mari. Sub moderarea maestrului Virgil Mihaiu, au interacționat cu publicul, pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, saxofonistul Cătălin Milea, deja celebrul Stan Zamfirescu, actorul Lari Georgescu și marele jazzist român, care trăiește la New York, Lucian Ban – care de altfel va susține împreună cu Kat Maneri concertul de la ora 21.00, din Piața Cetății.

Despre ultima sa carte,”Sunatul de referință și arca muzicii occidentale”, Mircea Tiberian a explicat că adună ipoteze, viziuni personale asupra domeniului muzical, sub raport structural sau funcţional, descoperite și conturate pe parcursul câtorva decenii de practică şi meditaţie asupra naturii fenomenului, ipoteza verificate de altfel prin numeroase experienţe.

Artistul multidimensional Mircea Tiberian a mărturisit că este vorba despre o lucrare la care a scris mai bine de zece ani, un fel de construcție muzical-literară, ușor de citit pentru publicul larg interesat de provocări intelectuale.

Despre ultimul său disc, ‘Dinner for One’, apărut în urmă cu 2-3 luni într-o ediție limitată de 300 de CD-uri, Tiberian spune că este improvizat integral, fiind o creație inspirată dintr-o povestioară – piesă de teatru englezească,

Cătălin Milea a vorbit puțin despre recent lansatul număr trei al revistei Jazz Compas, care este o publicație de jazz și muzică improvizată (varianta online). Această platformă de informație culturală ușurează  accesul cititorilor în a afla despre activitatea muzicienilor de jazz români de pretudindeni. Jazz Compas conține articole despre evenimentele culturale de gen, festivaluri, concerte importante, lansări de disc, review-uri și comentarii ale oamenilor de jazz specializați, jurnaliști, muzicieni români și despre fenomenul de jazz în general.

Actorul Lari Georgescu a declarat că este impresionat de acest festival și de oamenii de aici, mulțumind totodată celor care l-au invitat să susțină o piesă de teatru (one man show) în mijlocul unui festival de jazz. Pentru prima dată la Alba Iulia, spectacolul care se joacă cu succes de vre-o opt ani în Grenn Hours din București și în multe alte locuri din  țară, se numește de Luni pînă Vineri, de la 8 la 4. Este povestea unui tânăr de 6 ani ce ajunge la 27 de ani și își dă seama că viața este foarte diferită de cum își închipuia la 6 ani. Spectacolul va avea loc astăzi, începând cu ora 20.000 la cafeneaua Framm’s.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.