Miting de solidaritate, vineri la Alba Iulia, cu eleva din Covasna ameninţată şi jignită pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală

Îndosariat în: Actualitate |

Consiliul Naţional al Elevilor şi implicit Consiliul Judeţean al Elevilor Alba s-au sesizat în privinţa abuzurilor făcute de elevii şi profesorii maghiari dintr-un liceu din Covasna asupra unei elevei de clasa a IX-a care a venit la şcoală cu o bentiţă tricolor.

“Aceste fapte sunt catalogate de noi ca fiind extremiste şi neconstituţionale, o jignire la însemnele naţionale şi la libera exprimare a cetăţenilor români”, a declarat Andrei Nicolae Popa, preşedintele Consilului Judeţean al Elevilor Alba.

În semn de solidaritate cu eleva din Covasna, un grup de tineri din Alba  va protesta vineri,  22 martie, la ora 16.00, în faţa Instituţiei Prefectului. “Evenimentul organizat la Alba Iulia va fi sub forma unui flash-mob. Va fi un eveniment paşnic, lipsit de violenţă. Vom afişa tricolorul şi vom intona imnul “Deşteaptă-te române””, a declarat Bogdan Goangă, organizatorul evenimentului. Până acum, şi-au anunţat  prezenţa peste 400 de persoane, pe reţeaua de socializare Facebook. De asemenea, potrivit lui Bogdan,  va fi prezent şi un ONG din Alba şi elevi de la mai multe licee.

Sabina Elena, eleva din Covasna, de la liceul “Korosi Csoma Sandor”, a declarat  pentru cotidianul.ro. următoarele:  „Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel de fel de cuvinte jignitoare. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa, am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Apoi, a venit la mine să mi-o ia, mi-a smuls-o, era prea mare agitaţia. Apoi am fost chemată la Direcţiune, mi-au spus că am instigat, că am stricat imaginea şcolii. Le-am spus că, atât timp cât nu am o ţinută obligatorie, pot purta ce vreau.”

Potrivit Mediafax, Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, în ziua de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale  faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.

CNE consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a “îndrăznit” să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor  faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona conform legii aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept.

Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte minorităţile naţionale existente pe teritoriul României şi susţine dreptul acestora de a-şi păstra, dezvolta şi exprima  identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă în condiţiile legilor statului român, fără a afecta sau leza identitatea naţională a românilor, idealurile, limba şi cultura strămoşească.

“Nu vom permite ca acest caz să fie trecut cu vederea. De vreme ce conducerea şcolii şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna nu au luat atitudine în acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor va începe o serie de demersuri pentru a a atrage atenţia instituţiilor responsabile asupra comportamentului nejusticat şi ilegal al cadrelor didactice şi al colegilor reprezentanţi ai unei minorităţi naţionale. Vom face o sesizare, atât la Ministerul Educaţiei Naţionale, cât şi la Consiliul pentru Combatere a Discriminării pentru a fi luate măsurile necesare unor asemenea abuzuri”, a declarat Iulia Miron, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.