Muzeul „Principia” din Alba Iulia va fi inaugurat în 6 septembrie

Îndosariat în: Actualitate |

muzeul-principia-alba-iulia-constructieAlbaiulienii și toţi cei care vizitează oraşul în aceste zile de vacanţă, urmăresc cu curiozitate şi atenţie evoluţia ultimului şantier din interiorul Cetăţii Alba Carolina, este vorba despre situl Principia.

Urmele comandamentului castrului roman Apulum au fost descoperite cu ocazia lucrărilor de reamenajare a interiorului Cetăţii Alba Carolina în colţul de nord-vest al Pieţei Cetăţii, iar amenajarea sitului ca muzeu a fost posibilă datorită economiilor care s-au realizat în cadrul proiectelor cu finanţare europeană prin care s-au executat toate celelalte lucrări de reamenajare a interiorului Cetăţii.

Acum, situl Principia este aproape de finalizare. Au fost puse în valoare asizele rămase la locul lor, dar s-au şi executat completări cu pietre de construcţie originale, descoperite in situ, dar destructurat de zid, precum şi elemente noi, astfel încât vizitatorul să-şi poată face o imagine a felului în care arăta acea zonă a castrului Apulum în perioada sa de glorie.

Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă va fi amenajat un lapidarium unde vor fi expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Amenajarea Principia, în valoare de 16,5 milioane de lei, se apropie de final, aşa cum au promis autorităţile locale. Faptul este confirmat de participarea Primăriei Municipiului Alba Iulia şi Consiliului Local Alba Iulia la organizarea simpozionului “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina”, care va avea loc în perioada 5-7 septembrie la Alba Iulia în organizarea Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice.

Simpozionul coincide cu terminarea lucrărilor la situl Principia şi va marca deschiderea oficială a Muzeului Principia. Pentru organizarea acestui eveniment important pentru Alba Iulia la care vor fi invitaţi să participe arheologi, cercetători, restauratori, istorici de renume, Consiliul Local Alba Iulia este chemat să aprobe în şedinţa sa de joi, 31 iulie, suma de 20.000 de lei.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.