O delegație de profesori de la Colegiul Tehnic “Apulum” din Alba Iulia în vizită la Szeghalom, Ungaria

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

proiect-leonardo-da-vinci-alba-iuliaEste vorba despre cea de-a patra reuniune în cadrul proiectului Leonardo da Vinci:  “Modeling cultural sewing techniques” – „Tehnici de brodare şi de modelare a costumelor populare”, proiect pe care colegiul albaiulian îl desfăşoară împreună cu alte 5 ţări, Italia,  Lituania, Ungaria, Turcia şi Portugalia.

Dacă până acum au fost vizitate oraşe din Turcia, Portugalia, Ungaria şi Lituania, anul acesta  urmează să fie vizitată Italia. Proiectul se va finaliza cu o întâlnire la Alba Iulia, unde va avea loc un Festival Internaţional în care se vor prezenta tot ceea ce au realizat şi vor realiza cei implicaţi în cei doi ani de proiect.

În vizita lor în Ungaria, profesorii au fost oaspeţii Şcolii gimnaziale din Szeghalom, respectiv a Şcolii Profesionale, având specializari echivalente acelora pe care colegiul albaiulian le are în domeniul industriei textile. “Pentru toţi membrii acestei delegaţii, un moment deosebit l-a constituit vizita complexă la fabrica de confecţii “Felina” din localitate, unde profesionalismul, corectitudinea, disciplina şi modul de coordonare al întregii activităţi au constituit un exemplu de bune practici în domeniu. Experienţa şi cunoştinţele dobândite în domeniul confecţionării produselor textile au fost transmise elevilor noştri şi poate constitui un important punct de plecare în activitatea lor viitoare, referindu-ne aici atât la elevii de la învăţământul liceal zi sau seral, cât şi la cei din clasa a IX-a,  şcoala profesională de 3 ani”, a transmis purtătorul de cuvânt al colegiului, Ramona Retegan.

 Principala activitate desfăşurată în cadrul reuniunii de proiect a fost însă analiza stadiului în care s-a ajuns în proiectarea şi realizarea produselor finale ale parteneriatului: mini broşură, bazată pe experienţa fiecărei ţări şi exemple de bune practici acumulate pe perioada colaborării, pliantul de prezentare a rezultatelor parteneriatului, site-ul proiectului, programul informatic pe tema proiectului, precum şi produsele finale de vestimentaţie confecţionate de către fiecare echipă de proiect, produce care vor fi prezentete în cadrul Festivalului Internaţional de la Alba Iulia, în luna mai 2015.

“Interacţiunea dintre parteneri este deosebită, iar spiritul de ajutor şi colaborare în cadrul echipei  multinaţionale va contribui cu siguranţă în viitor la îmbunătăţirea competentelor şi punerea într-o mai mare valoare a aptitudinilor elevilor pe care fiecare îi pregătim”, precizează reprezentanta colegiului albaiulian.

Proiectul Leonardo da Vinci se derulează până anul viitor. Acesta  constituie un cadru pentru activităţi de colaborare desfăşurate între organizaţiile care activeazã în domeniul educaţiei şi formãrii profesionale (VET) şi care colaboreazã pe teme de interes comun pentru organizaţiile participante.

Colaborarea în cadrul parteneriatului se realizează între unităţi de învăţământ de profil tehnic-vocational, în domeniul textile, alte instituţii VET specializate, întreprinderi, universităţi. Colaborarea cu instituţiile implicate (Turcia-coordonator, Italia, România, Lituania, Portugalia, Ungaria) se  bazează pe respectarea tradiţiilor şi a tehnicilor specifice de realizare a costumelor tradiţionale, pe însuşirea exemplelor de bune practici ale fiecărui partener astfel încât, în colaborare va fi realizată o Expoziţie Internaţională, un Festival Internaţional, având la baza produsele comune realizate în cei doi ani de activitate. Parteneriatul constituie o oportunitate pentru viitorii  absolvenţi, pentru cadrele didactice de specialitate, o provocare în domeniul cunoaşterii, şi va putea contribui la o mai bună integrare a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.