Pastorala de Crăciun – 2017, a ÎPS György Jakubinyi: „Lăudat să fie Isus Cristos! Iubiți frați întru Cristos, dragi credincioși! ”

Îndosariat în: Actualitate |

Crăciunul este sărbătoarea familiilor, când și cei plecați peste hotare se întorc între cei dragi. Sub brad, lângă pruncul Isus, întâlnim Sfânta Familie. Împreună ne rugăm: ”Isuse, Maria, Iosif! Vouă vă încredințăm inimile și sufletele!”

Dragi credincioși! Vă rog să nu ascultați de cele auzite în mass media, sau de așa-zisele revelații personale, ci de promisiunile făcute de părinții și nașii noștri la Botez, pe care noi înșine le-am repetat la Sfântul Mir, adică de învățătura Bisericii. La înălțarea la cer, Isus nu le-a dat Sfinților Apostoli în mână micul catehism, ci a întemeiat Biserica şi ei i-a încredințat propovăduirea vieții veșnice: ”Cine vă ascultă pe voi, pe mine mă ascultă.” (Luca 10, 16). A trimis Duhul Adevărului care: ”Vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile care vor veni.” (Ioan 16, 13). De aceea noi, catolicii conștienți, ascultăm și urmăm învățătura oficială a Bisericii.

Dumnezeu, care este iubire și care l-a creat pe om din iubire, l-a chemat să iubească. Creând bărbatul și femeia, i-a chemat, în căsătorie, la o intimă comuniune de viață și de iubire între ei, „astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup” (Matei 19,6). Legământul matrimonial dintre un bărbat și o femeie, întemeiat și structurat cu legi proprii de către Creator, este rânduit prin natura sa spre comuniunea și binele soților și spre nașterea și educarea copiilor. Unirea matrimonială, conform planului divin originar, este indisolubilă, așa cum afirmă Isus Cristos: „Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă” (Marcu 10,9).

Din cauza păcatului originar, care a provocat și ruptura comuniunii dintre bărbat şi femeie, dăruită de Creator, căsătoria este amenințată adesea de discordie şi de infidelitate. Totuşi, Dumnezeu, în milostivirea sa infinită, dăruiește bărbatului și femeii harul său, pentru a realiza unirea vieților lor conform planului divin originar. Căsătoria sacramentală este asemănată cu iubirea perfectă/pură între Cristos și Biserică, așa cum spune Sfântul Paul: ”Bărbaților, iubiți-vă soțiile așa cum Cristos a iubit Biserica” (Efeseni 5, 25).

Sfânta Biserică este Trupul Mistic a lui Isus Cristos. Familia arată şi desăvîrşeşte natura Bisericii ca familie a lui Dumnezeu şi comuniune cu el. De aceea, fiecare membru, conform propriului rol, exercită preoția baptismală, contribuind la a face din această familie o comunitate de har și de rugăciune, o școală a virtuților umane și creștine, locul în care copiilor li se vestesc pentru prima dată adevărurile de credinţă. De aceea numim familia și „biserică domestică”. Dacă dorim cu adevărat, ca prin harul lui Dumnezeu, Biserica să dăinuiască pe aceste meleaguri, atunci trebuie să vă întemeiați familiile bazându-vă pe harurile mijlocite de cununia religioasă.

Din păcate mulți frați și surori sunt nevoiți să plece din țară căutând un loc de muncă, pentru a-și putea întreține familia. Din pricina acestei situaţii, de multe ori se rupe uniunea familială. Vizitarea periodică a familiei nu asigură și păstrarea acesteia. Dacă situația financiară se ameliorează, trebuie să vă întoarceți în sânul familiei, purtând împreună greutățile crucii. Copiii să crească într-o atmosferă familială. Căsătoria este sacramentul care dă familiilor haruri, întărindu-le în trăirea credinței creștine și în mărturisirea bisericii familiale.

Cu această ocazie urez confraților preoți, fraților mei în credință și oamenilor de bunăvoință sărbători de Crăciun pline de har și pace în suflet, întru mulți și fericiți ani!

† GYÖRGY m.p.
arhiepiscop

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.