Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Peste 4000 de gulguțe au fost aprinse cu prilejul Festivalului Luminii 2017, pe aleile din Cetatea „Alba Carolina” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Cetatea Alba Carolina a fost transformată, în această seară, pentru câteva ore, într-un tărâm de basm. Mii de gulguțe au licărit la Festivalul Luminii 2017, invitându-i pe cei prezenți să lase rutina la o parte și să redescopere bucuria lucrurilor mărunte. Evenimentul s-a desfășurat, la fel ca și anul trecut, în zona Obelisc – Poarta a III-a a Cetății și a fost organizat de cercetașii albaiulieni.  

Cei care s-au plimbat sâmbătă seara prin cetatea din Alba Iulia au avut parte de o atmosferă de poveste. Odată cu lăsarea întunericului, aleile pietonale au fost împânzite de peste 4000 de candele aprinse de tinerii cercetași, elevi de liceu din oraș. Prin ambianța magică creată, aceștia au dorit să îi ajute pe trecători să se deconecteze preț de câteva ore de la stresul cotidian, de la crizele de timp și aglomerația activităților din fiecare zi și să intre într-o lume feerică, construită de gulguțe.

În cadrul festivalului, cei care au dorit, au fost învățați să realizeze noduri cercetărești (în special nodul prieteniei) și au fost organizate ateliere de realizat propriile ”gulguțe”. De asemenea, a fost păstrată și tradiția schimbului de cărți între participanți.

Cercetașii României au hotărât ca anual, timp de câteva ore, să le amintească membrilor comunității locale de bucuria lucrurilor mărunte, să transforme oraşele în care trăiesc într-un spațiu magic, în care fiecare dintre noi să redevină copil și să descoperim ca tineri sau adulți, lucrurile care ne fac mai fericiți.

”Festivalul Luminii este un eveniment național al cercetașilor care se desfășoară sincron în mai multe orașe din țară. Este un eveniment demarat de cercetași, care i-au invitat pe oameni să redescopere bucuria lucrurilor mărunte, să se bucure pentru câteva minute de liniște, de ideea de lumânări și frumusețea din jur. Astăzi, aici, au fost în jur de 100 de cercetași care au amenajat locul și au aprins lumânările. În total sunt aprinse peste 4.000 de lumânări aprinse”, a declarat Florina Pauleti, responsabil de comunicare și PR.

Cercetașii din Alba Iulia au pornit Festivalul Luminii în 2010 în spaţiul din faţa Universităţii „1 Decembrie” pe care l-au decorat cu peste 2000 de gulguţe, „televizoare” din carton cu poze de la diverse activităţi şi cu cel mai important ingredient, „bucuria lucrurilor mărunte”. Ca activităţi desfăşurate în cadrul festivalului au inclus artă teatrală și cântece de chitară. Întreaga acţiune a fost pusă în mişcare de un grup de doar 50 de cercetaşi.

Festivalul Luminii s-a desfășurat pentru a doua oară în Alba Iulia, în 2011, de data aceasta în Cetatea Alba Carolina, la poarta a III-a a Cetății, lăudându-se cu un total de peste 4000 de gulguțe, tot atâtea lumânări aprinse. Au păstrat de atunci locația pentru priveliște și pentru istorie.

„Adevărata fericire nu e rezultatul bogăției, a succesului în carieră și nici măcar al satisfacerii tuturor plăcerilor. Fericirea e atunci când ești mulțumit de ceea ce ai și te bucuri din plin de asta. Dar mai presus de atât, adevărata cale spre fericire este acea de a-i face pe ceilalți fericiți”- mesajul lui Robert Baden Powell – fondatorul mișcării cercetășești.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Coliziune între două autoturisme petrecută în zona Dedeman, din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Pompierii din Alba Iulia au intervenit cu două autospeciale, 1 x ASAS și 1 x EPA pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier.

„Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe raza Municipiului Alba Iulia, zona Dedeman. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre două autoturisme implicate, fără persoane încarcerate”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „Traficul rutier este îngreunat in Alba Iulia, zona Dedeman, din cauza unui accident în care au fost implicate două autovehicule. Din primele date, nu ar fi persoane rănite grav”, a transmis IPJ Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbatul care, la sfârșitul lunii ianuarie, a agresat sexual o femeie într-o cameră de hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Un agresor sexual, deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a fost condamnat în trecut pentru viol, omor, tâlhărie și alte fapte penale grave.

Ioan Muntean, din Hunedoara, are o condamnare la 22 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie, viol, dar şi după o evadare de la un punct de lucru al închisorii Aiud.

A fost eliberat condiționat la sfârșitul anului 2018, pentru ca peste câteva luni să comită o faptă de tâlhărie, cu victimă tot femeie. A fost condamnat din nou, la cinci ani de închisoare, fiind eliberat condiționat în noiembrie 2023, prin decizia Judecătoriei Deva, care nu a mai fost contestată.

A rezistat în libertate doar două luni de zile, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

„S-a reținut astfel că în noaptea de 29/30.01.2024, persoana vătămată, care desfășura activități de prostituție, aflându-se într-o cameră din Hotel Cetate, a fost constrânsă de inculpat (recidivist, condamnat în trecut pentru infracțiuni de omor deosebit de grav, viol, lipsire de libertate în mod ilegal, evadare și tâlhărie calificată) să întrețină relații sexuale în multiple modalități, inculpatul folosind un cuțit pe care l-a apropiat de persoana vătămată, inclusiv în zona coastelor și amenințând victima cu moartea, chiar în condițiile în care persoana vătămată i-a cerut în mod repetat să o lase să plece”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

În 19 aprilie 2024, Judecătoria Alba Iulia a stabilit că dosarul poate fi judecat. Bărbatul este în arest preventiv de la data comiterii faptei.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Amenzi de peste 8.400 de lei aplicate de polițiștii din Alba Iulia, în urma unei acțiuni care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 24 aprilie 2024, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat, pe raza municipiului Alba Iulia și a localităților rurale arondate, o acțiune care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere și prevenirea accidentelor care sunt generate de neacordarea de prioritate.

Au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.430 lei, din care 9 pietonilor care s-au angajat în traversări neregulamentare.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia