Peste o mie de credincioși au participat la Slujba de Bobotează oficiată la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Peste o mie de credincioși au participat astăzi, 6 ianuarie 2018, la slujba de Bobotează oficiată la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, în cadrul căreia s-au sfințit circa 1.000 de litri de apă, iar la final credincioșii au primit, în sticle, Agheasma mare, pe care o pot consuma în următoarele opt zile, dar și în cursul anului după post și rugăciune.

Sfințirea cea Mare a Apei a început în jurul orei 12.00 după Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Ca în fiecare an, sfințirea apei a avut loc în fața Catedralei, iar slujba a fost oficiată de un sobor de preoți.

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită.

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.