Petre Daea, la Alba Iulia: „Ministerul Agriculturii pregătește un program de distribuire gratuită a purceilor Bazna și Mangalița”

Îndosariat în: Actualitate |

Ministerul Agriculturii pregătește un program de distribuire gratuită a purceilor din rasele Mangalița și Bazna, iar după ce îi vor crește, cei care îi primesc au obligația să dea jumătate din efectiv procesatorului la prețuri stabilite în momentul distribuției.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus, joi, la Alba Iulia, prezent la Caravana ”Alege oaia”, că programul de creștere a porcilor va continua, iar un proiect de act normativ, privind distribuirea gratuită a purceilor, se află în faza de avizare.

”Va continua și programul de creștere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale, iar pentru această zonă suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă, și sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de aceste rase le-au păstrat. Avem deja un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât să crească iar apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes pentru că astăzi când am fost la un procesator mi-a spus că abia așteaptă să intre pe linia tehnologică cu produse specifice obținute din porci, rasa Bazna și Mangalița”, a spus Petre Daea.

Întrebat de jurnaliști dacă programul înseamnă subvenție, ministrul Agriculturii a răspuns: ”Sigur, vor fi subvenții pentru crescători, se vor da purcei gratuit la cei care doresc să crească porci, și acești porci care vor fi crescuți în gospodăriile populației într-o rație furajeră pe care o știu cei ce au crescut dintotdeauna aceste rase, îi primesc gratuit, având apoi obligativitatea ca jumătate din efectivul pe care noi îl dăm ca efectiv pentru creștere să fie preluat de procesator la prețuri stabilite în momentul în care se distribuie acești purcei”.

De asemenea, întrebat dacă programul va însemna purcei gratuiți în gospodăria populației, ministrul Agriculturii a răspuns afirmativ.

”Purcei gratuiți în gospodăria populației din cele două rase, Bazna și Mangalița. Acești purcei vor fi crescuți, îngrășați până la minim 130 de kilograme, apoi dați la procesator pentru a face diferite produse sau pentru a vinde pur și simplu carne așa cum este ea sau cum o cere consumatorul”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a subliniat, apoi, că actul normativ e în avizare la celelalte ministere.  

”Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei și cei care doresc să îngrașe purcei, respectiv cum de altminteri cât și cei care vor procesa. Există un lanț al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct și pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, de a dezvolta și a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populației și de a acorda consumatorului produse bune și foarte bune”, a conchis Daea.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.